שתף קטע נבחר
 

כחול לבן וקארה אמבר

בירה מבית מיוחס ובטעם בוטיקי - יש כזה דבר. לרגל השקת טובורג בלו ויום העצמאות ה-67 של מדינת ישראל, ליבי שפרלינג עם קווים לדמותה של מתיחת הפנים הכללית שעברה על מבשלת הבירה המקומית שהביאו את טובורג העולמית להכתיר את רד הישראלית כטובה מסוגה בעולם

בסיפור הזה חוברים יחד חוצפה ישראלית, חזון יצירתי והקשבה לצרכי הצרכנים חובבי הבירה. הקהל המקומי נמצא בחיפוש מתמיד אחר הדבר הבא, ארומות וטעמים חדשים ושלל חידושים שיכניסו גיוון לכוס הבירה, כפי שניכר בפריחתן של מבשלות הבוטיק הקטנות.

 

רינת רוטקובסקי, מנהלת השיווק של טובורג בישראל, הרגישה שגם לבירה שלהם מגיע ושדווקא מבשלה גדולה, עם כל האמצעים, הידע והטכנולוגיה, מסוגלת להפיק בירה אחרת, שמושתתת על הלתת האיכותי ביותר שאפשר לקנות. טובורג חברה למלתתת ויירמן בארץ, מהאיכותיות שבמלתתות העולם, ויחד הם יצאו לדרך שסופה בטובורג בלו במהדורה מוגבלת, שהושקה במיוחד לכבוד יום העצמאות שלנו.

 

לתת הוא דגן שעבר הנבטה, כך שפרופיל העמילנים שלו מתאים לייצור בירה. יצרני הבירה משתמשים בלתת המופק משעורה ובהכנת בירות חיטה, מלתת שעורה ולתת חיטה גם יחד. מלתתה, אם כך, היא המפעל שבו קולטים את השעורה והחיטה ויוצרים ממנו את הלתת.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

ויירמן נוסדה לפני 135 שנה על ידי יואן בפטיסט ויירמן, שהחל בכלל לקלות את השעורה כתחליף לקפה, בלי שום קשר לבירה. הביקוש לשעורה איכותית דווקא להפקת בירה, שכנעו אותו שיש מקום לעסק שכל עיסוקו הפקת לתתים שונים ומגוונים לבירה, ודאי שבמדינה עתירת מבשלות.

 

המלתתה שוכנת בבאמברג שבצפון בוואריה ומנוהלת על ידי צאצאית שלו, סבינה ויירמן, הדור הרביעי של המשפחה.

מקור החיטה והשעורה הינו מהאזור הפורה של בוואריה, ממלכת הבירה הבלתי מעורערת ומי שנתברכה במשאבי טבע אידאליים לייצור חיטה ושעורה.

 

מאות חקלאים מהאזור הפורה עוסקים בייצור חיטה ושעורה ובדומה לכורמים בענף היין, גם הם קשובים לצרכי המלתתה, לצרכי השוק ולמאפיינים הנדרשים מהמוצר הסופי. כמקובל בענף וכמו שקורה גם באזור קוניאק למשל או סאמוס ביוון (שם מיוצר המוסקט הטוב בעולם, חלק ניכר ממנו משמש להכנת הברנדי היווני מטקסה), החקלאים המצטיינים זוכים לבונוס על הגידולים המשובחים, כאות הוקרה לקפדנותם ורגישותם בליווי התהליך.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

בשנים האחרונות, סבינה הפכה את המלתתה למפעל ייחודי בנוף, שמשווק מגוון רחב של לתתים ליותר מ-130 מדינות. הלתת של ויירמן מכבב בבירות במבשלות בוטיק אמריקאיות, באוסטרליה, ברזיל ואפילו באיראן. המלתתה מעסיקה ברומאסטר במשרה מלאה וכל תפקידו של הבחור הצעיר הזה הוא לשחק עם הלתתים השונים, לפתח מתכונים ובכלל, לעקוב באופן תמידי, אחר הערך המוסף של כל אחד מסוגי 80 הלתתים שמופקים שם. במרכז המבקרים היפה שווה מאוד לטעום בירות טריות ולא מסוננות מסוגים שונים ובחנות שווה לשים יד על בקבוקים ממבשלות שברחבי העולם, כולן עושות שימוש בלתת של ויירמן.

 

בחזרה אלינו. לפני כמה חודשים הושקה בישראל הטובורג רד ריץ' טייסט (rich taste) שהמתכון שלה שונה ועודכן, כשנוסף לו לתת הבוטיק של ויירמן – לתת קארה אמבר. הקארה אמבר הוא לתת שמקורו בשעורה אביבית משובחת שעוברת תהליך ליתות עדין – ראשית בישול איטי ולח ורק אז קלייה עדינה, שמעניקה לו טעמים אופייניים של קרמל וצבע ענברי.

 

טובורג בלו החדשה מבוססת על לתת הקארה אמבר בתוספת לתת פילזנר מאזור בוהמיה בצ'כיה. אחד השלבים בייצור הלתת הוא שלב ההנבטה. לרוב, נעשית ההנבטה בתאי הנבטה, כאשר תנאי לחות ושליטה ערבוב מערבל הבורג שנע לאורך התא, נשלטות כיום כולן באופן ממוחשב. לעומת זאת, בשיטת ההנבטה המסורתית, ה- floor malting, הלתת מפוזר על רצפת אולם ההנבטה בשכבה בעובי של כ- 30 ס"מ ומעורבב ידנית.

 

כדי להתחבר למסורות העבר, רכשה ויירמן לפני כמה שנים מתקן ליתות שעורה מסורתי בעיירה בנשוב שבצ'כיה. באולם רחב הידיים, חלונות גדולים פתוחים ליער ואדם שכל תפקידו לגרוף הלוך ושוב את השעורה השרועה על הרצפה תלמים תלמים. התהליך העדין, שנעשה כיום ממש כמו לפני אלפי שנים, עובד על גרביטציה בטמפרטורה של עד 12 מעלות (זו נשלטת רק באמצעות פתיחה וסגירה ידנית של חלונות האולם). התהליך המדיטטיבי הזה של הפלור מאלטינג (floor malting) מלמד שהסבלנות משתלמת. האיטיות שבו משפיעה גם על הטעמים הסופיים.

 

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

ההבדל בא לידי ביטוי בעיקר בגובה ערימת הלתת, ובתנאי החום והלחות, משפיע על נתוני הלתת וטעמיו ומקנה ללתת כזה טעם עמוק ועשיר יותר, המביא לידי ביטוי את כל הערכים התזונתיים באופן הטבעי ביותר. 

 

טובורג רד החדשה כבר זכתה בתואר המתחייב בירת הטובורג הטובה בעולם במבחני טעם בינלאומיים ("והשנה התברגנו גם לפודיום שלישיית הבירות הנמכרות בישראל", מוסיפה רוטקובסקי בגאווה). אחותה התכולה טובורג בלו החדשה גם היא עשירה בטעם, אפילו יותר, ובעלת אחוז אלכוהול גבוה יחסית של 6.7%, במיוחד לכבוד יום העצמאות ה-67. היא מגיעה בבקבוק כחול ולמרות שייצורה יקר באופן משמעותי - המחיר לא השתנה.

 

מארז עצמאות מיוחד של 8 בקבוקים, המכיל 6 בקבוקי טובורג רד ושני בקבוקי טובורג בלו יעלה 45-48 שקלים.

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עכשיו בבקבוק כחול. טובורג
צילום: shutterstock
מומלצים