כדאי למלך לקרוא את זה: הפרינט בירדן גוסס
ניהול כושל, משבר כלכלי, היעדר הטבות ממשלתיות, שחיתות וקושי להתחרות בכלי התקשורת המקוונים: כל אלה אחראים למצבה הקשה של העיתונות המודפסת בממלכה ההאשמית, ואם לא יזרימו לה כסף רב יקרסו העיתונים
חלון למזרח התיכון - כתבות אחרונות:
עבדים עדיין. אלפי מאוריטנים אינם בני חורין
מי בעד להציל את האישה והתינוק המרוקאים?
רעים כמו דאעש: גיבורי האיסלאם לא במיקוד
לבשה בגד גוף משריון נגד הטרדות מיניות
בירדן פועלים בסך הכול שמונה עיתונים מודפסים. שלושה נתמכים על ידי הממשלה - "א-דוסתור", "א-ראי" והעיתון בשפה האנגלית "ג'ורדן טיימס" - וחמשת האחרים נחשבים לעצמאיים: "א-רד", "אל-ערב אל-יום", "א-סביל", "אל-אנבאט" ו"א-דיאר". מתוך השמונה, העיתונים הנחשבים ביותר בממלכה הם הם "א-דוסתור", "א-ראי", "א-רד" ו"אל-ערב אל-יום".
הסיבות למשבר בעיתונות הירדנית המודפסת רבות ומגוונות וקשורות לניהול כושל, לאינפלציה במספר העובדים, לחוסר יכולת להתחרות בהתפתחויות של העידן המודרני, להיעדר הטבות ממשלתיות, לשחיתות ולנפוטיזם. לכל אלה יש להוסיף את המשבר הכלכלי במדינה שמשפיע דרמטית על העיתונות המודפסת.
לא רק בעיה של עיתונים עצמאיים
ביולי 2013 התרחש זעזוע בענף הפרינט הירדני כשהעיתון "אל-ערב אל-יום" העצמאי הודיע יום אחד שהוא משעה את הדפסתו בשל בעיות פיננסיות. לאחר כמה חודשי הפסקה שב העיתון לפעול בזכות מימון שקיבל מאחת מהנסיכויות במפרץ ולאחר שוויתר על יותר משליש מעובדיו. לפני כמה ימים הורה בית משפט בירדן להחרים את נכסי העיתון ולמכור אותם במכירה פומבית כדי לשלם לעשרות עובדים שפוטרו ממנו בשנת 2013.
אלא שהמשבר הכלכלי הגדול לא פוקד רק עיתונאים עצמאיים, וגם עיתונים ממשלתיים כמו "א-דוסתור" ו"א-ראי", שנחשבים ל"שופר השלטון", מתקשים לשרוד. 420 עובדי העיתון "א-דוסתור", שהממשלה מחזיקה ב-37 אחוזי בעלות עליו, לא קיבלו משכורת במשך ארבעה חודשים, ועיתונאי ירדני שדיבר עם ynet סיפר כי הסיבה לכך היא "מחסור במשאבים".
"העובדים שלנו סובלים ממצב כלכלי קשה משום שהמשכורות שלהם מתעכבות כמה חודשים. הם לא מצליחים לעמוד בהתחייבויות שלהם והדבר פוגע בתפקודם בעיתון", סיפ העיתונאי עומר אל-מחארמה מהעיתון "א-דוסתור". על רקע המצב הכלכלי הקשה פתחו עובדי העיתון "א-דוסתור" במחאה מול בניין העיתון שלהם וכן מול בניין העיתון "א-ראי".
ממשלת ירדן מחזיקה ב-57 אחוזי בעלות על העיתון "א-ראיאצל האחרון, ועובדי העיתון כבר הכריזו לפני שבועיים על שביתה חלקית בצעד מתריס נגד ההנהלה שמונתה, כך נטען, על ידי הממשלה. גורם מרכזי נוסף למשבר שחווה העיתון הוא העובדה שהקים בית דפוס בסכום של 55 מיליון דולר. "אין שום הצדקה לבית הדפוס הזה, שלא משרת את העיתון בזמן שכל העולם הולך לכיוון של העיתונות המקוונת", הסביר ל-ynet עיתונאי ירדני המעורה בנושא.
התקפה נדירה על הממשלה
העיתון "א-ראי", הממשלתי למחצה, יצא אתמול (יום ג') בהתקפה נדירה על הממשלה והמשיך במדיניות של אי פרסום ידיעות שוטפות על הממשלה. יותר מזה, הוא פרסם ידיעות שתוקפות את מדיניותה.
ביום ראשון האחרון, בצעד מחאה נוסף, החליטו עובדי העיתון להיענות לבקשת איגוד העיתונאים ולא לפרסם יום למחרת חדשות שקשורות לממשלת ירדן ולמוסדות ממשלתיים. ההחלטה התקבלה אחרי שהעובדים שמעו שמועצת המנהלים מתכננת צעדי התייעלות שעלולים לפגוע בהם ובמשכורתיהם. "המצב של העיתונות הכתובה יהיה קשה מנשוא, אם הממשלה לא תתערב במהרה כדי לפתור את הבעיות", אמר יו"ר איגוד העיתונאים הירדני, טארק אל-מומני, שטען כי יש כמה סיבות מרכזיות למצב הקשה של העיתונות המודפסת בשנים האחרונות.
"זה נוגע בין השאר לכך שההנהלות של העיתונים לא קלטו את מהפכת התקשורת ולא הפיקו ממנה תועלת כדי לחלק את ההשקעות שלהם", אמר אל-מומני. "זה גם נוגע לכך שהממשלה לא מעניקה לעיתונים פטורים ממס על ההכנסות ומפריעה להם בתחום של המינויים והמודעות הממשלתיות ומתערבת באופן ישיר בעבודה של המוסדות העיתונאיים".
בימים האחרונים אישר הפרלמנט בעמאן ברוב קולות תוכנית להצלת העיתונות הכתובה שגובשה האחת מועדות הפרלמנט. "העיתונים היומיים המודפסים הם כמו מבצרים תקשורתיים שאסור להתייחס אליהם כחברות של רווח והפסד. מדובר במבצרים שהגנו על המולדת והצליחו להתקדם בה לחוף מבטחים", אמר יו"ר ועדת ההכוונה הלאומית והתקשורת בפרלמנט, שאישרה את התוכנית שעוברת לאישור הממשלה.
דובר הממשלה ושר התקשורת, מוחמד אל-מומני, טען כי בניגוד לטענות שנשמעו בין היתר מצד חברי הפרלמנט, הממשלה לא מתערבת בעבודת העיתונים שפועלים בעצמאות מלאה.