"זיכרון בסלון": עדות הניצול מרדכי, בן 91
מרדכי צ'כנובר העיד על הגיהנום בברגן בלזן, סוזי סיפרה על אביה ישראל קסטנר, והאורחים בסלון הקריאו טקסטים, שרו ושוחחו. צפו בעדויות
זוכרים בסלון: אמש (יום ד') יותר ממאה אלף איש ישבו בסלון ביתם ברחבי הארץ והעולם ולקחו חלק בפרויקט "זיכרון בסלון". מהשעה 20:00 הועברה ב-ynet עדותו של מרדכי צ'כנובר, בן 91, שנולד בפולין בעיירה מאקוב מאזובייצקי, ועבד כמתקן גגות צריפי האסירים באושוויץ כדי להישאר בחיים. מרדכי שוחרר ממחנה ברגן בלזן ב-15.4.45, בדיוק לפני 70 שנה. ב-1945 עלה ארצה כחייל בריטי בעל זהות מזויפת. צפו בעדותו.
משעה 20:45 שודרה ב-ynet עדותה של סוזי קסטנר, בתו של ד"ר ישראל קסטנר שהיה חבר בוועד העזרה וההצלה בבודפשט בהונגריה בתקופת השואה. היא הייתה בת 11 כשאביה נרצח, שנתיים אחרי המשפט שהסעיר את המדינה ועסק בפעולות של אביה בזמן שואת יהודי הונגריה. צפו בעדותה.
באירוע נוסף שהתקיים בעיר סיפר את קורותיו אדי גומא, בן 85 מקיבוץ עין הנציב, שהוסתר בימי השלטון הנאצי בבית משפחה בהולנד. בני משפחתו ואחרים הוזמנו לשמוע את סיפורו בבית של בתו, ראומה, לאחר שנים שבהן שמר על שתיקה.
בשבוע האחרון אלפי אנשים נרשמו באתר של התוכנית "זיכרון בסלון". לאחר החלק הראשון של הערב, שכלל שיחה עם ניצול שואה, האורחים שרו, ניגנו, הקריאו טקסטים ואז קיימו שיחה פתוחה. כך, לדברי המארגנים, אנשים יתחברו מחדש לערכים יהודיים ואוניברסליים. זאת במטרה להפוך את היום "למצפן להתנהגות ערכית ומוסרית יותר בישראל 2015".
מארגני הפרויקט אמרו כי הוא מאפשר את הנגשת הזיכרון לקהלים רבים שהודרו בעבר מהיום הזה: אסירים, הוסטלים של פגועי נפש ואנשים עם מוגבלות שכלית, קהל של כבדי שמיעה וחרשים, בתי חולים ומטיילים ישראלים ולא ישראלים בהודו ודרום אמריקה. לדבריהם, ניצולים מצפון אפריקה גילו שהם יכולים להיות אנשי עדות ובכך לראשונה הפך יום הזיכרון לשואה שלהם גם כן.
במסגרת אחרת, ניצול השואה מיכאל אדם מבאר שבע העביר עדות מתוקשבת ל-7,000 תלמידי בתי ספר יסודיים בכל רחבי הארץ. ההרצאה התקיימה ביוזמת פרויקט "סיסמה לכל תלמיד" - מיזם חינוכי שפועל לצמצום הפער הדיגיטלי בבתי הספר ומאפשר למידה שיתופית מקוונת.
מנכ"לית מיזם "סיסמה לכל תלמיד", מגי אסייג, אמרה: "ההרצאה המתוקשבת נועדה לסייע בהפצת זיכרון השואה לכמה שיותר תלמידים, וכמות השאלות האדירה שהם ביקשו לשאול מעידה על צמא גדול וסקרנות לשמוע את העדויות. מדובר בפעילות חינוכית ערכית שמתאפשרת בזכות האמצעים הטכנולוגיים המתקדמים של רשת 'סיסמה לכל תלמיד' ותורמת לתלמידים הן בהקניית ידע והן בחוויית הלמידה. אנו מודים לניצול השואה מיכאל אדם על שסייע בהנחלת זיכרון השואה לתלמידים".