נתניהו: הסכם לוזאן מלמד שהלקח לא הופנם. ריבלין: אימת העבר לא תכתיב לנו את חיינו
בטקס ביד ושם קישר ראש הממשלה בין השואה להסכם הגרעין: "כשם שהנאצים שאפו לרמוס ציבילזציה, כך חותרת איראן להשתלט על האזור ולהשמיד את מדינת היהודים". הנשיא ריבלין: "הגם שאנחנו דרוכים, אנחנו לא מפוחדים"
לזכור, ולעולם לא לשכוח: במוזיאון "יד ושם" בירושלים נערכה עצרת הפתיחה הממלכתית לאירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה. נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אמר כי "אימת העבר ואיומי ההווה לא יכתיבו לנו את חיינו", וראש הממשלה בנימין נתניהו שנאם אחריו אמר כי "פייסנות רק תגרום לתוקפנות" - וקישר בין הסכם הגרעין עם איראן לבין ההסכמים שנחתמו עם הנאצים לפני מלחמת העולם השנייה.
"יום הניצחון על הנאצים לא היה רק יום של הקלה ושמח", אמר נתניהו. "הוא היה יום מהול בעצב נורא לעמנו והוא היה גם יום של חשבון נפש למנהיגי העמים. מנהיגי המדינות הנאורות הבינו שזו שעת כושר לכונן סדר עולמי חדש שמתבסס על הגנת החופש, מיגור הרשע והתנגדות לעריצות. הם ביטאו בקול רם וצלול את הלקח העיקרי של מלחמת העולם השניה לדמוקרטיות - אסור להעלים עין מכוונות ההתפשטות של משטרי הרודנות. פייסנות כלפי משטרים אלו מגבירה נטייתם לתוקפנות ואם תוקפנות זו לא תיבלם בזמן עלולה האנושות להיקלע למלחמות קשות הרבה יותר".
"רבים בעולם מצהירים שהלקחים שהופקו תקפים גם היום. הם מכריזים 'לעולם לא עוד'. אבל כל עוד למילים הללו אין ביטוי בפועל הן חסרות משמעות", המשיך נתניהו בדבריו. "הלוואי שהייתי יכול לעמוד כאן ולומר לכם שהעולם באמת למד מהטרגדיה הבלתי נתפסת. כשם שהנאצים שאפו לרמוס ציבילזציה כך חותרת איראן להשתלט על האזור וממנו להתפשט הלאה, תוך כוונה מוצהרת להשמיד את מדינת היהודים".
במהלך הטקס אירעה בעיה ברמקולים וראש הממשלה נאלץ לחזור על דבריו. הוא קישר בין השואה להבנות לוזאן ואמר: "ההסכם הרע שמתגבש עם איראן מלמד שהלקח ההיסטורי לא הופנם. מול פעולותיה האגרסיביות של איראן המערב מוותר. בעוד העולם התרבותי שוקע בתרדמת על מצע של אשליות שליטי איראן מעודדים חתרנות וטרור, מפיצים הרס ומוות. למשמע ההמוונים שקוראים בטהרן 'מוות לאמריקה, מוות לישראל' המעצמות עוצמות עיניהן. בכל תרחיש ובכל מצב נשמור על זכותנו, יכולתנו ונחישותנו להגן על עצמנו".
אבוקת הזיכרון בטקס הועלתה על ידי יו"ר יד ושם אבנר שלו ואת דבר נציג הניצולים אמרה ניצולת השואה חנה מאירי. במהלך העצרת הודלקו שש משואות על ידי שישה ניצולי שואה כשהם מלווים בנכדיהם - אברהם הרשלום, דב שמעני, שרה ווינשטיין, אפרים רייכנברג, אגי לויזון ושלה אלטרץ. בעצרת השתתף משמר כבוד של צה"ל מחטיבת הצנחנים.
הנושא המרכזי של יום הזיכרון לשואה ולגבורה בשנה זו הוא "כאב השחרור והחזרה לחיים", בסימן 70 שנה לסיום מלחמת העולם השנייה. נשיא המדינה התייחס לאותו כאב בתחילת דבריו. "70 שנים בדיוק חלפו מהיום בו נכנסו ראשוני החיילים הבריטים בשעריו של מחנה הריכוז ברגן-בלזן. שמחת השחרור התחלפה באימה. הזוועה שהתגלתה לעיניהם הייתה בלתי נתפסת. בשטח המחנה היו מוטלות אלפי גוויות.
"רק בחודש מרס 1945, שבועות ספורים לפני השחרור, מתו בברגן בלזן 18,168 בני אדם, מרביתם יהודים: נשים, גברים וילדים, חלקם חסרי שם. 14,000 גוועו ומתו מרעב וממחלות בחמשת הימים הראשונים שאחרי השחרור. בצריפי המחנה נמצאו 60,000 איש ואישה, מרביתם חולים במצב קשה. הם לא יכלו לזוז. הם שכבו על דרגשים, מורעבים, צמאים, מותשים וחולים. 'מוזלמנים'. בני משפחותיהם נרצחו, נשרפו, נטבחו, או נעלמו. כל אחד מהם היה בטוח שהוא הוא 'היהודי האחרון'. החזרה לחיים, נראתה אז, בלתי אפשרית".
ריבלין פנה לניצולי השואה ואמר: "במסע הזה אתם הייתם לנו עמוד האש שלפני המחנה. אתם, שמצאתם את הכוח להתנער מאפר המשרפות ומהאדמה הספוגה בדמעות ובדם, והדרכתם אותנו לבחור בשביל החיים. היום, 70 שנים לאחר שחרור מחנה המוות, אנו עומדים בפניכם ובפינו שבועה והבטחה: 'לכולנו, לכל אחד ואחת מאתנו, יש מספר על היד'. אבל - באותה עת ובאותה נשימה אנו זוכרים: כי לא מאושוויץ באנו - ולא אל אושוויץ אנחנו הולכים. המסע היהודי מתחיל בארץ-ישראל, ולשם, הוא תמיד חותר לשוב".
לדברי הנשיא, "אין טעות גדולה מהמחשבה שמדינת ישראל היא פיצוי על השואה". ריבלין אמר כי ישראל קמה בכוח הזכות - מאהבה וערגה למולדת עתיקה, מכוח חלום, שהוגשם והיה למציאות - לא מאימת הכיליון ולא משנאת האחר. לפני 4 חודשים עמדתי על אדמת פולין הספוגה בדם ואמרתי כי ישראל לעולם תרדוף את אושוויץ, על כל מה שהיא מסמלת: אנטישמיות, חילול כבוד האדם. ישראל, תמשיך במאבקה כנגד אלה ולא תיכנע. ואולם, הגם שאנחנו דרוכים, אנחנו לא מפוחדים. אימת העבר ואיומי ההווה, לא יכתיבו את חיינו".
הרמטכ"ל, רא"ל גדי אייזנקוט, שיגר איגרת לחיילי צה"ל לציון יום השואה ובה כתב: "בחלוף השנים נזכור בכאב את כל הנספים ונעלה על נס את זיכרון הלוחמים, המורדים בגטאות, הפרטיזנים וכל אלו ששרדו את התופת הנאצית, עלו ארצה, היטו שכם לאחיהם בהקמת המדינה וחלקם אף נפלו במלחמה על ביטחונה. כחיילים וכמפקדים בצה"ל עלינו לזכור לעולם ועד ולא לשכוח. נוכח מבקשי רעתנו נוסיף לבצר את חומת המגן של מדינת ישראל ביבשה, באוויר ובים".
בעצרת זיכרון נוספת שהתקיימה הערב בקיבוץ תל יצחק אמר שר הביטחון משה יעלון: "אני עומד כאן ומבטיח לכם, אנחנו עושים הכול כדי לשמור על המשך פריחתו ושגשוגו של העם היהודי, ועל המשך פריחתה ושגשוגה של מדינת ישראל. ידינו שלוחה לשלום לשכנינו הפלסטינים ואל עמי האזור, ואני אומר זאת בקול ברור - ידכם לא תיוותר תלויה באוויר כשתושט לשלום, אך דעו כי לא נאפשר לאיש להונות אותנו ולפגוע בנו".