ישראל מתייחדת עם זכר ששת המיליונים
אירועי יום השואה נפתחו בצפירה בת שתי דקות ואחריה התקיים טקס הנחת הזרים ב"יד ושם" בהשתתפות הנשיא ריבלין וראש הממשלה נתניהו. בהמשך: מצעד החיים בפולין, בסימן 70 שנה לתום מלחמת העולם השנייה ושחרור מחנות ההשמדה
יום הזיכרון לשואה ולגבורה 2015 עומד בסימן 70 שנה לסיום מלחמת העולם השנייה : מדינת ישראל מתייחדת היום (ה') עם זכרם של ששת מיליון הנספים, קורבנותיהם של הנאצים ועוזריהם. ב-10:00 ברחבי הארץ נשמעה צפירה בת שתי דקות ואחריה החלו טקסים שהמרכזי בהם היה אירוע הנחת הזרים במוזיאון "יד ושם", בהשתתפות נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ"ל גדי אייזנקוט.
יו"ר "יד ושם", אבנר שלו, התייחס במשדר המיוחד של ynet לפעילויות שנערכות במקום במשך השנה. לדבריו, "הפעילויות החדשות שהן אולי נסתרות מעיני הציבור זה ימי העיון. אנחנו מארחים כאן את אנשי המטה הכללי, את המפקדים של המשטרה והשב"כ וארגונים אחרים. זה בית ספר שעובד כל ימות השנה ועוברים בו יותר מ-300 אלף ימי לימוד. היום אפשר להגיע אל מאחורי הקלעים, לראות ארכיון מבפנים, לראות צדדים שהם נעלמים מהקהל, אבל יש להם הרבה עניין והם שופכים אור נוסף ומעמיקים את ההבנה".
בכנסת התקיים הטקס "לכל איש יש שם" ובמסגרתו הוקראו שמות של הנספים מעל הדוכן במליאה. טקס הנעילה יהיה באמפיתיאטרון בלוחמי בגטאות ב-19:45.
חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין מהמחנה הציוני הביאה עמה לטקס גלויה עם חותמת נאצית. סבה וסבתה עלו מסלוניקי בינואר 1933 וניסו שנים לדאוג לעליית קרוביהם. ב-1941, לאחר שכבר לא הצליחו לקבל שום ידיעות מיוון, שלחו גלויה למנהל תחנת הרכבת היהודי בסלוניקי: "מר כהן היקר, זה חמישה חודשים שאיננו יודעים דבר. אנחנו מקווים שהכול בסדר וכי תוכל למסור לנו בשורות טובות".
תשובה לא הגיעה, ורק אחרי שלוש שנים הגלויה התקבלה בחזרה בתל-אביב אחרי שעברה סיבוב לא קטן - עליה מוטבע הנשק הנאצי וצלב הקרס. קרובי המשפחה היהודים כבר נלקחו לאושוויץ. אבל אצל הגרמנים היעילות מעל הכול: ואם גלוייה לא מגיעה ליעדה – היא תוחזר לשולח. "סבתי הגדולה חנה ביבאס יצאה מהקרון יחד עם עוד קבוצה של יהודים וכנראה בסביבות השעה 23:00 מבלי שכלל הוכנסו בשערי הגיהנום, הם נורו בצרורות. בת דודי הגדולה, השחקנית חני נחמיאס, קרויה על שמה של חנה סבתנו הגדולה", מספרת ח"כ נחמיאס.
אתמול, בעצרת הפתיחה הרשמית של אירועי יום השואה, אמר הנשיא ריבלין כי "אימת העבר ואיומי ההווה לא יכתיבו לנו את חיינו. אין טעות גדולה מהמחשבה שמדינת ישראל היא פיצוי על השואה. ישראל קמה בכוח הזכות - מאהבה וערגה למולדת עתיקה, מכוח חלום, שהוגשם והיה למציאות - לא מאימת הכיליון ולא משנאת האחר".
נתניהו העדיף להקדיש חלק גדול מדבריו בעצרת לאיראן ולהסכם הגרעין עם המעצמות.