מחקר ענק: גרושים? הסיכוי שלכם להתקף לב עולה
חוקרים שבדקו אלפי אנשים, מצאו שיעור גבוה של התקפי לב בקרב מתגרשים ביחס לכלל האוכלוסייה. ככל שהנבדקים התגרשו פעמים רבות יותר, כך עלה הסיכון להתקף לב. בקרב נשים נרשמה עלייה גבוהה יותר. מומחה ישראלי: הסטרס הוא גורם מרכזי בהתקפי לב
קראו עוד על התקפי לב:
התקף לב: איך לזהות שזה קורה - ומה הטיפול
פיתוח ישראלי: המכשיר שינבא אם תקבלו התקף לב
התקף לב: האם הוא קטלני יותר עבור נשים?
המחקר שנערך באוניברסיטת דיוק, כלל 15,827 איש ונמשך בין השנים 1992 ל-2010. הממצאים הראו כי נשים שהתגרשו פעם אחת היו בסיכון גבוה ב-24% ללקות בהתקף לב במהלך תקופת המחקר, בהשוואה לנשים נשואות לא גרושות. הסיכון להתקף לב עלה ל-77% אצל נשים שעברו מספר גירושין.
ראש צוות החוקרים, פרופ' לינדה ג'ורג' הסבירה כי הממצאים מראים שהגירושין משפיעים קשה יותר על נשים, לפחות בהיבט הבריאותי: "לנשים נוח יותר במסגרת הנישואין מאשר במסגרת הרווקות. לגירושין השפעות על מערכות רבות, שכוללות את מערכת החיסון, עלייה בהורמוני הלחץ ודיכאון, שכולם ייתכן ותורמים לשיעור הגבוה של התקפי לב כתוצאה מגירושין".
"סטרס מגביר ללא ספק את הסיכון להתקפי לב", אומר ל-ynet הפרופ' דורון זאגר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב במערך הקרדיולוגי בסורוקה, "מריבה עם הבוס, עם בן או בת הזוג, מצוקה נפשית וסערת רגשות, עלולים לגרום תוך דקות או שעות להתקף לב, והרבה אנשים הוכרו בתאונות עבודה בגין כך.
"במהלך הסטרס קיימת עליה פתאומית בלחץ דם, בדופק, ואולי גם באדרנלין הגורם לעליה בהיצמדות של טסיות הדם, תופעה הגורמות להיווצרות קריש, ומכאן הדרך להתקף לב או שבץ מוחי קצרה. יש עבודות שמראות שגם סטרס כרוני, כמו בזוגיות כושלת, עלול לגרום לשכיחות גבוהה יותר בהתקפי הלב".
אבל לא רק המנגנון הפיזיולוגי של הסטרס עצמו, עלול לגרום לשכיחות התקפי הלב במהלך גירושין, אלא הבדידות: "אנחנו רואים שאנשים שנמצאים בזוגיות או בנישואין מגיעים לחדר מיון מהר יותר לאחר כאב בחזה, מאשר אנשים בודדים" מציין פרופ' זאגר, "לרוב בן או בת הזוג מבחינים בכאב בחזה ומכריחים את החולה להגיע באמבולנס למיון, בעוד שאנשים בודדים מושכים את הכאב עד שהתקף הלב כבר חמור".
אוטם שריר הלב: חסימה שמובילה למוות
מדי שנה מטופלים בבתי החולים בישראל כ-10 אלף ישראלים שלקו בהתקף לב. מבין אלה, שיעור התמותה נע בין חמישה עד שבעה אחוז, שיעור תמותה בין הנמוכים בעולם. אלא שכ-3,000 ישראלים נוספים נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים אף שהם לוקים בסימנים המוקדמים להתקף לב, ומתים בביתם.
הגורם להתקף לב הוא טרשת העורקים, מחלה שגורמת להצטברות משקעים של שומן וסוגים שונים של תאים בדפנות העורקים המספקים דם ללב (העורקים הכליליים).
משקעים אלה נקראים רבדים טרשתיים והצטברותם גורמת תחילה לעיבוי דופן העורקים ובהמשך להצרויות בחלל העורקים ואף לחסימה מוחלטת שלהם, מה שמוביל להפרעה קשה בזרימת הדם ללב. חסימה מוחלטת של עורק כלילי עלולה לגרום להתקף לב ולמוות.
אחת הדרכים היעילות ביותר לטפל בהצרויות ובחסימות בעורקים הכליליים היא צנתור שבמהלכו מושתל סטנט (תומכן) לדופן העורק באזור ההצרות. הסטנט, שצורתו כסליל, דוחק את המשקעים של טרשת העורקים הצידה ומשמש כשלד וכתמיכה פנימית לעורק.
אלא שהשתלת הסטנט פוצעת את דופן העורק, והתגובה של הגוף היא ריפוי הנזק על ידי דלקת, שמכילה תאי דם לבנים (מונוציטים). התהליך הזה גורם לשגשוג של תאי שריר ורקמות חיבור, שהם חלק מכלי הדם, והתוצאה עלולה להיות חסימה מחודשת של העורק.