שוקו זה רע? תופתעו
הורים רבים נמנעים מלתת לילדים משקאות חלב ממותקים בגלל הסוכר והשומן, אך מחקר שנערך באוסטרליה מצא כי צריכתם מעלה את כמות מוצרי החלב שילדים צורכים ומשפרת ספיגה של רכיבים חיוניים כמו סידן ואשלגן - כל זאת, בלי להוביל להשמנה
מחקר שנערך באוסטרליה בקרב ילדים ובני נוער, בגילאים שונים, הצביע על כך כי על אף עלייה בשיעור ההשמנה, ילדים רבים עדיין לא מקבלים את רכיבי התזונה החיוניים להם. החוקרים ניתחו נתונים של כ-4500 ילדים בני 2-16 שנים, מתוך סקר לאומי העוסק בנושאי תזונה ופעילות גופנית.
עוד על תזונת ילדים בערוץ הורים :
- מכינים עם הילדים: בייגל גבינות
- במקום ממתקים: כך תגרמו לילדים לאכול פירות
- דגני בוקר או ביצה: איזו ארוחת בוקר הכי בריאה לילדים?
- הילד ספורטאי? כך תקפידו על תזונה מתאימה
את המחסור ברכיבי תזונה ואבות מזון, כמו גם ספיגתם כראוי בגוף, תולים במספר גורמים, הראשון שבהם הוא תזונה המורכבת ממזון עתיר קלוריות, אך דל מאוד מבחינה תזונתית. לדוגמא, חשף המחקר כי כ-60% מהילדים והנערים שנבדקו, בגילאי 9-16, לא הגיעו לרמת ההמלצה היומית לצריכת סידן.
מנתוני הסקר, שנותחו במחקר, עלו תוצאות שהצביעו על כך כי ילדים ובני נוער ששתו חלב, בין אם רגיל ובין אם במשקאות ממותקים, ספגו טוב יותר רכיבים הכרחיים המצויים במזונות שונים שצרכו. לדוגמא, נמצא כי ספיגה של היסודות סידן, זרחן, מגנזיום, אשלגן ויוד הייתה טובה יותר, והם נמצאו ברמה גבוהה יותר בקרב נבדקים ששתו חלב.
המחקר חילק את הילדים ל-4 קבוצות, על פי אופי צריכת חלב ומוצריו. הקבוצה ראשונה - נבדקים ששותים חלב "רגיל", הקבוצה השנייה -צורכים חלב "רגיל" וחלב בטעמים, השלישית - שאינם שותים חלב אך צורכים מוצרי חלב והקבוצה הרביעית - לא צורכים חלב ומוצריו. בקרב כל המשתתפים נבדקו רמות צריכת החלב, רכיבי תזונה, אנדקס מסת גוף (BMI) והיקף המותנים.
תוצאות המחקר הראו כי הילדים בשתי הקבוצות שצרכו חלב "רגיל" וחלב בטעמים ובמשקאות ממותקים נהנו מצריכה גבוהה יותר של יסודות חיוניים כגון, אשלגן, סידן, מגנזיום ודומיהם. לעומתם, בקרב נבדקים בשתי הקבוצות שלא שותים חלב או צורכים מוצרי חלב, נרשמה ספיגה נמוכה יותר של רכיבים אלו.
בנוסף, בקבוצות שצרכו חלב נרשם אחוז גבוה של נבדקים המגיעים להמלצה היומית לצריכת סידן, כאשר צריכת הסידן הגבוהה ביותר נרשמה דווקא בקרב נבדקים שצרכו, בנוסף לחלב הרגיל גם משקאות חלב בטעמים.
לא רק סוכר ושומן
נתון מעניין נוסף, הוא כי בקרב הנבדקים ששותים חלב ומשקאות החלב בלטו במיוחד בני קבוצת הגיל 9-16 שנים כבעלי פוטנציאל גבוה פי 1.7 להגיע, על בסיס קבוע, לצריכת הסידן היומית המומלצת, ביחס לשותי חלב רגיל. למעשה, המחקר הצביע על כך כי למרות שצורכי משקאות חלב בטעמים צרכו יותר סוכר ואנרגיה יחסית לאלו שנמנעים ממנו, לא נמצא הבדל בין ארבעת הקבוצות באנדקס מסת גוף, היקף מותניים או רמת פעילות גופנית.
כלומר, למרות שמשקאות חלב עשירים יותר בסוכר ובעלי ערך קלורי גבוה הם עדיין הובילו לשיפור במדד ספיגת הסידן ולא הובילו להשמנה. החוקרים הסיקו כי שתיית חלב - בין אם רגיל ובין אם בטעמים - קשורה לצריכה גבוהה יותר של רכיבי תזונה חיוניים וכי צריכת חלב רגיל ומשקאות חלב בטעמים יכולה לעזור לילדים להגיע לצריכת הסידן היומית המומלצת, בלי השפעה שלילית על מדדי משקל הגוף.
השפעה זו נובעת מההרכב התזונתי של חלב ומוצריו, המכילים חלבון, סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, זרחן, ויטמין A וויטמינים מקבוצה B (כולל ריבופלאבין וויטמין 12B). חומרים אלו נמצאים גם במשקאות החלב הממותקים בטעמים, בשוקו, מילק שייק שנמכר בסופרים ודומיהם ועל פי המחקר הם מהווים פתרון תזונתי טוב, למרות תוספות הסוכר והשומן, שלמעשה לא הוביל להשמנה.