היועמ"ש יוכל לשנות את החלטות הפצ"ר
הנחיות חדשות של וינשטיין קובעות כי יוכל להתערב ולשנות החלטות של הפרקליט הצבאי הראשי. במקרי מוות שגרם צה"ל ניתן יהיה לערער ליועמ"ש
ההנחיות גובשו במסגרת הצעדים ליישום המלצות החלק השני של דו"ח טירקל, שעסק במנגנונים הקיימים בישראל לבדיקה ולחקירה של תלונות וטענות בדבר הפרות של דיני מלחמה.
אחת ההנחיות שפרס וינשטיין בעקבות עבודת הוועדה שארכה שלוש שנים הינה בעניינו של הפרקליט הצבאי הראשי, שכיום נושא בתפקיד האלוף דני עפרוני. ההנחיה מקבעת את היחסים בין היועמ"ש לפצ"ר ומודגש בה מעמדו המשפטי העצמאי של הפצ"ר, אך לצד כך הוא כפוף ליועמ"ש.
ההנחיה מפרטת, בין היתר, את סוגי המקרים שבהם יידרש היועץ המשפטי לממשלה לבחינה או לחיווי דעה בעניינים משפטיים הנוגעים למערכת הצבאית. כך מציינת ההנחיה לראשונה, במקום בו עד היום פסיקה משפטית בלבד הובילה להתערבות היועץ, כי לגבי החלטות של הפצ"ר בנושאים פליליים בעלי חשיבות ורגישות ציבורית מיוחדת, שיעוגנו במפורש בהנחיות היועץ המשפטי לממשלה, יהיה ניתן להגיש השגה ליועץ המשפטי לממשלה על החלטת הפצ"ר.
בהנחיה הראשונה מצוין כי היועץ יידרש למקרים שבהם לדעתו החלטת הפצ"ר, "חורגת מן הנורמות המשפטיות המקובלות", ובמקרים שבהם, לדעת היועץ, לא נתן הפצ"ר משקל ראוי למדיניות התביעה הכללית או לצורך באחידות מדיניותן ועמדתן של רשויות התביעה השונות.
ההנחיה השנייה מעגנת גם היא מקום, שבו עד היום פעלו על פי פסיקה משפטית בלבד וקובעת הליך השגה סדור בפני היועץ המשפטי לממשלה על החלטות הפצ"ר בנוגע לחקירת אירועים שבהם נהרג אדם במהלך פעילות מבצעית של צבא ההגנה לישראל, כשנטען כי מדובר בהפרה חמורה של כללי המשפט הבינלאומי.
בהתאם לכך, מציין וינשטיין, קובעת ההנחיה כי הפרקליטות הצבאית תיידע גורמים שפנו אליה בתלונה מסוג זה בדבר האפשרות להגיש השגה ליועץ המשפטי לממשלה על החלטת הפרקליט הצבאי הראשי. עוד קובעת ההנחיה את המועד להגשת ההשגה ואת אופן הטיפול בהשגה במשרד המשפטים.
בנוגע להנחייה השנייה צוין כי תהייה זכות השגה על החלטה שלא לפתוח בחקירה או לסגור תיק חקירה. בנוסף, למי שמבקש להתנגד תהיה זכות לעיין בתיק החקירה כדי להכין את הפנייה ליועץ. ניתן יהיה לעשות זאת תוך 60 ימים מהחלטת הפצ"ר. אם וינשטיין יחליט לקבל את ההשגה, הוא יודיע על כך לפצ"ר, ישמע את עמדתו ויחליט סופית.
ועדת טירקל מצאה כי המנגנונים הקיימים בישראל ודרכי פעולתם מתיישבים, בדרך כלל, עם חובותיה של מדינת ישראל לפי כללי המשפט הבינלאומי, אך המליצה במקומות מסויימים לעגן ולשנות. בעקבות כך פעלו הגורמים הרלוונטיים במשרד המשפטים על מנת ללמוד את הדו"ח וליישמו. זאת תוך כדי עבודת הצוות שמינתה הממשלה לצורך יישום המלצות אלה, בראשות ד"ר יוסף צ'חנובר, שבו חברים גם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ד"ר רועי שיינדורף.
ההנחיות החדשות יהיו רלוונטיות כעת שהאלוף עפרוני עדיין מתחבט לגבי השאלה אם לפתוח בחקירה פלילית נגד מפקדי הכוחות באירועי "יום שישי השחור" ברפיח במהלך צוק איתן, שבו נהרגו סגן הדר גולדין, רס"ן בניה שראל וסמ"ר ליאל גדעוני. אם תיפתח חקירה, היא תהיה סביב טענות הפלסטינים, שלפיהן נהרגו כ-70 אזרחים ונפצעו עוד מאות מאש שירו כוחות צה"ל ללא הבחנה.