שתף קטע נבחר
 

למה הילרי כן ואנחנו לא?

הכרזתה של הילרי קלינטון על המרוץ לנשיאות ארצות הברית היא בשורה למאבק נגד הפליית מבוגרים בשוק העבודה

הגם שמועמדותה של הילרי קלינטון אינם צריכים להפתיע מבחינת כישוריה וניסיונה, בכל זאת אין ספק שאם קלינטון תיבחר, היא תעשה היסטוריה משום שתהיה האישה הראשונה שתכהן בתפקיד נשיאה ומשום שתהיה האדם הראשון שייבחר ויכהן כנשיא לאחר שבן זוגו כיהן בתפקיד.

 

ברור שאיש לא מעלה על דעתו לטעון שקלינטון אינה כשירה להציג את מועמדותה בשל היותה אישה או אשת נשיא לשעבר. להיפך: אחד המסרים שקלינטון מדגישה הוא היותה אישה והיא מצהירה בפני תומכיה כי העם האמריקני בשל לבחירת אישה כנשיאה.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet

הרצוג, ככה לא בונים חומה / מיכאל בר-זהר

חמסה על לימודי המתמטיקה / עומר ויסבלום

 

הכרזתה של קלינטון מעלה סוגיה מעניינת נוספת שקשורה גם לכל אחד מאזרחי ישראל - החוק המחייב פרישה כפויה בשל גיל. הילרי קלינטון בת 68. אם תיבחר לתפקיד נשיאה בארצות הברית, היא תהיה בגיל 70 במועד מינויה והיא תכהן עד הגיעה לגיל 74. אם תיבחר לקדנציה נוספת - כפי שנבחר בעלה - קלינטון תכהן עד גיל 78.

 

כפי שאיש לא מעלה על דעתו לטעון שקלינטון אינה כשירה להגיש מועמדותה בשל היותה אישה או אשת נשיא לשעבר, כך איש לא מעלה על דעתו לטעון שקלינטון אינה צריכה להגיש מועמדותה בשל היותה בת 70, וכל זאת משום שנתונים אלה אינם רלבנטיים מבחינת מדדים ליכולת תפקודה.

 

נכון שקלינטון היא נבחרת ציבור ולא עובדת וגם בישראל נבחרי ציבור אינם עובדים ואינם כפופים לפרישת חובה בשל גיל. אבל ההבחנה בין נבחרי ציבור לעובדים בכל הקשור להפליה בשל גיל אינה יכולה להימשך: כפי שהגיל אינו רלבנטי לתפקיד נשיא, חבר כנסת ושר, כך הוא אינו רלבנטי לתפקידים אחרים. כל איש ואשה צריכים להימדד על פי יכולתם ותפקודם לגופו של עניין. לכן, לעובדה שהילרי קלינטון תגיש מועמדות בגיל 70 לתפקיד בעל הכוח וההשפעה הרבים בעולם, יש משמעות עצומה מבחינת המאבק לביטול חובת פרישה בשל גיל של עובדים.

 

יש לציין כי בארצות הברית - שהיא מודל לחיקוי בהרבה מובנים - בוטלה חובת פרישה בשל גיל בשנת 1986. בישראל, לעומת זאת, חודשה חובת פרישה בשל גיל בחקיקה בשנת 2004.

 

שערו בנפשכם שמועמדותה של קלינטון הייתה נפסלת בשל גילה - הייתה קמה צעקה גדולה. אל לנו לשכוח כי נשיאנו הקודם כיהן בתפקידו עד הגיעו לגיל 91 והוא הצהיר כי המשך הפעילות הציבורית שלו הוא זה שמותיר אותו חיוני ובריא.

 

עם כל הכבוד לכישורים של מנהיגים שעליהם אין חולק - גם לעובדים ולעובדות אחרים בעלי כישורים - כל אחד בתחומו - יש זכויות שוות להמשיך לעבוד וליהנות מן החיוניות והבריאות שעבודה מספקת נותנת לעושיה.

 

כפי שהילרי קלינטון היא דוגמה ומופת לניפוץ תקרת הזכוכית של נשים, היא גם דוגמה ומופת לניפוץ תקרת הזכוכית של מבוגרים. בואו נלמד ממנה.

 

עו"ד שושנה גביש, מובילת המאבק לביטול חובת פרישה בישראל

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
יוצאת לדרך. הילרי קלינטון
צילום: AFP
צילום: טלי קצורין
שושנה גביש
צילום: טלי קצורין
מומלצים