דרמה במפרץ: עיריית חיפה הוציאה צו סגירה למפעלים המזהמים וחסמה את הכניסה אליהם
העירייה חסמה במשאיות את הכניסה למפעלים וראש העיר יונה יהב הודיע על הוצאת צווי סגירה ועל מניעת אספקת דלקים ואמוניה: "הממשלה הכריזה מלחמה על שליש מתושבי ישראל - ובמלחמה כל האמצעים כשרים. ילדינו לא יהיו בני ערובה". המשטרה נגד העירייה: "לא נאפשר חסימות"
עיריית חיפה החליטה להוציא צו סגירה למפעלים המזהמים - וחסמה במשאיות את הכניסה אליהם: בכנס בבית החולים רמב"ם בעיר נאם הבוקר (א') ראש העיר יונה יהב והכריז על צעדים נגד המפעלים שהחלו בחסימת הכניסה למתקנים המזהמים על-ידי משאיות העירייה עד לנקיטת צעדים משפטיים והוצאת צווי סגירה: "ממשלת ישראל הכריזה לפני כמה ימים מלחמה על שליש מתושבי מדינת ישראל. במלחמה כמו במלחמה - כל האמצעים כשרים", אמר יהב. ynet העביר בשידור חי את הדברים.
דברי יהב כוונו לביקורת שהופנתה כלפיו בנושא זיהום האוויר במפרץ חיפה ונתוני התחלואה, שפרסם משרד הבריאות, של ילדים בסרטן עקב אותו זיהום. "הכותרות שמתפרסמות בימים האחרונים על-ידי משרדי הממשלה מפקירות שני מיליון תושבים. מדינת ישראל מתנהגת כאילו הכול בסדר", אמר יהב. "אם הנתונים האחרונים נכונים, אנחנו דורשים להפסיק לאלתר את כל הפעולות של המפעלים המזהמים. אם הנתונים אינם נכונים, שיגיעו לכאן נציגי הממשלה המוסמכים ויגידו מדוע זרו חול בעיני הציבור".
יש לציין כי החסימות לא השפיעו באופן משמעותי על התנועה במפעלים גם לאור העובדה שבמתקן תש"ן, החומרים הכימיים מועברים דרך צינורות ולא דרך משאיות. במשטרת מחוז חוף הסבירו כי לא יאפשרו חסימת צירים או הפרעה לתנועה בכל תחומי המחוז, שפוגעים בשגרת החיים. "נאפשר מחאה בכל נושא, בתנאי שתוגש בקשה מסודרת כנדרש תוך שיתוף פעולה עם המשטרה. בנוסף, הוזמן על-ידי משטרת זבולון גרר לצורך גרירת המשאיות המהוות הפרעה לתנועה ויינתנו דו"חות בהתאם".
יהב חתם על צווים המבטלים את אישור העסקים בבתי הזיקוק (בז"ן) וחוות המכלים של תש"ן (תשתיות שמן ונפט) בקריית חיים. יש לציין כי מכלי האמוניה באזור פועלים כבר שנים ללא רישיון עסק.
במקביל, נמסר כי העירייה מוציאה את כל נציגיה מהוועדות הארציות שדנות בהרחבת המפעלים ובפרויקט קרקעות הצפון ופונה לבית המשפט בדרישה לעצור את הליכי התכנון של הפרויקטים. פעילים המתנגדים לפרויקט קרקעות הצפון טענו כי היות שהעירייה לא התנגדה לתוכנית מלכתחילה, אין משמעות להופעה או אי-הופעה של נציגיה. "זו הצגה כמו הסגירה הפיקטיבית של הכניסות למפעלים", טענו.
הסערה החלה סביב פרסום דו"ח של משרד הבריאות, שמצא כי מחצית מהילדים בני פחות מ-14 שחלו בסרטן באזור המפרץ חלו בגלל זיהום האוויר. עוד עלה מהדו"ח כי שיעור חולי הסרטן במפרץ חיפה גבוה מהממוצע הארצי באופן מובהק.
יהב הודיע כי הבוקר חסמו משאיות העירייה את הכניסות למפעלי בז"ן ומסוף הכימיקלים. "החל מרגע זה לא תהיה כניסה למפעלים. תימנע אספקת דלקים ואמוניה למשק הישראלי. במקביל, אנו מוציאים צווי סגירה באופן מיידי לכל המפעלים ומגישים עתירה לבתי המשפט. הפעולות הבאות יהיו דרמטיות למשק הישראלי".
יהב המשיך לתקוף את משרד הבריאות והממשלה. "מישהו פרסם במשרד הבריאות מסמך נורא ואיום. אני פועל לפיו. אנחנו לא מחכים לממשלת ישראל כמו שלא חיכינו לה במלחמת לבנון השנייה. גם בסוף השבוע העבירה הנהגת המדינה מסרים מאוד סותרים. הילדים אינם בני ערובה. הם ילדים שלנו ואנחנו לצדם. במלחמה כמו במלחמה, כל האמצעים כשרים".
יהב נשא את דבריו במהלך כנס במסגרת שבוע הבריאות בבית החולים רמב"ם ועל פי החלטת בית החולים, נמנעה את כניסתם של פעילות איכות סביבה שביקשו לשמוע את הדברים. מבית החולים נמסר כי היה מדובר באירוע פרטי.
הפעילות, אלה נווה וחנה קופרמן, אמרו בתום האירוע כי מדובר בתעמולה של יהב ובניסיון להסית את דעת הקהל מהנושאים החשובים באמת. "יהב מקבל תוכניות ענק להקמת מאגרים של גז ואחסון חומרים כימיים נוספים במפרץ. הוא מבקש כעת לטשטש את הדברים באמצעות ההכרזה הזו", אמרה נווה. "אם הוא באמת רוצה לעשות משהו, הוא צריך להביע התנגדויות ולשתף בוועדת הערעור את התוכניות האלה", הוסיפה קופרמן.
מבז"ן נמסר בתגובה: "בשנים האחרונות מובילה קבוצת בז"ן מדיניות לשיפור היבטי איכות הסביבה. הקבוצה השקיעה יותר ממיליארד שקל בשמירה על הסביבה, בדגש על צמצום הפליטות ממתקניה. הקבוצה עומדת בכל הוראות הרשויות וכיום מדדי ניטור אוויר מעידים על שיפור דרמטי במדדי הפליטות של קבוצת בז"ן".
על אף הנתונים, אתמול דיווחנו כאן כי עיריית חיפה גובה עשרות מיליוני שקלים בשנה מהמפעלים המזהמים ובעבר גם הגישה דרישה לקבל מאות מיליוני שקלים עבור היטלי פיתוח - דרישה שנדחתה על-ידי בית המשפט לעניינים מנהליים. בנוסף, העירייה קיבלה לפני כמה שנים תרומה בגובה 75 מיליון שקלים לבניית אצטדיון הכדורגל העירוני סמי עופר, שבנו עידן הוא בעל השליטה בחברה לישראל - חברה שלה רבים מבתי הזיקוק בעיר. ואיך קוראים לקבוצת הכדורסל של העיר? כן, גם היא קשורה למפעל הגדול שבמפרץ - מכבי בז"ן חיפה.
תשלום הארנונה השנתי של בתי הזיקוק לעיריית חיפה הוערך ב-60 מיליון שקל משנת 2005 עד 2011 לכל שנה. עוד פורסם כי באוקטובר 2012 דרשה העירייה תשלום שנתי של כ-120 מיליון שקלים.
מנתוני הלמ"ס עולה כי עיריית חיפה גבתה בשנת 2013 - 702 מיליון שקלים ארנונה מבתי עסק ומפעלים. ההערכה היא כי יותר מ-100 מיליון שקלים נגבו מהמפעלים המוגדרים מזהמים.
בעיריית חיפה הדפו את הביקורות. "אנחנו מוותרים על הארנונה ועל כל מקומות העבודה", אמרו בתגובתם. "הפנייה לעיריית חיפה היא זו שמנציחה את הבעיה ופותרת מאחריות את הממשלה. עצם השאלה היא הטעיה גסה של הקוראים. ראשית, עיריית חיפה אינה 'מרוויחה' או 'נהנית'. כספי הארנונה של המפעלים מועברים ישירות לסל השירותים של תושבי הערים באזור".
אמש ערכו כמה עשרות בני אדם הפגנה בלב המפרץ, כמה מאות מטרים מהמפעלים הפטרוכימיים במחאה על הנתונים המדאיגים. האירוע, שהתקיים תחת הכותרת "עצרת לזכר קורבנות הזיהום", נערך במתכונת של ערב זיכרון ונפתח בדקת דומייה. לאחר מכן פעילים הדליקו משואות וחבשו מסיכות בדמותם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר התחבורה ישראל כץ, ראש העיר חיפה יונה יהב, עידן עופר בעלי בתי הזיקוק ומזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה.
עופר ברקן, אחד ממארגני האירוע, אמר: "אנחנו דורשים הקמת ועדת חקירה חוץ פרלמנטרית שתחקור את המחדלים שמתרחשים פה ואת מי שאפשר אותם, וכמובן לעכב את שלוש התוכניות הגדולות: הרחבת בתי הזיקוק, הקמת הנמל הפרטי ופרויקט קרקעות הצפון".