איך הוריד השף רן שמואלי 47 ק"ג ממשקלו?
השף רן שמואלי אמנם הפחית ממשקלו לאחר שעבר ניתוח קיצור קיבה, אבל הוא עדיין חובב אוכל, בילויים ואלכוהול ושונא ספורט. מומחים בתחומי כושר, דיאטה וזוגיות מסבירים ל"זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" איך החיים שלו נראים ומה הוא צריך לשנות בהם
מי אני
"שף ובעלים של חברת קייטרינג שקיימת 25 שנה ושל מסעדת קלארו בתל-אביב. יש לי גם שותפות בלופט אירועים. נשוי ואב לשתי בנות, 12, 10 בן ,51 גר ברמת-חן, בבית עם גינה שאני מטפח באהבה גדולה. פעם הייתי 1.78 מ' אבל כנראה התכווצתי עם השנים, ואני שוקל 100-כ ק"ג."
עוד כתבות דיאטה מעוררות השראה
"לא יכולתי להסתכל על עצמי בראי". השינוי של ליהי
"רזיתי כי לא רציתי שילדיי יישארו בלי אבא" השינוי של יגאל: רזה והצליח להתגבר על סוכרתיום העבודה שלי
"קם בשש וחצי בכל יום, שותה קפה, מעיר את הבנות ומתחיל את היום. במהלך היום מתרוצץ בין פגישות ומחלק את הזמן בין המסעדה לקייטרינג. החברות שלי עושות יותר 150-מ אירועים בשנה ואני נמצא בהרבה מהם, בעיקר באירועי הקייטרינג היוקרתיים. בשנים האחרונות אני כמעט לא מבשל בעצמי ואני בקושי נכנס למטבח על מנת לפקח. יש לי צוות מנהלים קבוע שעובד איתי זמן רב ואני סומך עליו.
"אני הולך לישון מאוחר, אחרי חצות, ולפחות פעמיים בשבוע יוצא לבלות בברים ואז הולך לישון רק בסביבות שלוש. אני כבר אנוח בקבר. אני אולי בן ,51 אבל לא בספיריט שלי. אני עושה את זה כדי להישאר בתמונה, רוצה לדעת איפה החיים נמצאים. פעם-פעמיים בשבוע אני משלים שעות שינה אחר הצהריים ומשתדל לנסוע פעם בחודש לחו"ל כדי להתנתק ולמלא מצברים.
"אני טס עם זוהר אשתי, שאיתה אני מנהל את העסקים. יש לנו זוגיות מושלמת, אנחנו אוהבים את אותם דברים. בשנה האחרונה הגעתי למצב שאני לא עובד בשבת למעט אירועים חשובים וגיחה קלה למסעדה. משתדל לנוח, אם כי שינה נראית לי בזבוז של זמן."
התזונה שלי
"התזונה שלי טובה משהייתה, אם כי היא לא מושלמת. תמיד אכלתי אוכל בריא, אבל בכמויות, כי לא הרגשתי שובע. הייתה לי קיבה גדולה מאוד ולא יכולתי לנצח את זה. לפני שנתיים עברתי ניתוח לקיצור קיבה וירדתי 147-מ ק"ג 100-לכ ק"ג. בשבילי זה ניצחון גדול. בגלל העבודה האינטנסיבית שלי, וגם בגלל שאני שותה אלכוהול ואוכל אחרי שמונה בערב, אני מתקשה לאכול מסודר את חמש הארוחות הקטנות שאני צריך ואני יודע שזה תוקע אותי.
אני רוצה לרזות עוד 10 ק"ג כדי להרגיש טוב עם עצמי, אבל אני לא בלחץ, אני במגמת ירידה וזה לוקח את הזמן שלו. אני אוכל הכל מהכל ומשתדל לוותר על קמח לבן ומתוקים, וכמובן שלא בכמויות שאכלתי. הייתה לי קיבה שהכילה 2 ליטר אוכל טחון, זה היה סיוט, כל הזמן התעסקתי באוכל. זה לא שהפסקתי לחשוב לגמרי על אוכל, ניתחו לי את הבטן, לא את הראש.
"היום אני מתעסק באוכל בדרך אחרת - מזכיר לעצמי לאכול לאט, לא לאכול על הדרך גם כשהימים עמוסים ולא שגרתיים, לא לאכול בערב. כמובן שלא תמיד זה מצליח לי. אני מעדיף לאכול במסעדה כי המנות מדודות, לא כמו בבית, כשמעמיסים על הצלחת עוד ועוד. אני בוחר את המנות הנכונות בכמות הנכונה.
"זוהר אשתי גם עברה את הניתוח הזה, והיום כשאנחנו אוכלים במסעדה אנחנו משלמים רבע מחיר כי אנחנו אוכלים פחות. חינכנו את הבנות שלנו שאם הן התמלאו, שיקומו וילכו מהשולחן. אנחנו לא מרשים להכניס אוכל לחדרים או לאכול מול הטלוויזיה.
"הבוקר, לדוגמה, אכלתי חמישה בייגלך עם שלוש כפות גבינת סקי, עגבניות שרי וחביתה עם פרוסות דקיקות של גבינת עזים. בדרך כלל אני לא אוכל פחמימות בבוקר, אבל היום התחשק לי. 11-ב אכלתי כריך קטן, בצהריים כמה ביסים ממנות ראשונות - סלט קיסר עם ברוקולי, אנטיפסטי, ביס מלחם קלוי עם קרפצ'יו וריבוע של סנטימטר על שניים של סטייק.
"בחמש אשתה קפה ואז יתחיל הסיפור של מה קורה בערב - אני עדיין מתעסק בזה בראש. יש לי צילומים בלילה ואני לא רוצה לאכול לפני כן, אחר כך כנראה אצא לבלות, אז נראה לי שאם ארגיש רעב אוכל ירקות חתוכים באיזה מקום ואשתה דרינק אחד או שניים. אני תמיד מתכנן מראש ומשתדל לעמוד בזה. הגעתי למצב שאני יכול לקנות כמעט כל בגד שאני רוצה ויודע שלא יהיו לי ריבועים בבטן, לכן הסגידה למשקל יעד מיותרת."
כושר
"אני בתנועה כל הזמן, הולך הרבה ברגל. משתדל ללכת ברגל בפארק ולעשות כמה תרגילים, 40 דקות 3 פעמים בשבוע, אבל לא תמיד מצליח. ספורט זה לא בריא לגוף: התאמנתי פעם עם מדריך כושר וזה לא היה מוצלח, פה יצא לי דורבן ושם מתחתי גיד, ואני גם שונא את זה."
טיפוח
"זה מביך, אבל אני כוסס ציפורניים. עושה פדיקור אחת לחצי שנה, בדרך כלל כשיש לי זמן בחו"ל, פעם בשבוע עושה מסז, מסתפר לבד בבית פעם בשבועיים, כולל זקן וגבות. לא מורח קרמים, חושש מפניהם, אחרי שפעם חבר המליץ לי לעבור מאפטרשייב לקרם פנים וזה לא נגמר טוב. טסתי לניו-יורק וקניתי קרמים במאות דולרים, מרחתי בלילה וכשהתעוררתי גיליתי שכל הפנים שלי התקלפו. מתברר שזה היה פילינג ששרף לי את העור. מאז חזרתי לאפטרשייבים רגילים ואני לא נוגע בקרמים."
לנפש
"אני פרפקציוניסט וזו מחלה חשוכת מרפא, עם כל החבילה שמגיעה עם זה. אני נעלב עד עמקי נשמתי כשמחזירים מנות ואני מתעצבן וכועס על אנשים באופן כללי, כי אני חי ופועל מהקישקעס. זוהר אשתי מרגיעה אותי, אני יושב ומדבר איתה שעות, זה מרגיע בצורה בלתי-רגילה. עליה אני לא כועס, אנחנו כמעט לא רבים. עד לפני כמה שנים אוכל הרגיע אותי, עכשיו כבר לא, אבל אלכוהול כן, לצערי.
"אני אוהב לרקוד, שומע מוזיקה, הולך להופעות לפחות פעם בחודש אם לא יותר. אני איש צנוע, לא מתרברב, לא אוהב לספר כמה הצלחתי למרות שיש לי עסקים מעולים עם 300 עובדים. אני רוצה שיתנו לי לעסוק במה שאני אוהב ולא יטרידו אותי, בגלל זה אני טס לחו"ל לבד או מטפח את הגינה המופלאה שלי.
"יש לי גינה שאני מטפח בבית ובקלארו וזו אחת ההנאות הגדולות של חיי - אני יודע לתכנן, להכליא זנים, מבין בזה ונהנה מההתעסקות בצמחים. יש לי הרבה מאוד עבודה בסידור החיים שלי, זו עבודה שלא נגמרת, וככה אני אוהב את זה."
שורה תחתונה
"אני מאוד מרוצה מהחיים שלי. אם מחר אני סוגר את העיניים - שיחקתי אותה."
מה אומרים המומחים?
רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית במרכז ספורט הדסה:
"על פי מדד מסת הגוף, היחס בין המשקל לגובה,) רן סובל מהשמנת יתר. אין ספק שמצבו הב - ריאותי השתפר משמעותית עקב הירידה הגדולה במשקל, ואין ספק שעשה דרך ארוכה בשנתיים האלו, אך מומלץ שיירד עוד במשקל על מנת להפחית את הסיכון לתחלואות שקשורות להשמנת יתר. ירידה של 10 ק"ג היא בהחלט יעד סביר, שייטיב עם בריאותו.
"רן צריך לשפר בעיקר את התנהגות האכילה ולא את האוכל עצמו, שכן נראה שהוא אוכל מזון מזין. מומלץ לאכול ארוחת ערב 3 שעות לפני השינה ושהיא תהיה דלה בשומן. מכאן שמוטב שיאכל ארוחה עיקרית בצהריים ולא רק יחטוף כמה ביסים מכל דבר.
"באופן כזה הוא לא שבע, אבל צורך כמות קלוריות גדולה, כי מאכלים במסעדה מכילים בדרך כלל ערך קלורי רב. מוטב שיאכל פחות ארוחות, אך שיהיה שבע מהן, במיוחד כשכבר עברו שנתיים מהניתוח. רן מודע לכך שאלכוהול מכיל כמות רבה של קלוריות, חבל שזה מה שיעצור אותו. לצד כל כוסית כדאי להזמין כוס עם סודה, שתמתן את הש - תייה ותחסוך בקלוריות."
צחי נחום, פיזיולוג מאמץ ברשת הכושר גו אקטיב:
"רן בנה לעצמו קונספציה יפה ומעניינת - הוא שבוי בתפיסה שכושר ופעילות גופנית זה לא בריא וגם מיישם את זה. חבל. פעילות גופנית חשובה מאוד לתהליך הרזיה; לאימון גופני השפעה אדירה על שריפת שומן, הגברת הוצאה קלורית יומית ואף הגברת חילוף החומרים עד 48 שעות אחרי הפעילות. קשה להתחיל להתאמן בגישה שלילית ולומר לעצמך 'אני שונא.
"רן חייב לשנות גישה, למצוא משהו שהוא מתחבר אליו ולנסות מגוון פעילויות כמו הליכה, אופניים או קרוס טריינר )אפילו בבית( - ולהתמיד. הפעילות לא חייבת להיות ממושכת וזה המפתח להתמדה: גם אם רן יעשה פעילות מסודרת 15 דקות ביום - תהיה לכך השפעה ניכרת. ללכת ברגל זה לא מספיק. אני ממליץ על מאמן אישי מקצועי ותוכנית אימונים מסודרת."
ד"ר מרינה לנדאו, רופאת עור:
"כסיסת ציפורניים זה הרגל מגונה, לא יפה ולא בריא, ואני משוכנעת שרן מודע לכך. הבעיה בכסי - סת ציפורניים, מעבר לפציעת העור, היא אפשרות של זיהום חיידקי בקפלי הציפורניים ופגיעה בצו - רת הציפורניים לצמיתות. על מנת למנוע זיהום משני אני מציעה לרן להקפיד על לבישת כפפות בכל עבודה 'מלוכלכת' - כפפות גינה בעת עבודה בגינה וכפפות מטבח במטבח. כיצד נגמלים? כמו מכל הרגל מגונה אחר, אין קיצורי דרך. הרבה עבודה עצמית.
"פדיקור חשוב מאוד למי שמבלה על הרגליים רוב שעות היום. פעם בחצי שנה זה לא מספיק. לה - סתפר לבד זה נחמד וחסכוני, אבל אני לא מציעה לרן לספר לבד את הגבות. השערות של הגבות קפריזיות - תספורת לא נכונה תגרום שינוי כיוון הצמיחה של הגבות או לדילול.
"האירוע שבגללו רן נמנע מהקרמים קרה בגלל אי-קריאה של הוראות השימוש בתכשיר שנקנה בארץ זרה, בלי להבין בעצם מהו התכשיר ומה מטר - תו. חשוב שהוא ישתמש במסנן קרינה בעת הטיולים הרגליים שלו בפארק.
"לאחר שהיה במטבח המסעדה אני ממליצה על רחיצת העור בסבון פנים ומריחת קרם לחות על עור הפנים והידיים. דרך אגב, אם עור הידיים יהיה מרוח באופן קבוע בקרם לחות, ייתכן שכסיסת הציפורניים תהיה פחות ."'טעימה'
עדי קמחי, בעלת מכון נקודתיים לזוגיות:
"רן הוא אדם עניו, שההצלחה הגדולה שלו השאירה אותו באותה פשטות בסיסית ויפה, מבלי לשאוף להיות באור הזרקורים. הכישרון הרב, החתירה למצוינות, המעוף והתמיכה הזוגית הם המרכיבים להצלחתו, ויפה לראות איך הוא משמר את כל אלה שנים רבות.
"מערכת היחסים עם זוהר אשתו ושותפתו העסקית היא אחת מאבני היסוד המשמעותיות, ורן יודע לראות זאת ולהוקיר על כך. זה לא מובן מאליו לצלוח זוגיות רבת-שנים, על אחת כמה וכמה כשעובדים ביחד. האהבה וההערכה הרבה של רן לזוהר ניכרות, וזה מתאפשר בזכות שני אלמנטים חשובים: תפיסות עולם משותפות ותקשורת טובה ובלתי פוסקת.
"לעומת מערכת היחסים עם זוהר, מערכת היחסים של רן עם אוכל מורכבת יותר. זוהי חרב פיפיות עבורו - מחד, אוכל זו הקריירה שלו והאהבה לאוכל היא תנאי הכרחי על מנת להיות שף מצליח, מאידך האוכל מסמל עבור רן חוסר שליטה, ברמה כזו שהוא מתקשה לשים לעצמו גבולות ונלחם במשקל, אך בעיקר במחשבות טורדניות סביב אוכל. הוא עשה תהליך חשוב עקב הניתוח לקיצור קיבה, אך העיסוק הפרסונלי )ולא המקצועי( סביב האוכל נשאר בעינו.
"הוא מעיד כי בעבר אוכל היה נחמה, מעין סם הרגעה בחייו הלחוצים, ואני ממליצה לו לבדוק מהי מהות התלות באוכל ואיך הוא יכול לשנות את מערכת היחסים הזו. הקטנת הקיבה זה פתרון עוקף לבעיה ולא פתרון ממשי.
"רן מעיד כי הוא פרפקציוניסט ומכאן לוקח באופן אישי כל דבר שאינו בשליטתו. עם השנים הוא כנראה התמתן, אך עדיין זה גובה ממנו מחיר גבוה לצד ההצלחה. החתירה לשלמות חשובה, אך במקום שאליו הגיע מותר לו להוריד את הרגל מגז המושלמות ולראות לאן זה מוביל אותו. אנשים פרפקציוניסטים פוחדים לשחרר, אך במקרה של רן זה
רק יכול להועיל לו.
"הוא יודע לעצור ולהתבונן בהישגיו ולהוקיר את עצמו עליהם, לקחת לעצמו ברייק ולנפוש, לעשות דברים כמעט מדיטטיביים עבורו, כמו טיפול בגינה או שנ"צ, אך עדיין אני ממליצה לו להרחיב את עיסוקיו על מנת שלא יסובו רק סביב העבודה. מאחר שהאישי שלו זה גם העסקי וניכר כי העבודה משולבת היטב גם ביומיום ובחיי המשפחה, רצוי שיוסיף עוד דברים שמעניינים אותו לסדר יומו.