ספריי מסוכן: ההמלצות לחג עצמאות בטוח
הרחיקו את התרסיס ממקור אש, אל תקרבו זיקוקים לפנים, אל תמקמו מנגלים ליד צמחייה ואל תלכו יחפים באזור הנפנופים: הטיפים של מד"א לחג בטוח
הילדים שלכם מתכוננים למלחמת קצף ביום רביעי בערב? כבר בחרתם את המיקום ל"על האש" ביום חמישי בבוקר? אז גם לכם כדאי לקרוא את ההמלצות לחג בטוח. לקראת אירועי יום העצמאות ה-67, שיחול השבוע, פרסמו במד"א את הנחיות הזהירות מתרסיסי קצף ומכוויות זיקוקים, וגם את כללי הזהירות במנגלים.
במד"א אמרו כי בערב יום העצמאות יתפרסו כוחות מתוגברים באזורי בימות הבידור ומרכזי הבילויים והמסיבות. אלו ההמלצות לחובבי הקצף:
1. על הורים לילדים לקיים שיחות עם ילדיהם טרם חג העצמאות וליידע אותם על הסיכון המשמעותי הטמון בהתזת התרסיסים והשימוש בזיקוקים השונים למיניהם.
2. אם רוכשים תרסיסי "שלג" או תרסיסי "חוטים", על הילדים להימנע מלכוון את פיית המכל לכיוון הראש, הפה והעיניים שלהם או של חבריהם למשחק. במקרה של חדירת חומר כימי לעיניים יש לשטוף מיד במים זורמים.
3. התרסיס הוא חומר דליק במיוחד, יש להרחיק אותו ממקור אש ואסור להתיז אותו על מקור אש. אין להשליך את המכלים הריקים למקור אש מחשש להתלקחות ופיצוץ המכל.
4. יש להישמר שלא לקרב זיקוקים לאזור הפנים ובמיוחד לאזור העיניים. במקרה של חדירת גיץ אש לעין, יש לשטוף אותה במהירות במים זורמים ולהעביר את הנפגע למתקן רפואי. אין להשליך זיקוקים בוערים לעבר קהל.
פרופ' יחזקאל ויסמן, מנהל המיון במרכז שניידר לרפואת ילדים, מבהיר כי בקבוקי הספריי והקצף מכילים חומרים כימיים שעלולים לגרום לפגיעה בעיניים. ההמלצה היא להימנע משימוש בהם לחלוטין, אך אם בכל זאת משתמשים בהם, אסור לכוון אותם לעיניים. אם נוצרת צריבה בעיניים לאחר חשיפה לחומר, יש לשטוף אותן במי ברז ולפנות לקבלת טיפול רפואי.
גם במהלך יום העצמאות תימשך הכוננות המוגברת של מד"א, ותתמקד בפארקים, בגנים הלאומיים ובאתרי הטבע והנופש השונים. לקראת "יום המנגל הלאומי", פורסמו המלצות גם למנפנפים:
1. הבערת האש: שימו לב היכן אתם ממקמים את מתקן המנגל שלכם. הניחו אותו על משטח יציב, שטוח ושאינו דליק. הקפידו להרחיק אותו מעצים וצמחייה. בנוסף, ודאו כי הגחלים כבויות כאשר אתם שופכים אותן אל מתקני איסוף גחלים.
2. יש להרחיק ילדים ממקורות חום ואש כמו גחלים בוערות, חומרי בערה נוזליים או מוצקים ושמן טיגון.
3. בכדי להימנע מכוויות קשות, חשוב להקפיד בזמן הבערת הגחלים עם חומרי בערה לא לעמוד נגד כיוון הרוח, להקפיד להישמר מגיצים ולעמוד במרחק סביר מהאש.
4. יש להקפיד להניח את חומרי הבערה הנוזליים והמוצקים רחוק מהישג ידם של ילדים ותינוקות.
5. מחשש לנחשים, יש להימנע מלהפוך אבנים וסלעים, לנקוט משנה זהירות בזמן ישיבה על מדשאות וקרקע חשופה בטבע ולא להלך יחפים או בסנדלים באזורים אלו.
6. הצטיידו בערכת עזרה ראשונה תקנית של מגן דוד אדום, לכל מקרה של פציעה, נפילה או כווייה.
גם פרופ' ויסמן מזהיר מפני היפגעות ממנגל: "חשוב להרחיק את הילדים ממקורות אש בכדי למנוע כוויות. אם נוצרה כווייה, יש לשטוף את המקום במי ברז קרים, לחבוש עם חומר חבישה ייעודי או מטלית נקייה ולפנות לטיפול רפואי". ילדים גם עלולים להיחנק מהאוכל, ולכן ההמלצה היא לא לתת לילדים מתחת לגיל חמש בשר שקשה ללעוס אותו, להקפיד לחתוך נקניקיות לאורך ולא לטבעות, למנוע מהם לאכול במהלך משחק, ולא להשאיר פיצוחים בהישג ידם.