אסון המהגרים: אירופה תטיל סגר ימי על לוב?
אחרי שסירה עם 700 מהגרים בלתי חוקיים טבעה בדרך מאפריקה לאיטליה - אסון טביעת המהגרים הגדול בהיסטוריה המודרנית - מתחזקים הקולות שבעבר נשמעו רק בימין: "במקום מבצעי חילוץ והצלה - סגר ימי על לוב שימנע מהמבריחים להוציא סירות לאירופה"
28 ניצולים נמשו עד כה מהמים בין לוב לאיטליה, באזור שבו התהפכה בלילה שבין שבת לראשון סירת המהגרים שטבעה, אבל הרוב המוחלט של 700 המהגרים שהיו עליה עדיין נעדרים, ויש חשש כבד שנהרגו. כוחות ימיים מאיטליה וממלטה ממשיכים לחפש אחר ניצולים, ומוקדם יותר היום אמר דובר הארגון הבינלאומי להגירה, ג'ואל מילמן, כי המים בים התיכון אינם קרים מאוד כרגע, מה שמגביר את התקווה למצוא ניצולים.
עוד חדשות בעולם :
- כיתת יורים, שיסוף גרונות: דאעש חיסל המונים
- אנטי-חרם אמריקני: מעמד ייחודי לישראל
- הרודן טיפס על ההר הגבוה ביותר בצ' קוריאה
- לראשונה: חגיגות ענק לישראל בכל רחבי ארה"ב
למרות זאת, כבר כעת נראה שמדובר באסון סירת המהגרים הגדול ביותר בהיסטוריה המודרנית. בעבר כבר אירעו תאונות שבהן טבעו למוות כמה מאות מהגרים, אבל המספר הפעם גבוה באופן יוצא דופן, והוא מחדד את הצורך בפעולה דחופה של האיחוד האירופי כולו, ולא רק של מדינות דרום אירופה, לטיפול בבעיית המהגרים המגיעים לחופי היבשת מאפריקה בסירות מבריחים רעועות דרך הים התיכון.
ראש ממשלת מלטה, ג'וזף מוסקט, סיפר כי אנשי ההצלה באזור ההתהפכות אוספים כל גופה שצפה במים, בניסיון לבדוק אם מישהו בכל זאת בחיים. לפי עדויות שהגיעו עד כה, הסירה – באורך של כ-20 מטרים – התהפכה כנראה כשהמהגרים שהיו עליה רצו כולם מצד אחד לצד השני, משום שראו באופק אוניית סוחר שקיוו שתציל אותם.
ראש ממשלת איטליה, מתיאו רנצי, שארצו מתמודד כעת עם יותר מ-100 אלף מהגרים בלתי חוקיים המגיעים לחופיה מדי שנה, כינס את שריו הבכירים לישיבת חירום ברומא ואמר: "איך יכול להיות שאנחנו עדים לטרגדיה הזו על בסיס יום-יומי? איננו יכולים להישאר אדישים כשכל יום יש טבח בים התיכון". לפי נתוני האו"ם, 219 אלף מהגרים בלתי חוקיים חצו את הים התיכון אשתקד בדרך לאירופה, וכ-3,500 מהם טבעו למוות. השנה הגיעו לאירופה כבר 35 אלף מבקשי מקלט ומהגרים דרך הים התיכון, וכ-900 מהגרים ככל הידוע טבעו למוות בדרך, עוד לפני אסון הטביעה מאתמול. רק בשבוע שעבר טבעו 400 בני אדם כשסירתם התהפכה.
מבריחי המהגרים מנצלים את ייאושם של אפריקנים רבים ואת הכאוס המוחלט ששורר כעת בלוב, מול חופי איטליה, כדי להרחיב את עסקי ההברחות שלהם. בדרך לאירופה עוברים רבים מהמהגרים התעללויות מצד מבריחיהם, הם מועברים בסירות רעועות ולא בטוחות, ולא פעם הם נזנחים על ידי המבריחים בלבד ים. בשבוע שעבר דווח כי מהגרים מוסלמים זרקו מסירת המבריחים שלהם אל מותם 12 מהגרים נוצרים, בעקבות ויכוח על ענייני דת.
מנהיגי ועדות החוץ וההגנה בפרלמנט האיטלקי קראו היום בעקבות הטרגדיה לצעד דרמטי יותר מאשר מבצעי הצלה של מהגרים בלב ים כמו אלה שהונהגו בשנים האחרונות. הם קראו לאיחוד האירופי ולאו"ם להכין במקום זאת מצור ימי על חופיה של לוב, כדי למנוע סחר בבני אדם. נשיא ועדת החוץ של הסנאט האיטלקי, פייר פרננדו קסיני, אמר כי ללא מצור ימי צבאי "המבריחים ימשיכו לפעול ולהרוויח כסף, והמסכנים ימשיכו לטבוע".
עד לאסון שממדיו התבררו היום, קריאות לסגר ימי על לוב הועלו באיטליה בעיקר על ידי מפלגת הימין "הליגה הצפונית", המתנגדת לבוא המהגרים. העובדה שכעת גם מחוקקים בכירים מצטרפים לקריאות האלה משקפת את התסכול ההולך וגובר באיטליה מהיעדר פעולה משותפת משמעותית של האיחוד האירופי נגד שטף המהגרים הבלתי חוקיים.
"אירופה יכולה לעשות יותר ואירופה חייבת לעשות יותר", אמר מרטין שולץ, נשיא הפרלמנט האירופי, "זו בושה והודאה בכישלון שמדינות רבות כל כך בורחות מלקיחת אחריות ושכסף מעט כל כך מוקצה למשימות ההצלה". גם ראש ממשלת ספרד שלחופי הים התיכון, מריאנו ראחוי, קרא לאירופה לנקוט פעולה משמעותית יותר: "היום, בפעם המי יודע כמה, אנחנו שומעים על עוד טרגדיה אנושית בים התיכון מול חופי לוב. זו דרמה יום-יומית. לפני שלושה ימים היו אלה
400 איש שנהרגו. לפני ארבעה ימים 10 ימים נהרגו. מילים כבר לא מספיקות".
מבצע הסיוע האירופי למהגרים "מארה נוסטרום" (ים שלנו), שבמסגרתו סרקו צוותי חילוץ את הים התיכון וסייעו למהגרים שנקלעו למצוקה בלב ים, הופסק בשנה שעברה בשל עלויותיו הגבוהות ומשום שחלק מהפוליטיקאים טענו כי הוא רק מעודד עוד יותר את המהגרים לצאת מאפריקה לאירופה. לדברי אותם פוליטיקאים, בעקבות קיום מבצעי סיוע כאלה סבורים אפריקנים הרוצים להגר לאירופה שלא כחוק כי סיכוייהם לשרוד את המסע גדולים יותר - ויוצאים לדרך.