בין שתי פרוסות: 4 מתכוני פיקניק
אוכלים טוב גם בחיק הטבע: רותי קינן מגישה רביעיית מתכוני כריכים מושקעים שמרכיבים בקלות בפיקניק - פריקסה טוניסאי, כריך ניסואז, קלאב סנדוויץ' כהלכתו וגם לחם סודה אירי שמכינים צ'יק צ'ק בבית, בלי התפחה ובלי שמרים
כשמדובר בכריכים, כמו בסלטים, אני לא תמיד מבינה בשביל מה נחוץ מתכון. שני המאכלים האלה, מטבע בריאתם והגדרתם, הם בעיני הזמנה לאלתור אישי, להרכבה של המצאי מהמזווה ומהמקרר, במסגרת שלה חוקים שתמיד אפשר, ואף רצוי - לפרוץ. בעיני אלה הם גם מאכלי השאריות האולטימטיביים - מה שבא, ברוך הבא!
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- עצמאות לכולם: מתכונים מן הצומח
- קציצות של אביב: תבשיל כדורי בשר עם פול ושום ירוק
- אמריקן פאי: 2 קינוחים עם תפוחים
אבל מתברר שרוב העולם סבור שכריך ראוי לשמו יכול להיות דווקא מתכון מנצח. תשאלו את מי שהמציאו את ההמבורגר בלחמנייתו העגולה, את ההוט דוג עם הכרוב החמוץ והבצל בסירות הלחם שלהן או את הקלאב סנדוויץ' רב הפרוסות, המהודקות עם המלית המסורתית בקיסם מעץ.
את מעמדו הבלתי מעורער בעליל מחזקת גם העובדה ההיסטורית שמייחסת את המצאת הכריך ללורד אציל - ג'ון מונטגיו, הרוזן הרביעי של סנדוויץ' - כולל תאריך מכונן (אי שם בשנת 1762), אירוע מרתק (משחק הימורים שנמשך 24 שעות רצופות) ומתכון מעורפל (מנת בשר, שאותה כולא הלורד בין שתי פרוסות לחם כדי לא להתפנות לגינוני השולחן המחייבים את מעמדו).
לא מזמן העלה הניו יורק טיימס מדריך מפורט המעלה קווים לדמותו של הסנדוויץ' האמריקאי. תשכחו לרגע מההמבורגר, ההוט דוג, הטורטיות, הפיתות והראפים למיניהם ותתרכזו בעיקר, מבקש מחבר המאמר, סאם סיפטון, מקוראיו, ומחלק את עולם הסנדוויץ' האמריקאי על פי הלחם ולא על פי המילוי: סנדוויצ'ים בלחמניה עגולה קשוחה (קייזר), בלחמניה עגולה רכה, בלחמניה מוארכת, בין פרוסות לחם ובלחמים מיוחדים.
עונת הפיקניקים שנפתחת בימים אלה, מחזירה אותנו ממעצמת הסנדוויצ'ים למגרש הביתי שלנו שבו, למרבה הפלא, נדחקו הכריכים הטובים לקרן זווית לעומת מלך האכילה בחוץ - המנגל. חבל, כי כשמכינים אותו כמו שצריך, הסנדוויץ' הוא אוכל בעל כושר הישרדות אופטימלי, שלעתים קרובות דווקא יוצא ברווח מאריזה מוקפדת ושהייה בתנאי חוץ למשך כמה שעות.
למי שמאמין בטרחה קלה מראש לטובת מנוחה שלמה בשטח - זה המאכל האידאלי בסביבה נטולת חנויות, קיוסקים או מסעדות. הוא גם לא דורש כלי אכילה מיוחדים, ובכך מעלה תרומה גם למען איכות הסביבה.
איך מכינים את הסנדוויץ' האולטימטיבי? השאלה הזאת מחזירה אותי לתהייה שהעליתי מראש. והתשובה - פשוטה בתכלית: קחו כל סוג של לחם, מלאו בכל סוג של מלית, ארזו היטב וצאו לשטח. וכדי להיות קצת יותר מעשיים, קבלו כמה מתכונים לכריכים מסורתיים, וגם מתכון אחד ללחם מהיר הכנה ונטול התפחה, אם במקרה נתקעתם בלי המרכיב המרכזי.
1. לחם סודה אירי
לחם מהיר הכנה, המותפח בסודה לשתייה ולא בשמרים.
המרכיבים:
1/4 2 כוסות קמח לבן
1.5 כוסות קמח שעורה
2 כפיות סודה לשתייה
1 כפית מלח
2 גביעים יוגורט (400 מ"ל)
אופן ההכנה:
- משמנים ומקמחים תבנית שטוחה או מרפדים אותה בנייר אפייה, וזורים עליה מעט קמח שעורה.
- מניחים את 2 סוגי הקמח, הסודה והמלח בקערה ומערבבים היטב. מוסיפים את היוגורט, ולשים עד שמתקבל כדור בצק שאינו נדבק לדופנות הקערה.
- מעצבים כיכר בעובי 5 ס"מ, ומניחים על התבנית. בסכין חדה חורצים X על הכיכר.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ-30 דקות, או עד שהכיכר זהובה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא יבש.
2. קלאב סנדוויץ'
כמעט ההגדרה של הז'אנר: שכבות של לחם וביניהן ממרחים, בשר קר וירקות. לפתוח פה גדול!
אם לא הספקתם או לא בא לכם להכין מראש, קלאב סנדוויץ' הוא בדיוק הדבר שאפשר גם להכין בשטח, אפילו בעזרת הילדים. מצטיידים בלחם פרוס, במרכיבי המילוי ארוזים כל אחד לחוד בקופסאות או בצנצנות, ומאפשרים לכל אחד להכין את הסנדוויץ' האישי שלו.
המרכיבים ל-2 כריכים גדולים:
6 פרוסות לחם מרובע (קסטן)
3 כפות מיונז
1 כף חרדל
200 גרם פיסות עוף מבושל או בגריל, רוסטביף או פסטרמה הודו
1 עגבניה, פרוסה לפרוסות דקות
כמה עלי חסה
1 בצל, חתוך לפרוסות דקות
2 מלפפונים חמוצים פרוסים
אופן ההכנה:
- קולים את פרוסות הלחם בטוסטר. מערבבים את המיונז והחרדל, ומורחים שכבה עבה על פרוסה אחת. עורמים עליה חלק מהבשר, ומניחים למעלה פרוסות עגבניה. מניחים פרוסה נוספת, מורחים בתערובת המיונז ומניחים עוד בשר וירקות.
- מורחים פרוסה שלישית בתערובת המיונז, ומניחים עם הצד המרוח על המלית. מהדקים היטב את הפרוסות זו לזו בכף היד.
- חותכים באלכסון למשולשים, ונועצים קיסם עץ במרכז כל משולש כדי שהכריך לא יתפרק. אם לוקחים לפיקניק - אורזים כל משולש היטב בנייר עטיפה.
3. פאן באנייה - כריך ניסואז
"לחם רטוב", אחד ממאכלי הדגל של העיר ניס, הוא בעצם סלט ניסואז ארוז בלחמניה. הלחמניה סופגת את הרוטב ואת כל המיצים הטובים, ומתגמלת לא רק כמעטפת לסלט אלא גם כתוספת מלאת טעם.
המרכיבים ל-4 כריכים:
4 לחמניות באגט (או אחרות, רצוי עגולות)
עלי חסה
1 עגבניה
1 בצל, פרוס לטבעות
נתחים מסוננים מקופסא אחת של טונה ומפוררים
12 זיתים שחורים מגולענים
6-4 נתחי אנשובי - לא חובה
1 כף חומץ בן יין לבן
1 כפית חרדל
קורט מלח ופלפל
4 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- מסירים פרוסה מראש כל לחמניה, ומרוקנים את הבסיס כמעט מכל התוך (משאירים שוליים בעובי 1 ס"מ צמודים לדפנות).
- מסדרים בחלל הלחמניה, לסירוגין, שכבות של עלי חסה, פרוסות עגבניה, טבעות בצל, טונה מפוררת, זיתים שחורים ואנשובי.
- מניחים את החומץ, החרדל, המלח, הפלפל והשמן בצנצנת קטנה בעלת מכסה. סוגרים, מנערים היטב ויוצקים את הרוטב על המרכיבים שבתוך הלחמניה. מכסים בראש שהוסר ועוטפים היטב, בנייר פרגמנט.
4. פריקסה - סנדוויץ' טוניסאי
הגרסה הצפון אפריקנית, החריפה והפיקנטית של הלחם הרטוב. את הלחם המטוגן מחליפות כאן לחמניות בהירות.
המרכיבים ל-4 מנות:
4 לחמניות לבנות מוארכות
4 כפות ממרח אריסה
4 כפות מיונז
2 תפוחי אדמה מבושלים במים עד לריכוך מלא, קלופים וחתוכים לקוביות
3 לימונים כבושים, קצוצים
15 זיתים שחורים קצוצים
2-1 קופסאות טונה בשמן
אופן ההכנה:
חוצים כל לחמניה ומוציאים את הפנים הרך. מורחים באריסה ובמיונז ומוסיפים את כל יתר המרכיבים.
לכל הטורים של סיר שמח ושל רותי קינן