חברת הבנייה נ. שקד בהקפאת הליכים; מדוע?
חברת הבנייה, שהייתה שותפה של בועז יונה בפרויקט "חפציבה", הגישה בקשה להקפאת הליכים. אביב שקד, בן דודם של מייסדי אמפריית ההימורים 888 ומבעלי החברה המשפחתית, מספר על הנסיבות שהובילו לקריסתה
חברת הבנייה נ.שקד בבעלות אביב שקד הגישה לפני מספר ימים בקשה להקפאת הליכים. מדובר בחברה שהייתה שותפתה של חברת צמרות בוני הארץ שבשליטת מרדכי יונה ובועז יונה בפרויקט "חפציבה קולוני", אשר כלל כ-492 יחידות דיור. בקשת הקפאת ההליכים הוגשה באמצעות עו"ד שלום גולדבלט ממשרד גולדבלט-גינדס-יריב.
- חברת הנדל"ן צ.לנדאו תבקש הקפאת הליכים
- חברת הנדל"ן צ. לנדאו תימכר לקבוצת גבאי
- חברת אשטרום תחליף את צ. לנדאו בראש העין
- צו הקפאת הליכים לחברת הבניין ראבי
לפי פרסומי עבר, יונה גנב מחברה זו כ-800 אלף שקל. הפרויקט הסתיים לאחר שנמכר בהמשך לחברת קרדן נדל"ן. אביב שקד אמר ל"כלכליסט" כי שנתיים ארכו עד שמפרקי חפציבה אפשרו להם להמשיך לעבוד, ולמהלך זה היה חלק בלתי מבוטל בקריסתה הנוכחית של החברה. עם זאת, לדבריו הסיבה העיקרית לקריסתה של החברה הייתה נפילתה של חברת ת.ג.י, חברת ביצוע שגם היתה בבעלות המשפחה, אשר חובותיה עמדו על כ־50 מיליון שקל.
"מתוך ה-76 מיליון שקל אני חייב כ-50 מיליון שקל בעקבות סגירתה של חברת ת.גי שנקלעה גם היא לקשיים לאחר שב־2007 השקענו בה הרבה כסף ובסוף היא נפלה. כשיש לך כזו משקולת על הצוואר קשה לעבוד ולא הצלחנו להתרומם, החזקנו מעמד 7 שנים וזהו".
כיום נאמדים חובותיה של נ.שקד ב-76 מיליון שקלים מרביתם לבנקים, מתוכם כ-38 מיליון שקל לבנק מרכנתיל ו-29 מיליון שקל לבנק לאומי.
נ.שקד הינה חברה בסיווג הביצוע הגבוה ביותר הקיים (ג־5) ונחשבת לחברה וותיקה, אם כי היא בנתה בהיקפים נמוכים יחסית. בסך הכל עד כה הקימה החברה כ־2,000 יחידות דיור אך כיום אין לה פרויקטים הממתינים לאכלוס.
הבקשה שהגישה החברה להקפאת הליכים, שנחשפה ב"ממון", נומקה בכך שאינה יכולה להמשיך ולתפקד, וצעד זה נועד למנוע מצב של פירוק על מנת שתוכל להמשיך את פעילותה. שקד אמר על כך כי בכוונתם לחפש משקיע שיאפשר להחזיר את החברה למצב עבודה כפי שפעלה בעבר.
החברה בהליך של פשיטת רגל
חברת נ.שקד נמצאת בבעלותו המלאה של אביב שקד וגם מנוהלת על ידו. שקד עצמו נמצא בהליך פשיטת רגל בעקבות ערבויות אישיות שהעמיד לנושי החברות שבשליטתו ובימים אלה במקביל למצב הכלכלי הקשה של החברה מנסה להסדיר את מצבו האישי, אשר עשוי להיות בעל משמעות בכל הקשור לרישיון הקבלן שבידו. החברה הוקמה על ידי אביו נתנאל שקד ב־1972 ובין הפרויקטים של החברה מבני מגורים, משרדים ומסחר באזור פתח תקווה, קיבוץ בחן ונתניה. בשיאה העסיקה החברה כ־50 עובדים וכיום עובדים בה בסך הכל 3 עובדים, כולל אביב שקד, כולם בני משפחתו.
מאז נקלעה החברה לחובות של עשרות מיליוני שקלים, בעיקר כלפי הבנקים, ניסתה להמשיך ולקיים את פעילותה ולהעביר פרויקטים שעליה לסיים לגוף שלישי תוך שהיא מבצעת את הפיקוח. כך למשל, ב־2013 זכתה בשני מכרזים של רשות מקרקעי ישראל לפרוייקטים של 44 יח"ד במעלות תרשיחא וכן פרוייקט של 96 יח"ד בשכונת חומת שמואל בהר חומה אך לאור מצבה התקשתה לקבל ליווי בנקאי לפרוייקטים והעבירה את זכויותיה בהם לקבלן אחר.
כמו כן החברה אחראית על רישום בטאבו (חברה משכנת) של כ-350 דיירים.
כיום לחברת נ.שקד אין נכסים מוחשיים הניתנים למכירה והנכס הגדול והמשמעותי ביותר שלה הוא סיווגה הקבלני אשר יכול להימכר לחברות מתחרות או ליזמים בענף המעוניינים להיכנס לתחום הביצוע. גורם המכיר את פעילות החברה אמר כי אחת הבעיות שהובילו לקריסתה היו העברות כספים בין פרויקט לפרויקט אשר הובילו לכך שגם כאשר פרויקט היה רווחי, רווחים אלה לא באו לידי ביטוי היות והועברו לפרויקטים אחרים בהם החברה נדרשה לכסות על חובותיה.
לא מדובר בפעם ראשונה שבה נ.שקד וחברות אחרות בבעלות המשפחה נקלעות לקשיים כלכליים, ב־2013 היא התמודדה עם בקשת פירוק אחת שהוגשה נגדה ובה הגיעו לפשרה עם חלק מנושיה.
בעבר הרחוק יותר, חברת א.ד. יעקובוביץ, שהיתה גם היא בשליטת משפחת שקד, נקלעה לקשיים כלכליים בעקבות חובות של מאות מיליוני שקלים. בתקופה זו החברה, שהיתה ציבורית, נמחקה מהמסחר עקב אי עמידה בכללי השימור.
אביב שקד הוא נצר למשפחת קבלנים מפוארת. אביו נתנאל מייסד החברה הוא אחיו של משה שקד, שנמנה על מייסדי העיר נתניה ואף שימש כראש העיר. טיילת שקד הנמצאת בחלקה הצפוני של נתניה בסמוך לים נקראת על שם המשפחה. כמו כן אביב שקד הוא בן דודם של האחים שקד מייסדי חברת 888.