יום הזיכרון והעצמאות: מהן זכויות העובדים?
כמה שעות עובדים ביום הזיכרון? מי יכול להיעדר לשם השתתפות באזכרה? באילו מקומות עבודה חייבים להמשיך להתייצב כרגיל? שאלות ותשובות
יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה חל השנה ביום רביעי הקרוב ויום העצמאות ביום חמישי. מה הזכויות המגיעות לעובדים בימים אלו? לפניכם שאלות ותשובות:
יום הזיכרון
מה שעות העבודה ביום הזיכרון - ערב יום העצמאות?
ביחידה ליחסי עבודה במשרד הכלכלה מציינים כי ההוראות לגבי עבודה בערב יום העצמאות קבועות בחוק שעות עבודה ומנוחה ובצווי ההרחבה בדבר הנהגת שבוע עבודה מקוצר במגזר העסקי: במקומות עבודה שבהם עובדים 8 שעות ביום שישה ימים בשבוע - 7 שעות בתשלום של 8 שעות; ובמקומות עבודה בהם עובדים 9 שעות חמישה ימים בשבוע - 8 שעות בתשלום של 9 שעות.
במקום עבודה שבו חל הסכם קיבוצי מיוחד, צו הרחבה או הסכם אישי או נוהג המיטיב עם העובד יש לנהוג בהתאם להוראה המיטיבה. עו"ד מיכל שמיר מהמחלקה המקצועית של חברת אוטוריטה – מידע וכלים למנהלים, מחדדת כי אין מניעה שיום העבודה יהיה קצר יותר בהתאם להחלטת המעסיק או בהתאם להסכם מיטיב החל במקום העבודה.
האם ניתן להיעדר מהעבודה ביום הזיכרון לשם השתתפות באזכרה?
על פי חוק "יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל השכי"ג-1963", עובדים שהם הורים, הורי הורים, בן זוג, ילדים, אחים ואחיות של חללי מערכות ישראל רשאים להיעדר מן העבודה ביום הזיכרון ללא ניכוי משכרם (סעיף 4א לחוק).ׂ
מסבירה כי "עובד שנעדר מהעבודה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, עקב השתתפותו באזכרה הנערכת לקרוב משפחתו מדרגה ראשונה, לרבות מי שנעדר מהעבודה ביום זה עקב השתתפות באזכרה לקרוב משפחתו, שהינו חלל פעולות איבה - זכאי לשכרו המלא בגין אותו יום".
האם ניתן להיעדר מהעבודה ביום הזיכרון על חשבון ימי החופשה?
שמיר: "עובד רשאי לנצל יום חופשה, מתוך ימי החופשה השנתית להם הוא זכאי ביום הזיכרון - ערב יום העצמאות - ובלבד שהודיע על-כך למעבידו 30 ימים מראש,לפחות.
מה משך העבודה יום קודם ליום הזיכרון?
שמיר משיבה כי מדובר ביום עבודה רגיל.
האם ניתן לצאת מהעבודה מוקדם יותר בערב יום הזיכרון לשם השתתפות באזכרה?
שמיר מציינת כי מאחר ש"ערב" יום הזיכרון נחשב ליום עבודה רגיל - הרי שגם לקרובי משפחה שכולים מדרגה ראשונה אין זכות מוקנית להיעדר מהעבודה או לצאת מוקדם יותר, גם אם מדובר בהשתתפות באזכרה או עצרת לזכרו של בן משפחה שנפל. היא מוסיפה כי המעסיק יכול להסכים להיעדרות - אולם אינו מחויב לשלם עבור שעות אלו. כמו כן ניתן להסכים להיעדרות על חשבון ימי החופשה הצבורים.
ע"וד חמי לפידור, מומחה לענייני עבודה ממשרד לפידור ושות', מציין כי "ככל שמדובר על אזכרה של עובד שקרוב משפחתו מוגדר כחלל מערכות ישראל או פעולת איבה, חוק חופשה שנתית קובע כי המעסיק מחויב לאפשר לו ליטול יום חופשה ביום האזכרה ובלבד כי הודיע על כך למעסיקו כ-30 יום קודם לכן. ככל שאין מדובר על אזכרה של קרוב משפחה מקרבה ראשונה, אין המעביד מחויב לאפשר לעובד להיעדר מהעבודה לצורך השתתפות בה. כך או אחרת, המעסיק אינו מחויב לאפשר לעובד לצאת מוקדם ממקום העבודה, אלא לעידר ממנה על חשבון העובד".
יום העצמאות
האם עובדים שאינם עובדים ביום העצמאות זכאים לתשלום?
יום העצמאות נחשב לאחד מימי החג הכלולים בחוק ונחשב ליום שבתון בעבורו המעביד חייב לשלם דמי חג לעובד. לגבי עובדים יומיים - צו הרחבה קובע כי לאחר שלושה חודשי עבודה במקום העבודה ואי היעדרות מעבודה סמוך ליום החג (יום לפני ויום אחרי החג) - הם זכאים לתשלום עבור ימי חג, כולל יום העצמאות.
האם המעסיק יכול לחייב עובדים לעבוד ביום העצמאות?
במשרד הכלכלה מסרו כי המעסיק יכול לחייב את העובדים לעבוד רק רק אם המקום כלול ברשימת מקומות העבודה שנקבעו על ידי משרד ראש הממשלה כי יש להפעילם גם ביום העצמאות. בין אלו כלולים שירותי החירום והבריאות, שידורי הרדיו והטלוויזיה ועוד. יש לציין כי משרד ראש הממשלה לא פרסם רשימה כזו השנה ובשנה שעברה.
במקום עבודה שאינו נמנה על מקומות העבודה שיש להפעילם בחג - פסיקת בתי הדין לעבודה אסרה על המעביד לכפות על העובדים לעבוד בחג העצמאות.
מה התשלום המגיע על עבודה ביום העצמאות?
במשרד הכלכלה מציינים כי עובד הנאלץ לעבוד ביום העצמאות - מחצות הלילה עד בחצות - ושמקום עבודתו כלול ברשימת מקומות העבודה שיש להפעילם גם ביום העצמאות - זכאי לגמול בגין עבודה ביום חג (150%) ובנוסף יום חופשה חילופי, או תשלום של 200% בגין העבודה בפועל ובגין השבתון.
שמיר מחדדת כי עובדים שנאלצים לעבוד בחג מכורח ולא מבחירה חופשית, זכאים לתשלום עבור אותו יום בנוסף לגמול המגיע עבור יום החג עצמו - כלומר לתשלום בשיעור של 250% לפחות.
עוד היא מוסיפה כי "תחילתו של יום העצמאות, שלא כמו שבת או כל חג אחר, היא, בהתאם לפרשנות המקובלת, בחצות הלילה וסופו בחצות. לכן, הזכאי לגמול עבודה בימי חג, יקבל אותו גמול, אך ורק בגין עבודה בתחום השעות הנקוב לעיל".
בשאלות נוספות ניתן לפנות למוקד יחסי עבודה במשרד הכלכלה, טלפון: 390 1-800-800.