שתף קטע נבחר

עצמאיים בשטח: מסלולים בצפון ליום העצמאות

ממצפה גדות ותל שיפון ברמת הגולן, דרך שביל ההליכה המתפתל ברכס הרי נפתלי ועד האנדרטה בקדיתא: בואו לבלות את יום העצמאות בחמישה מסלולי הליכה בצפון הפורח, שיובילו אתכם לאתרים היסטוריים באמצע הטבע

מהגולן במזרח ועד הים במערב, אוחזים אתרי מורשת ישראל בנוף הארץ, נוגעים בחיבוטי הנפש הלאומיים, מותירים צלקתם על האדמה, אך גם מרוממים את נפשינו בסיפורי גבורה ואהבת המולדת.

 

טיול צפוני אל נופי הגולן והגליל מאפשר למטייל לגעת בצעדיה של המדינה לאורך 67 שנות עצמאותה, טיפוס אל נקודות תצפית, ביקור והכרת מרחבי הלחימה ומעל כולם - הטבע, שמוסיף ניחוחות משלו ליום העצמאות החל בשלהי האביב ובתחילת הקיץ.

מבט אל החרמון מרמת הגולן (צילום: זיו ריינשטיין)
מבט אל החרמון מרמת הגולן(צילום: זיו ריינשטיין)
 

רמת הגולן: 2 אתרים לתצפית ומורשת

 

מצפה גדות

"מכאן אתם נראים גדולים שבעתיים" אומר מפקד חטיבת אלכסנדרוני עמנואל שקד, שעה שעומדות רגליו בשיאו של המוצב הסורי הכבוש אל-מורתפא (הנישא) ועיניו נשואות מטה, אל בתיו של קיבוץ גדות המופגז הנראים מעברו השני של אפיק הירדן. לא לחינם נחרטו המילים הללו על אבן בזלת שחורה בחלקו העליון של המוצב, המשמש היום אתר הנצחה ותצפית לעבר נופי הגליל העליון ועמק החולה.

 

המסלול: חניון האקליפטוסים המוצל יהיה נקודת ההתחלה. שביל צר מוקף גדרות תייל, שלטי אזהרה ממיקוש, ותעלות לחימה רדודות ומחופות בחלקן, יהיו התפאורה לטיול ייחודי זה אל המוצב ואל עמדות הבטון המזויינות שנכבשו בקרב עקוב מדם במהלך מלחמת ששת הימים.

 

את פניכם תקבל כנף בטון משולשת המבקיעה את קוו השמים, פניה מזרחה כפני הלוחמים היוצאים ליעדיהם בגולן. עזרא אוריון, פסל, משורר ומי שהיה מפקד כח הסיירת של חטיבת אלכסנדרוני שכבש את המוצב, עיצב את גלעד הנופלים לזכר חללי 'חטיבת הגולן'.

 

לאחר ביקור באנדרטה, צאו אל שיא האתר - אבן הבזלת השחורה, ממנה ניתן לצפות אל אצבע הגליל. המהדרין שבכם יכולים לרדת מערבה, כ-250 מטר, אל עמדת הבטון המבוטנת, ובצל האקליפטוסים לשבת אל מול הנוף הפסטורלי בשלהי האביב.

 

  • איך מגיעים: מצומת מחניים, על כביש 91, חולפים על פני גשר בנות יעקב, מטפסים כשלושה קילומטר והאתר מימין.
  • גישה לנכים: יש
  • עלות: ללא תשלום

 

התל, החורש והנוף

הנוסע בכביש 91 צפון מזרחה יחלוף על פני צומת השריון, ולא יוכל להתעלם מנוכחותו הבולטת של תל שיפון וחורשת העצים בשוליו, המתריסים בחולף על פניהם "בואו, כנסו לביקור..." נושקים זה בזה, התל והחורש, ומביאים איתם את נופי רמת הגולן ומורשתו.

הר אביטל ותל שיפון מאחוריו (צילום: זיו ריינשטיין)
הר אביטל ותל שיפון מאחוריו(צילום: זיו ריינשטיין)
 

תל שיפון, הקרוי גם תל אבו-חנזיר, הוא הר געש כבוי בצפון רמת הגולן המתנשא מעל סביבתו בכ-150 מטר. את שמו הוא קיבל על שם הדגן "שיפון ההרים" שנפוץ באזור זה, וגם על שום האגדה הערבית המספרת על אבו-חנזיר - השד הטוב החבוי במעמקי האדמה, ומופיע לפתע לעזרת עוברי אורח הנתונים בצרה.

 

אל התל נעלה בדרך המקיפה אותו מצפון. על פסגת התל נחנך תיאטרון שפניו מזרחה וממנו נראים רכסי הגולן, החרמון וסוריה, אלו הם גם מרחבי הלחימה של חטיבה 679 שבלמה את האויב הסורי בקרבות מלחמת יום הכיפורים. לאחר שנצפה בנופים ההרריים והגעשיים של הגולן, נחזור לאנדרטת חטיבה 679 ויער הלוחמים שלמרגלות תל שיפון.

 

אנדרטת החטיבה, עליה פיקד אורי אור במלחמת יום כיפור, נושקת לתל שיפון ממערב, ומנציחה את זכרם של 98 חללי החטיבה שנפלו במלחמות ישראל. האנדרטה, שעוצבה על ידי הפסלת נעמי הנריק כשנה לאחר המלחמה, בנויה מצריח טנק סורי מוגבה על בימת אבני בזלת, וממנו יוצאים שני קני תותח שחוברו יחדיו ומכוונים לשמים ועליהם, ככנפי ציפור, חוברו לוחות מתכת הנותנים את תחושת המעוף והתנופה.

 

74 עצי אלון נטעו במקום ומסביבם לזכר חללי החטיבה ביום כיפור, ומסביבם ניטע על ידי קק"ל "יער הלוחמים". זהו מקום המאפשר מנוחה על ספסלים בצל העצים, מוספק לילדים אפשרות לטפס על טנק נוסף שהוצב במקום כתצוגה.

 

  • איך מגיעים: נוסעים על כביש 91 מנפח לעין זיוון, כ-2 ק"מ צפונית לצומת השריון. מימין - האנדרטה, ולאחריה הפניה לתל שיפון.
  • גישה לנכים: יש
  • עלות: ללא תשלום

 

תפעיל את הראש חביבי: שביל החידות ברכס נפתלי

בשולי רכס הרי נפתלי, במקום שבו מתחילים להתכתב זה עם זה ההר, החורש ובקעת החולה, מצוי שביל מטיילים קצר המעניק למטייל מימד נוסף של חוויה. חיבור אל נוף הארץ וההיסטוריה דרך חידות מוטבעות בסלע, ובסופן מצפור אל נופי העמק והגולן.

רכס נפתלי (צילום: עדי אדר)
רכס נפתלי(צילום: עדי אדר)
  

שביל ההליכה הנוח מתפתל בינות לעצים, ולאורכו מנוסחות שבע שאלות שפתרונן מצוי מרחק פסיעה זו מזו. האותיות הראשונות של השאלות מרכיבות את שמו של טייס המסוק רן כוכבא ז"ל, שמסוקו נפל בקצה השביל ומשפחתו הקימה במקום מצפור על שמו. ליד כל חידה ספסל ופניו אל הנוף, כדי שלא תתעייפו כשתפעילו את מוחכם הקודח.

ספסל למנוחה ברכס נפתלי (צילום: עדי אדר)
ספסל למנוחה ברכס נפתלי(צילום: עדי אדר)
 

  • איך מגיעים: בצומת כח שעל כביש 90, נפנה מערבה וניסע כ-2.5 ק"מ. מהעיקול החד הראשון יוצאת שמאלה דרך עפר משולטת. אחרי 50 מטר מתחיל השביל (לבאים מכיוון כביש 90 - יש לחפש מקום מוסדר וחוקי לעשות פרסה).
  • גישה לנכים: אין
  • עלות: ללא תשלום

 

טנק מסתתר בוואדי וצדיקים סביב לו: קדיתא

על גבעה הצופה מזרחה לעבר צפת ומערבה אל הר מירון, נטוע פסל ענק ממדים (9 מטר אורכו) שצורתו כאות "ש". זוהי האנדרטה של חטיבת השריון 37, והאות "שין" מסמלת את מורשת החטיבה ואת מורשת העם היהודי - "ששת הימים, שריון, שלום, שמע ישראל ושדי".

 

בשנת 2011 נפתחה דרך נוף, והיא חולפת ליד הפסל ומאפשרת לקהל הרחב להגיע למקום ולגלות למרגלות הגבעה, בין עצי היער, חניון מטיילים ובו שולחנות וספסלים, שביל הנצחה המוביל לאנדרטה וטנק שבע קרבות, העומד ומחכה שיטפסו עליו.

הטנק המסתתר (צילום: עדי אדר)
הטנק המסתתר(צילום: עדי אדר)
 

נעלה אל האנדרטה לתצפית. מסביב נטועים כרמי הענבים של מיטב היקבים בגליל, ועל הגבעות הסמוכות מבהיקות בשמש כיפותיהם התכולות של כמה מקברי צדיקים בני הגליל: קבר רבי יוסה דמן יוקרת, שהוציא את פֵרותיה של תאנה לא בעונתה ונענש; קבר אלקנה אבי שמואל הנביא; מערת האידרא שרבי שמעון ותלמידיו למדו בה את רזי הקבלה, ונחשבת למקום בעל השראה רוחנית חזקה; וקברו של רבי כרוספדאי, שהיה ממאורות הזוהר.

 

  • איך מגיעים: בכביש 89, בין צומת מירון לצומת עין זיתים, נפנה שמאלה (צפונה) לעבר היישוב קדיתא. ניסע צפונה כ-300 מטר (הכרמים משמאלנו והיער מימיננו), נפנה שמאלה לאורך גדר הכרם, וניסע עוד כ-300 מטר עד החניון.
  • גישה לנכים: יש. ניתן להגיע לאנדרטה מלמעלה.
  • עלות: ללא תשלום.

 

טיפ קטן: עם עתותיכם בידכם, רדו לטיול בערוצו של נחל עמוד. פיסה קטנה של גן עדן, מעֵין יקים ועד ברכות שכווי - וחזרה. המקום הוא שמורת טבע, הכניסה בתשלום.

 

חניון נו"י (ניר ויפתח): ליד מושב שתולה 

בלילה חשוך בחודש יוני 1978, עושים דרכם באפלה כוחות צנחנים וקומנדו ימי אל בסיס המחבלים דהר אל-בורג' שבלבנון, במטרה להשמיד בסיס מחבלים שהיה נקודת יציאה לפיגועים בארץ.

 

הכוחות התפצלו ליעדיהם, ובמהלך הפריצה לאחד הבתים נהרגו סרן ניר זהבי ז"ל וחברו לכוח - סרן יפתח עין ז"ל. לזכר שני הקצינים הוקם חניון נו"י (ניר ויפתח) שנפלו בקרב, תוך גילוי אומץ וגבורה.

לזכר ניר ויפתח. חניון נו"י (צילום: אמנון גופר)
לזכר ניר ויפתח. חניון נו"י(צילום: אמנון גופר)
 

בחניון, הכולל פינות ישיבה וגן שעשועים הטובלים בלב החורש, מוצב שעון שמש עשוי אבן המפולחת במרכזה, שמהווה חלק מהאנדרטה לזכרם.

 

  • איך מגיעים: כביש 899 (כביש הצפון) בפנייה למושב שתולה, על הצומת.

אמנון גופר הוא טייל ומורה דרך המתמחה בתרבות הגלילית 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדי אדר
מבט מלמעלה. רכס נפתלי
צילום: עדי אדר
מומלצים