פסטיבל ישראל 2015: אמנות ברחבי הבירה
פסטיבל ישראל ה-54 יתקיים במשך ארבעה שבועות בירושלים, ויציג הפקות מחול, מוזיקה תיאטרון ואמנות פלסטית מרחבי העולם. בין המופעים: שלום חנוך בבריכת הסולטן, ערב לכבוד זוהר ארגוב בהשתתפות נינט טייב, הבמאי האיטלקי רומיאו קסטלוצ'י ולהקת המחול של טרישה בראון
פסטיבל ישראל ה-54 יתקיים השנה מה-28 במאי ועד ל-24 ביוני ברחבי ירושלים - באתריה, באולמותיה ובחללים מיוחדים. הפסטיבל יציג תוכנית אמנותית שמספקת מבט אל העשייה התרבותית בארץ ובעולם, בדגש על מופעים המסמלים מגמות חדשות החורגים מגבולות המדיום. כמו כן, יקיים הפסטיבל במסגרתו מספר כנסים וסדנאות מקצועיות עם יוצרים מרחבי העולם, השנה תחת הנהלה חדשה - כשאייל שר בתפקיד המנכ"ל, ואיציק ג'ולי בתפקיד המנהל האמנותי. בנוסף, יפעיל הפסטיבל תוכנית מחירים חברתית חדשה שבמסגרתה, מחיר כרטיס לכל המופעים (למעט מופע הפתיחה) לא יעלה על 195 שקלים.
מופע הפתיחה של הפסטיבל יתקיים בבריכת הסולטן עם שלום חנוך ואורחיו: ברי סחרוף, דני סנדרסון ויהודה פוליקר, וימשיך עם האגדות העולמיות רומיאו קסטלוצ'י וטרישה בראון. עוד יוצגו בפסטיבל ההפקות, "החלקיקים האלמנטריים", על פי מישל וולבק, קולקטיב She She Pop בגרסה תיאטרלית נוקבת לפולחן האביב, אנסמבל מודרן בביצוע חזותי ליצירה "שחור על לבן" של היינר גובלס, מיט וורלופ עם "מגנט מיסתורי", מסע בעקבות דון קיחוטה עם אנסמבל מיתר ודורון תבורי, ליזסטרטה בגירסת הבמאית עמנואלה עמיחי, "כנרת כנרת", מאת אלתרמן בבכורה של תיאטרון החאן,"מה שלום החיה?",הפקה של הבמאי החדשני והמסקרן אייל וייזר, ועוד.
על בימות הפסטיבל יוצגו השנה מופעים מגרמניה, צרפת, פינלנד, אוסטריה, צ׳כיה, רומניה, איטליה, בלגיה, בולגריה, קנדה, ארה״ב, סין וכמובן ישראל - והתוכנייה האמנותית שלו תודפס ותפורסם לראשונה בשלוש שפות: עברית, אנגלית וערבית.
"בבסיס עבודתנו עמדה השאלה מה מקומו של הפסטיבל בנוף התרבות הישראלי, מה מבדל אותו מאירועים אחרים המתקיימים בישראל במהלך השנה ומהו ייעודו", מספר מנכ"ל הפסטיבל איל שר. התוכנית האמנותית שגובשה מייצגת, למעשה את התשובה שאנו מציעים לשאלות הללו: מופעים המציגים מגמות חדשות בעשייה האמנותית בעולם, שפות יצירה רב-תחומיות חדשות, היצע שלא ניתן לראות במסגרות אחרות ואשר מאתגר את תפישותינו האמנותיות ומעשיר אותן, ובהכרח גם את חווית המסע האנושי. כל זאת, תוך שהוא ממשיך להוות במה ליצירה התרבותית והרב-תרבותית הקלאסית, שהינה ביסוד כל המגמות החדשות להם אנו עדים וחלק אינטגרלי מהקונטקס שבו אנו חווים אותן".
עוד בפסטיבל: המופע "בדד" שיסבוב סביב הזמר זוהר ארגוב בניהולו המוזיקלי של רע מוכיח, בהשתתפות נינט טייב, שי צברי, רביד כחלני, אבישי כהן ועוד; אופרה אוריינטלית של חביבה פדיה ופרץ אליהו בהשתתפות ברי סחרוף, מארק אליהו, דיקלה, יעל דקלבאום, שי צברי; דרמה מוזיקלית תיעודית מאת מרגרט וולף עם הברלינר סימפוניקר, ציון 150 שנה לסיביליוס, מרתון צ'יקובסקי ועוד.
אירוע חשוב בפסטיבל הוא הגעתו לראשונה לישראל של הבמאי האיטלקי רומיאו קסטלוצ'י - גדול במאי האוונגרד של ימינו. קסטלוצ'י יעלה את ההפקה את "יוליוס קיסר" על פי שיקספיר. ההפקה תעלה בחלל אולם ימק"א, שישנה פניו לגמרי לצורך המופע. בבסיס עבודתו של קסטלוצ'י עומדת האמירה "הכול מגיע מעבודה שנעשית על הטקסט שלאחר מכן הופכת לעבודה כנגד הטקסט". בין היוצרים העולמיים, תגיע לפסטיבל גם היוצרת מיט וורלופ עם התיאטרון החזותי קאמפו מבלגיה עם ההפקה "מגנט מסתורי". וורלופ שבדומה לקסטלוצ'י, היא בוגרת אקדמיה לאמנות הופכת את החומר והדימוי לגיבורי היצירה שלה.
בתחום המחול, להקתה של טרישה בראון, מהדמויות החשובות של מפץ המחול הפוסט-מודרני בשנות ה-60, תגיע לפסטיבל במסגרת סיבוב הופעות עולמי וכנראה אחרון שלה. בראון, מהיוצרות הגדולות ששינו את פני המחול המודרני לנצח, זוכת "פרס הגאון" היוקרתי של קרן מקארתור, העלתה במהלך 45 שנות פעילות מעל 100 יצירות מחול.
אנסמבל מודרן מגרמניה, מהרכבי המוזיקה העכשווית החשובים בעולם, יאתגר את המוסכמה הקונצרטנטית עם "שחור על לבן" - יצירתו של המלחין הגרמני הידוע היינר גובלס. האנסמבל וגובלס בוראים את המוזיקה גם דרך תיאטרון והעמדה בימתית.
אירוע רב-תחומי שיוצג בפסטיבל: במלאת 400 שנה לספר "דון קיחוטה" מאת סרוואנטס, חוברים אנסמבל מיתר והשחקן והיוצר דורון תבורי לטקסט של סרוונטס ולהפקה הייחודית: "דון קיחוטה - כרוניקה של מלחמה אבודה". באירוע זה בו נפגשים עולמות הספרות התיאטרון והמוזיקה, מוזמן הקהל למסע תיאטרלי-מוזיקלי קסום עם דון קיחוטה תוך שהוא נע מתחנה לתחנה.
בתחום הג'אז יפגיש הפסטיבל על במה אחת, ב"צוללת הצהובה", את שני כוכבי הג'אז: וולפגנג מוטשפיל וסוואנטה הנריסון. השניים יבצעו יצירות מקוריות ובהן מחווה לפסנתרן האגדי בראד מלדאו, מחווה של השניים למייקל ג׳קסון ועוד. לחובבי המוסיקה הקלאסית, יציע הפסטיבל אירועים פסטיבליים שבמרכזם יצירות מהרפרטואר הקלאסי האהוב והמוכר עם מבצעים בולטים מדור העתיד.
גם השנה ממשיך פסטיבל ישראל את שיתוף הפעולה עם מדיטק חולון. השנה יעלו בירושלים ובחולון בכורות להפקות המדיטק, ובמרכזן, הנושא המגדרי וילדות גיבורות המשנות מציאות. כמו כן תועלינה הפקות בינלאומיות לילדים ולכל המשפחה.
במתחם התחנה הראשונה יופיעו על במה בינלאומית האמנים ריף כהן, הרכב ג'יין דו, מיכאל ושמרית גריילסאמר במוזיקה אירית וצוענית עם רגאי, נטלי אוריון ברבטיקו וסמירנייקה מיוון ומוזיקה נפוליטנית, יעל הורביץ במסע מוזיקלי אל שורשיה המשפחתיים מאלג'יר, צרפת וארגנטינה, רביעיית ג'אז פיוז'ן בינלאומית בהנהגת הזמרת הויאטואוזית מריה רדוקנו (רומניה), ועוד.
בין שלל האירועים, יקיים הפסטיבל מספר כנסים וכיתות אמן, וביניהם כנס איגוד במאי תיאטרון ישראל (בת"י) על שפה עכשווית בתיאטרון בארץ ובעולם, דיון פתוח של עמותת הכוריאוגרפים על תחומיות ורב תחומיות במחול בהנחיית ד"ר סמדר שפי, כנס אמנות לילדים השנתי - מדיטק חולון, על אמנות, חינוך, מגדר, ועוד.
"במשך שנות קיומו של פסטיבל ישראל הוא משמש במה ליצירה אנושית, ועל במתו הופיעו גדולי האמנים בארץ ובעולם וכן נחשפו לראשונה יצירות שהפכו לנכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית", אומר יו"ר ההנהלה הציבורית דני הלפרין. "אמנים מכל העולם ומישראל מצאו בפסטיבל מדי שנה ושנה קהל סקרן, אוהד ונלהב. לקראת פסטיבל ישראל ה-54, אני קורא לממשלה ולנבחרים לשנות את התפיסה ולראות בתרבות את מה שנקרא בלשון הכלכלנים 'מוצר זכות' - ובהתאם לאמונה זו כי זכותו של כל אדם ליצור ולצרוך תרבות ואמנות - להעמיד את התרבות בסדר עדיפות שונה, כזה שבזכותו היא תוכל לפרוח לחיות, להפתיע ולרגש".