שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

זוכרים ומתייחדים: 1.5 מיליון יפקדו את בתי העלמין

ההכנות בבתי הקברות הצבאיים ברחבי הארץ בעיצומן. אירועי יום הזיכרון יחלו בשעה 16:00 בבית יד לבנים. כיסא הונח לצד כל קבר בבית העלמין בקריית שאול: "נערכים במשך חודש. רבבות מגיעים והמשטרה מסייעת"

הערב (יום ג') יחלו האירועים הממלכתיים לציון יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה התשע"ה. בשעה 16:00 ייפתחו אירועי הזיכרון בטקס שיתקיים בבית יד לבנים בירושלים במעמד ראש הממשלה ויו"ר הכנסת. בשעה 20:00 תישמע הצפירה, ומיד לאחריה ייערך ברחבת הכותל המערבי טקס הדלקת נר הזיכרון במעמד נשיא המדינה והרמטכ"ל. כ-1.5 מיליון בני אדם צפויים לפקוד מחר את בתי העלמין הצבאיים במהלך טקסי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה. הפעילות של אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון תיפרס על פני 52 בתי עלמין מקריית שמונה ועד אילת. 

 

בשעה 21:00 יתקיים ברחבת הכנסת אירוע "שרים לזכרם" בהשתתפות הנשיא, ראש הממשלה, שר הביטחון והמפכ"ל. מחר ייערך הטקס המרכזי ליום הזיכרון בשעה 11:00 בהר הרצל במעמד ראש הממשלה והרמטכ"ל בתום צפירה בת שתי דקות. באותה שעה יחל טקס הזיכרון בבית העלמין בקריית שאול בתל אביב במעמד שר הביטחון, וגם בשאר בתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ.

 

כמדי שנה, רבבות משתתפים צפויים להגיע לטקס בבית העלמין בקריית שאול. זה חודש שעמלים באגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון על ההכנות לטקס, שמצריך לוגיסטיקה מורכבת וחזרות רבות. בסיור מקדים במקום כבר נראו חיילים צועדים בחזרות לטקס, טרקטורים שפועלים במקום, וצליות ענק שמוצבות במשטח. כיסאות הונחו ליד כל קבר בבית העלמין מבעוד מועד בזמן שמשפחות בודדות פקדו בשקט את קברי יקיריהן.

 

מנהל בית העלמין הצבאי בקריית שאול, ליאור ימין, פירט את ההכנות הרבות במקום לקראת אירועי יום הזיכרון. "ההיערכות הלוגיסטית של הטקס מתחילה מכיסאות שאנחנו מניחים ליד כל קבר ועד לוגיסטיקה מורכבת", סיפר. "יש הקמת מחסומים והכשרת חניונים על שטחים ענקיים, ואנחנו מכינים את השטח. ההיערכות נמשכת יותר מחודש, כולל פגישות מקדימות של כל הגורמים הרלוונטיים לטקס. אנחנו עושים את זה כבר הרבה שנים. רכשנו ידע וניסיון לעשות את זה ברמה של אפס תקלות, וזו השאיפה גם הפעם".

מנהל בית העלמין הצבאי בקריית שאול, ליאור ימין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מנהל בית העלמין הצבאי בקריית שאול, ליאור ימין(צילום: מוטי קמחי)

ההכנות בבית העלמין לקראת יום הזיכרון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ההכנות בבית העלמין לקראת יום הזיכרון(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
  

לצד ההכנות הרבות הללו ישנם גם סידורי ביטחון קפדניים כדי להבטיח שהטקס יעבור בשלום, וצפויים שינויים בהסדרי התנועה בשעות שלפני הטקס ואחריו. מומלץ לציבור המשתתפים להקדים לאירוע.

 

בטקס צפויים בין היתר להשתתף שר הביטחון, נציגים משמונה רשויות ומשפחות שכולות רבות. בשנה שעברה השתתפו בטקס קרוב ל-60 אלף בני אדם. "כל עם ישראל מוזמן לטקס, בעיקר המשפחות השכולות שמוזמנות לאירוע", אמר ימין. "רבבות מגיעים והחניונים מתמלאים עד אפס מקום. המשטרה נותנת סיוע". שאטלים צפויים לאסוף את המשפחות מן החניונים.

 

33 שנה: פוקד את הקבר מדי יום

על רקע ההכנות הרבות בקריית שאול, מבקר בבית העלמין יהודה גנץ, ששכל את בנו יורם גנץ ז"ל. יורם, יליד 1962, זכה בציון לשבח על פועלו בשדה הקרב במלחמת שלום הגליל בשנת 1982. בכל יום ב-33 השנים האחרונות מגיע האב בשנות בצהריים לקבר בנו. "אני ניצול שואה ואב שכול", סיפר יהודה בזמן שהדליק נר נשמה על קבר בנו. "עברתי את השואה בגיל 13. הייתי באושוויץ ובירקנאו, משפחתי הושמדה במחנות. בני שירת בגולני כחובש. היחידה שלו נכנסה לשדה מוקשים, בני התנדב וסיכן את חייו כדי לטפל בכמה פצועים, ובסופו של דבר הוא הפעיל מוקש גם ונפצע אנושות. בפינוי שלו עלה הצוות המפנה על עוד מוקש והוא נהרג.

ניצול שואה ואב שכול. יהודה גנץ (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ניצול שואה ואב שכול. יהודה גנץ(צילום: מוטי קמחי)
 

"הוא היה נער שכולו נתינה, ואני פוקד את קברו בכל יום. כשורד שואה והנסיבות של סיפור חיי, הקשר מאוד חזק והביקור מקל עליי. ביום הזיכרון הזה אשתתף בטקס. יש לי שלושה נכדים וכולם שירתו בצבא. תמיד יום אחרי הטקס אני מגיע לכאן ורואה כמויות בלתי רגילות של פרחים. אני מבדיל בין הצפירות של יום השואה והזיכרון – בשבילי בצפירה של יום השואה הצליל הוא מרוחק, ואילו צליל הצפירה של יום הזיכרון קרוב מאוד".

 

23,320 חיילי צה"ל נפלו במערכות ישראל עד ליום הזיכרון לשנת תשע"ה. 116 חללים הצטרפו למניין הנופלים מאז יום הזיכרון בשנה שעברה – רובם, 67, במבצע צוק איתן. בנוסף, 35 נכי צה"ל נפטרו במהלך השנה האחרונה כתוצאה מנכותם והוכרו כחללי צה"ל. מספר החללים שמקום קבורתם לא נודע הוא 553.

 

משפחת השכול בישראל כוללת 9,753 הורים שכולים, 4,958 אלמנות, 2,049 יתומים (עד גיל 30) - ביחד 16,760 בני אדם. 67 חללי צוק איתן הוסיפו השנה למשפחת השכול 154 הורים שכולים (בהם הורים גרושים והורה בודד אחד), 26 יתומים, מתוכם שניים שנולדו ליתמות, 187 אחים שכולים וביחד 367 בני משפחה.

 

מאות אוטובוסים ושאטלים יועמדו לרשות באי בתי העלמין הצבאיים, ושם יחולקו 450 אלף בקבוקי מים וייפרסו 132 ניידות של מד"א. 120 אלף זרי פרחים יונחו על ידי אנשי אגף משפחות והנצחה על קברי החללים, ויותר מ-20 אלף כיסאות יפוזרו בין הקברים. 4.1 מיליון מדבקות "דם המכבים" הודפסו על ידי משרד הביטחון והן יחולקו בבתי העלמין הצבאיים ובמוסדות החינוך. רבבות מדבקות כאלו נשלחו לנציגויות ישראל בעולם.

 

משרד הביטחון יפעיל מוקד מידע טלפוני ארצי למשפחות השכולות בין השעות 18:00-08:00 בטלפון 03-7776700 ובו מיקום הטקסים. כמו כן יהיה מידע באתר האינטרנט של המשרד בכתובת www.mhn.mod.gov.il או באתר "יזכור" בכתובת www.izkor.gov.il.

 

יואב זיתון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
זוכרים את הנופלים
צילום: רויטרס
מומלצים