שתף קטע נבחר
 

עצמאיים בשטח: ספרים פורצים לבדם

בעידן שלאחר חוק הספרים, פנו הכותבים לאפיק עצמאי: מימון המונים בעבור ספריהם, ללא סבסוד של הוצאה לאור - על כל היתרונות והחסרונות שבדבר. לכבוד יום העצמאות ליקטנו חמישה ספרים מוצלחים שהם בעצם מיזם

העצמאות חוגגת בישראל? לא בטוח, אבל בתחום הספרות והתרבות הפכה העצמאות - במיוחד בימים של אחרי החוק להגנת הספרות והסופרים - למושא מבוקש בקרב יוצרים צעירים וותיקים. מיזמים של פרסום ספר באופן עצמאי ולא דרך הוצאה לאור ממוסדת, מוצעים לקהל הרחב כמעט מדי שבוע, לרוב דרך גיוס המונים, אך לא רק.

 

כניסתה של המדיה הדיגיטלית להרגלי הקריאה של הקהל הישראלי, גם אם בצעדים מדודים, הובילה אף היא לפרסום עצמאי של יצירות ספרותיות. וכמובן: הרשתות החברתיות, ובראשן פייסבוק, שמאפשרות ליצור קהילה ושיח סביב ספר שרואה או עתיד לראות אור בהוצאה עצמית.

 

המצב הזה מוביל למגוון רחב יותר של אפשרויות עבור אלו שאינם מוצאים את מקומם בהוצאות הממוסדות או שאינם מעוניינים כלל לעבור את התהליך הידוע והמוכר לעייפה של סינון כתב היד. לעתים התוצאות טובות, מעניינות, מוקפדות וערוכות להפליא, אך לעתים התוצאה חובבנית, ובהיעדר מערך סינון של לקטורים ועורכים ועבודת עריכה מקצועית, ישנם ספרים שעצמאותם דווקא פוגעת בהם. אך לכבוד יום העצמאות ליקטנו חמישה ספרים מוצלחים ומובחרים שראו אור במסגרת הוצאה עצמאית, כדי לעשות קצת טעם של עוד. ומה הבחירה שלכם?

 

"שחור על גבי שחור", מאת עדי קיסר

ספר השירה הראשון של עדי קיסר, משוררת ומייסדת "ערס פואטיקה", היה אחד הספרים המדוברים של הזמן האחרון. הספר יצא לאור בהוצאת "גרילה תרבות", ולצורך הוצאתו לאור הושק פרויקט של מימון המונים שזכה לתנופה יוצאת דופן - למעלה מ-8000 שקלים נאספו ביום אחד, והסכום הסופי עבר בעשרת אלפים שקלים את הסכום שאותו ביקשו לצרכי מימון. הנתונים הלא-ספרותיים הללו חשובים, כיוון שהם מצביעים על הקהילה הגדולה והתומכת של קבוצת "ערס פואטיקה", "גרילה תרבות", ומעגלים נוספים, ויש בהם כדי להוכיח שקהילה תרבותית-חברתית-ספרותית עשויה להניע מיזמים עכשוויים מרתקים.

עדי קיסר. מקימת "ערס פואטיקה" (צילום: גנדי שקולניק) (צילום: גנדי שקולניק)
עדי קיסר. מקימת "ערס פואטיקה"(צילום: גנדי שקולניק)
 

את קיסר ניתן במידת מה להמשיל למוזיקאית מוכרת שרבים מצפים לאלבום הבכורה שלה בזכות הופעותיה. מלבד ייסוד "ערס פואטיקה", היא פרסמה שירים בכתבי עט שונים, וגם ב-ynet, ארגנה ערבי חאפלה של שירה, ועד מהרה הפכה לדוברת מרכזית בשיח המזרחי האקטיביסטי. שירה "אני המזרחית" הפך להמנון של ממש. "שחור על גבי שחור" זכה לתהודה רבה ולביקורות מחבקות, וכן לראיונות בטלוויזיה ובעיתונות. השתתפות בערבי שירה ומחאה הציבו את ספר הביכורים של קיסר כתופעה של ממש, ואת קיסר עצמה לאחת המשוררות המעניינות שפועלות כיום.

 

"שחרחורת", מאת איריס אליה כהן

הבחירה בהוצאה עצמית של ספר חדש אינה שמורה רק ליוצרים מתחילים. הסופרת איריס אליה-כהן, כלת פרס שרת התרבות לשנת 2011 ופרס רמת גן לאותה שנה עבור רומן הביכורים שלה, "מכתוב", וכן מועמדת לפרס ספיר על הרומן השני שלה, "דושינקא, נשמה", החליטה ללכת בדרך עצמאית עם ספר השירה הראשון שלה, "שחרחורת".

 

גם ספר שירה זה חב את יציאתו לאור לקהל שתמך דרך פרויקט מימון המונים, ולשימוש של אליה-כהן בפלטפורמה של פייסבוק ככלי להפצת שירתה. מהלך זה נהיה פופולארי מאוד ומאפשר היכרות עם הטקסטים של היוצר בשלבים שונים של העבודה על ספר, ומעודד את הקהל לתמוך בפרויקט. בספרה של אליה-כהן נכללים למעלה משבעים שירים שכתבה בחמש השנים האחרונות, והוא זכה גם כן לביקורות נלהבות שהעניקו לסופרת תוקף ממשי כמשוררת חדשה ומרתקת.

 

"סיפורים קטנים, תקליטים גדולים", מאת בועז כהן

התאוצה שקיבל תהליך הוצאה לאור עצמאי אפשר לספרים שאינם סיפורת גם כן לראות אור. ספרים כאלו, העוסקים בנושאים תרבותיים וחברתיים, ושלעתים גם דורשים פורמט חריג מהסטנדרט והפקה מושקעת, כמעט ולא רואים אור בהוצאות הממוסדות. בועז כהן, שדרן רדיו ותיק בתחנת FM88 ומרצה על מוזיקה ותרבות, החליט להגשים חלום ולהוציא לאור ספר שבו סיפורים אוטוביוגרפיים המתארים את ילדותו בשכונת שוליים בחולון, כאשר הדגש מושם על המקום המרכזי של המוזיקה בחייו.

בועז כהן. אוטוביוגרפיה מוזיקלית (צילום: אילן בשור) (צילום: אילן בשור)
בועז כהן. אוטוביוגרפיה מוזיקלית(צילום: אילן בשור)
 

הספר ראה אור במסגרת הוצאה לאור (כמו ספרה של עדי קיסר, למשל), שנקראת "מרום תרבות ישראלית", אולם כהן נדרש לגייס את הכסף בעצמו ספר ופנה לגיוס המונים, שכאמור הצליח מעל לנדרש. הספר כולל מאתיים עמודים והודפס בצבע - הוצאה כלכלית שקשה לשער שבתי הוצאה לאור היו ממהרים לבצע. בזכות אהדת הקהל התאפשר לכהן להציג יצירה שהיא אישית ואוטוביוגרפית, ובמקביל גם בעלת ערך תרבותי היסטורי בשל העיסוק המשמעותי במוזיקה.

 

"העונה", מאת חיה נוימן

ספר הביכורים של חיה נוימן ראה אור בהוצאת "גוונים" הוותיקה, אך ניתן להכלילו כספר שיצא באופן עצמאי. הוא אולי אחת ההוכחות העיקריות לכך שגם המיינסטרים מתחיל לאמץ את הפרויקטים הספרותיים העצמאיים, שכן "העונה" זכה בפרס ספיר לספר ביכורים לשנת 2015. "העונה" הוא רומן ריאליסטי המתרחש בארץ ישראל של שנות החמישים, המספר על ילדה יהודיה מפרנקפורט שהופרדה ממשפחתה. הילדה עלתה לישראל, והסיפור מלווה אותה בהתבגרותה ובגרותה.

 

"ספר הסקיצות הגדול", מאת אמנים שונים, יוזמתו של חגי מרום

דוגמה נוספת לספר שקשה להאמין שהיה מתפרסם בהוצאה ממוסדת ולא דרך הוצאה עצמית, היא הספר שיזם וערך חגי מרום, מעצב גרפי וצלם.

"ספר הסקיצות הגדול" מציג מאות סקיצות של כשמונים מאיירים, מעצבים גרפיים, מעצבי טקסטיל, מעצבי מוצר ואמנים.

 

מרום נפגש עם היוצרים במשך למעלה משנה, מתוך כוונה שיביעו בספר את השקפת עולמם בכל הקשור לתהליך היצירה שלהם. האמנים שהשתתפו בפרויקט מוכרים יותר ופחות, וגם בכך יש עניין מרענן שלא מחויב מטעמים כלכליים ואחרים להציג רק את היוצרים המוכרים או הנחשבים ביותר בתחומם, אלא ערב רב, שגם מאפשר היחשפות ליוצרים צעירים - ואכן, רבים מהמשתתפים הם סטודנטים וסטודנטיות.

 

מרום הקים את ההוצאה "מרום תרבות ישראלית", שבה ראה אור הספר הזה, וגם ספרו של כהן שצוין קודם לכן. הוא משתמש בפלטפורמה של גיוס המונים באופן סדיר על מנת להוסיף למדף הספרים שלנו ספרים קונבנציונאליים פחות ומאתגרים יותר מבחינת ההפקה, בדגש על נושאים תרבותיים ולא ספרות גרידא. ההצלחה שלה זכה המיזם של "ספר הסקיצות הגדול", מוכיחה שיש קהל שמעוניין מאוד בספרים מסוגים אלו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישי זיגמן
איריס אליה-כהן. עכשיו גם משוררת
צילום: אבישי זיגמן
לאתר ההטבות
מומלצים