שתף קטע נבחר

 

דרמה במצרים: 20 שנה בכלא למוחמד מורסי

הנשיא האיסלאמיסטי המודח הורשע באחריות להרג מפגינים במהלך המחאה נגדו ב-2012 מול ארמון הנשיאות. בנו תקף את השופטים: "פסק הדין אינו חוקי ונגוע בפוליטיקה. אבי הוא הנשיא הלגיטימי של מצרים". במשפטים נוספים נאשם מורסי בריגול למען גורמים זרים ולמען קטאר ובבריחה מבית הסוהר

הכרעה במשפט הראשון של הנשיא האיסלאמיסטי - שנתיים לאחר שהודח בהפיכה צבאית: בית משפט במצרים גזר היום (יום ג') 20 שנות מאסר על מוחמד מורסי, הנשיא לשעבר ואיש "האחים המוסלמים", בגין אחריות להרג מפגינים שמחו נגדו מול ארמון הנשיאות בקהיר ולעינויים של עשרות אזרחים. מורסי זכאי לערער על גזר הדין.

 

"צדק מצרי": מובארק מזוכה ומורסי חושש לחייו

 

מורסי נשפט ביחד עם 12 בכירים נוספים מתנועת "האחים המוסלמים" בגין הפרשה שזכתה לכינוי "ארמון אל-איתחאדיה". מדובר במשפטו הראשון של מורסי מבין כמה. הוא הגיע לבית המשפט בקהיר במסוק מבית הסוהר המבודד "בורג' אל-ערב" שבו הוא מוחזק מאז שהודח מהשלטון ביולי 2013. השופט קבע שהוא ירצה את עונש המאסר שלו ללא אפשרות לשחרור מוקדם.  

 

אולם משפטו של מורסי    (צילום: רויטרס)

אולם משפטו של מורסי    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מורסי בכלוא הנאשמים (ארכיון) ()
מורסי בכלוא הנאשמים (ארכיון)

הקראת גזר הדין נערכה תחת אמצעי אבטחה חסרי תקדים. 5,000 קצינים ואנשי ביטחון ממשרד הפנים הוצבו באזור בית המשפט והרחובות הסמוכים לאקדמיית המשטרה, אותו מקום שבו נשפט גם נשיא מודח אחר, חוסני מובארק. כל הנאשמים זוכו מאשמת רצח בכוונה תחילה, דבר שהציל אותם מעונש מוות. שניים מהבכירים שהורשעו הם עיסאם אל-עריאן ומוחמד אל-בלתיג'י, וגם הם, כמו מורסי ויתר הנאשמים, נשלחו ל-20 שנה בכלא אחרי שהורשעו בהפעלת כוח ובשימוש באלימות. בית המשפט קבע כי כל הנאשמים יהיו תחת פיקוח משטרתי במשך חמש שנים לאחר שחרורם מהכלא.

 

לא מכיר בסמכות בית המשפט

צוות ההגנה של מורסי דחה את פסק הדין וטען כי הוא נגוע בפוליטיקה. אוסמה מורסי, בנו של הנשיא המודח, אמר: "אנו דוחים את פסק הדין שאינו חוקי, ללא קשר לרגשות. אנו דוחים את הרכב חבר השופטים גם אם היה מדובר בזיכוי". בנו של מורסי הוסיף כי "אבי הוא הנשיא החוקי של המדינה. גזר הדין הזה נגוע בפוליטיקה ומה שמעסיק את אותו בלבד זה להשיג לעצמו את הלגיטימיות שלו ולהחזיר את המהפכה למסלולה". 

 

ראש צוות ההגנה של מורסי אמר כי הוא ואנשיו לא יערערו על החלטת בית המשפט בטרם יתייעצו עם מרשם משום שהוא לא מכיר  בסמכות בית המשפט.

 

 ב-5 בדצמבר 2012 התקיימה הפגנת מחאה נגד הנשיא מורסי מול ארמון הנשיאות אל-איתחאדיה בקהיר. המפגינים מחו על "ההכרזה החוקתית" שפרסם הנשיא האיסלאמיסטי והייתה שנויה במחלוקת משום שהעניקה למורסי סמכויות רבות כנשיא מצד אחד, ומצד שני נטלה סמכויות מגופי שלטון אחרים, בהם הרשות השופטת. בעקבות המחאה הגדולה נגד מורסי הוא נאלץ לחזור בו מ"ההכרזה החוקתית", אך המחאה עצמה נגד משטרו לא הפסיקה.

 

במהלך ההפגנה מול ארמון הנשיא התפתחו עימותים אלימים שבמהלכם נהרגו ונפצעו מפגינים. הפרקליטות במצרים טענה שמורסי הפציר במפקד המשמר הנשיאותי דאז ושר הפנים דאז לפנות בכוח את ההפגנה, אך הם סירבו. עוד נטען כי ברגע שהשניים סירבו לדרישת הנשיא, הזעיקו בכירים ב"אחים המוסלמים" את אנשיהם לבצע את העבודה. מסיבה זו, בין היתר, נאשם מורסי כי הסית את אנשיו ועוזריו לבצע מעשי הרג ולהשתמש באלימות.

 

כאמור, אין זה המשפט הראשון שבו יושב מורסי על ספסל הנאשמים. במשפט אחד הוא נאשם בריגול למען גורמים זרים, בהם חמאס, במשפט אחר הוא נאשם

בריגול למען קטאר, ובשני משפטים נוספים הוא נאשם בבריחה מבית הסוהר בימי המהפכה נגד מובארק ב-25 בינואר 2011, ובביזוי חבר השופטים. גזר הדין בפרשת הבריחה מבית הסוהר, ביחד עם המוני אסירים אחרים, יינתן ב-16 במאי, ובאותו יום יפורסם גם גזר דינו בפרשת הריגול לטובת גורמים זרים.

 

תנועת "האחים המוסלמים" קראה אתמול לעם המצרי לצאת לרחובות ולהפגין במהלך הקראת גזר דינו של מורסי. בהודעה שפרסמה התנועה נכתב כי היא קוראת לציבור להתחיל ב"פעילות מהפכנית כוללת" החל מהיום כדי להגן על רצונם שנשדד, להחזיר את הלגיטימיות שלהם ולסייע ולתמוך בנשיא שבו נתנו את אמונם בבחירות הראשונות לנשיאות בתולדות מצרים שהיו חופשיות והוגנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים