שתף קטע נבחר

 

לא רק זיקוקים: מטר מטאורים בערב החג

עונת המטאורים מתחילה בערב יום העצמאות: בסביבות חצות צפוי להיפתח מטר הלירידים. כמה מטאורים צפויים, איפה כדאי לראות ולאן להביט בשמים?

השנה תהיה עוד סיבה טובה להביט לשמים בערב יום העצמאות , פרט לזיקוקים: מחר (יום ד') בערב יחול הראשון מבין מטרות המטאורים של האביב והקיץ. המטר הזה, מטר הלירידים, אמנם לא צפוי להיות משופע במטאורים, אבל הוא עשוי להפתיע - ועצם התרחשותו בערב החג צפויה להזניק את מספר הצופים בו. 

 

מטר הלירידים הוא מטר בינוני בעושרו - בשיא המטר צפוי קצב תיאורטי של 18 מטאורים בשעה. המטר, ששמו ניתן לו כיוון שהוא נראה נובע מקבוצת הכוכבים נבל (Lyra), עשוי עם זאת להפתיע, וקצב המטאורים יכול להיות גדול יותר. בעבר אף הגיע הקצב לכדי 90 מטאורים בשעה. מטר הלירידים נמשך בדרך כלל בין 16 ל-25 באפריל והשנה השיא צפוי אחרי חצות, בלילה שבין יום רביעי לחמישי. אורו של הירח לא יפריע למטר, ואם מזג האוויר יהיה נוח צפויים תנאים טובים לצפייה בו.

הפעם לא צריך טלסקופ (צילום: הדובה הגדולה) (צילום: הדובה הגדולה)
הפעם לא צריך טלסקופ(צילום: הדובה הגדולה)

בכל מקרה, אל תצפו לגשם של מטאורים - אלא למטאורים בודדים בשעה. נקודת המוצא של המטאורים היא בכיוונה של קבוצת נבל, העולה לקראת חצות מעל האופק המזרחי, ונראית בחודשי הקיץ ברום השמים. זו אחת מקבוצות הכוכבים החשובות, הודות לעובדה ששוכן בה הכוכב הבהיר ביותר בשמים הצפוניים - וגה. שם הקבוצה מתאר כלי נגינה, אולם בכל האטלסים מימי קדם מתוארת הקבוצה כעיט האוחז בטפריו נבל.  

   

מקורו של כל מטר מטאורים הוא באבק שנותר במסלולו של שביט או אסטרואיד הנע סביב השמש. מדי שנה, כאשר כדור הארץ חוצה את מסלול חלקיקי האבק הנעים סביב השמש, נלכדים חלקיקי אבק בכבידת כדור הארץ. כאשר הם נכנסים לאטמוספירה במהירות העצומה של עשרות קילומטרים לשנייה, הגזים המצויים בנתיבם מתייננים, והאור הנפלט מהם לאורך נתיב כניסת חלקיקי האבק נראה לעינינו כגוף זוהר החוצה את השמים. מקורו של מטר הלירידים הוא בשביט תאצ'ר, שחלף זה מכבר ליד השמש. המהירות הממוצעת של חלקיקי האבק במטר הלירידים היא 48 ק"מ לשנייה.

 

מרבית המטאורים הנראים לעינינו הם לא יותר מגרגירי אבק שמסתם אינה גדולה משברירי הגרם. חלקיקי האבק, הנקרעים מהחלקיק הראשוני הנכנס לאטמוספירה, עשויים להישאר בגובה רב למשך חודשים רבים. במקרים של מטאורים שנובעים מחלקיקים שמסתם מעט גדולה יותר עשויה להתרחש תופעה המכונה כדור אש - מטאורים בהירים במיוחד. לעתים אלו מותירים שובל של גזים מיוננים לאורך מסלולם ונראים גם דקות ארוכות לאחר נפילת המטאור.

   

כדי לצפות במטר רצוי להתרחק ממקומות מוארים. כמו כן, מומלץ לצפות ממקומות שבהם האופק, בעיקר הצפון-מזרחי במטר הנוכחי, נקי מהסתרות. בשעות הערב, עד לחצות, רצוי להביט לכיוון צפון מזרח, לכיוון זריחת קבוצת נבל - מקור המטר. כמו בכל מטר מטאורים, ההמלצה הטובה ביותר היא לשכב על הגב. גם הפעם, אין צורך בעזרים מיוחדים לצפייה. הסיבה היא שהמטאורים חוצים את השמים במהירות ולכן אי-אפשר לכוון אליהם משקפת או טלסקופ, מה גם ששדה הראייה של מכשירים אלה קטן מלהכיל את כל מסלול המטאור.

  

ד"ר יגאל פת-אל מחברת "קוסמוס טלסקופים " הוא יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אל תצפו לגשם של מטאורים
צילום: EPA
מומלצים