שתף קטע נבחר

 

טסים לחופש: איך זה עלול לגרום לבעיות בבטן?

עונת החופשות והטיסות כבר מתחילה, אבל לפני שקונים את כרטיס הטיסה כדאי להתוודע לתופעת לוואי שעלולה להעיב עליכם בדרך לחופש - נפיחות וכאבי בטן. למה זה קורה דווקא בטיסה, ומה אפשר לעשות כדי להימנע?

מה הקשר בין טיסה לכאבי בטן? מסתבר שיש. עונת החופשות והטיסות בפתח, וגם התמודדות עם תופעת לוואי שרבים לא מודעים אליה - השפעת הטיסה על הקיבה שלנו. מתברר שבדרך לחופשה, אנחנו עלולים לסבול מנפיחות, מגזים ומכאבי בטן קשים.

 

קראו עוד בערוץ פארם נט  

אלרגיה בעונת המעבר: איך להצליח להיפטר ממנה?

דווקא לפני הקיץ: למה חשוב להשתמש במסנני קרינה?

לקראת החג: איך לטפל בכוויות ופציעות - בגלל הניקיון

 

ד"ר דורון בולטין, גסטרואנטרולוג בכיר מהמרכז הרפואי רבין, מסביר כי במהלך הטיסה, כאשר לחץ האוויר בקבינה יורד, חלקי הגוף המכילים גזים, מתרחבים ונפח הגזים הכלואים בקיבה ובמעי עולה.

 

"הרחבת צינור העיכול ומתיחת דופן הקיבה והמעי עלולים לגרום לכאבים ולשחרור גזים, גם דרך הפה וגם דרך פי הטבעת. בנוסף להשפעתו של לחץ האוויר הנמוך על העלאת נפח הגזים במערכת העיכול, הלחץ הנמוך במטוס יכול להביא להאטה בקצב ההתכווצות הטבעית של הקיבה ושל המעי, כך שהמזון נשאר בקיבה ובמעי למשך יותר זמן וגורם לתחושת שובע, נפיחות ובחילה".

 

שירלי קטרון, דיאטנית ורוקחת סופר-פארם, מוסיפה כי אוויר נבלע במהלך אכילה ושתייה כדרך קבע. "חלק יוצא באופן טבעי וחלק נשאר במערכת העיכול. בנוסף, קיימים בקיבה חיידקי מעיים שמפרקים שאריות מזון ותוצרי הלוואי של הפירוק נפלטים החוצה, באמצעות גזים".

  

הימנעו מהמזונות המזיקים מראש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הימנעו מהמזונות המזיקים מראש(צילום: shutterstock)

 

מה קורה במהלך הטיסה?

ד"ר בולטין מסביר כי בעת ההמראה, נפח הגזים שבדרכי העיכול גדל, והיכולת של המעי לשחרר את הגזים יורדת. השילוב של שני המנגנונים הללו עלול לגרום לכליאת גזים בדרכי העיכול ולאי נוחות.

 

לדבריו, התופעה בעייתית במיוחד בקרב אנשים הסובלים מתסמונת המעי הרגיז, אצלם קיימת רגישות יתר למתיחה של דופן המעי. כמו כן, אנשים הסובלים מבקע סרעפתי או מצרבת עלולים לחוות החמרה בתסמינים בזמן המראת המטוס.

 

"גם אנשים לאחר ניתוחי בטן ואנשים עם נטייה להתרוקנות קיבה איטית, כגון סוכרתיים, עלולים לסבול יותר מגזים בטיסה", הוא אומר.

 

איך ניתן להימנע?

קטרון מסבירה כי במהלך הטיסה וגם לפניה רצוי להימנע מלעיסת מסטיק בגלל בליעת אוויר הנלווית לפעולת לעיסת המסטיק. "כדאי לאכול לאט ולשתות מים, כדי לסייע במעבר המזון בקיבה במהלך הטיסה. בנוסף, כדאי להימנע ממזונות הידועים בגרימת כאב בטן או נפיחות כמו קטניות למשל".

 

ד"ר בולטין מוסיף כי רצוי להימנע משתייה מוגזת ומשתיית אלכוהול, במיוחד במהלך ההמתנה ועל המטוס לפני ההמראה. יש להימנע מכדורי שינה שעלולים להאט את ההתכווצות הטבעית של המעי ולהקשות על הגוף לשחרר גזים.

 

"כמו כן יש להקפיד במהלך הטיסה לאכול ארוחות קטנות ודלות בסיבים תזונתיים. בנוסף, יש להקפיד ככל שניתן על פעילות גופנית במהלך הטיסה, כדי לעודד מעבר גזים", הוא אומר.

 

מה הטיפול שיקל על התופעות?

קטרון מפרטת כי ישנם תכשירים שניתן להיעזר בהם כדי להקל על תופעת הגזים:

 

תכשירים על בסיס סימיתיקון: הם מפחיתים את מתח הפנים של בועות גז במערכת העיכול ומפחיתים את תסמיני הגזים. בין התכשירים היעילים: גזים'X וסימיקול לילדים בטיפות. "רצוי לקחת את התרופות לפי הצורך ולא באופן שוטף", היא אומרת.

 

תכשירים על בסיס פחם פעיל: הם סופחים את הגזים, אבל עלולים לספוח גם חומרים אחרים. זו הסיבה שיש צורך לקחת אותם בנפרד מתרופות ומתוספי תזונה. בין התכשירים היעילים: נוריט, קרבופלור.

 

קטרון מוסיפה כי התכשירים הללו עלולים לגרום לצבע הצואה להשתנות לשחור.

  

קרבוסילן: התכשיר הוא על בסיס הן סימיתיקון והן פחם פעיל.

 

פרוביוטיקה: עשויה לעזור להתמודד עם  התופעות הללו, ובאופן כללי, מומלץ לקחת אותה במהלך הטיול. "לעתים התמודדות עם מזון לא מוכר, עלולה גם היא לגרום לאי נעימויות בקיבה וכאבי בטן", אומרת קטרון.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה עלולים להיגרם כאבי בטן בטיסה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים