האם הרכישה של טבע טובה למשקיעים?
הדיווחים על עסקת רכישה ב-40 מיליארד דולר של ענקית התרופות הישראלית, השפיעו מיידית על מניית החברה בבורסה, שרשמה עלייה של 1.4% במסחר בוול סטריט. מה צפוי למשקיעים מביצוע העסקה הגדולה ביותר עבור חברה ישראלית, והאם טבע תישאר ישראלית?
אחרי חודשים ארוכים של שמועות הגישה טבע הצעת רכש עוינת לבעלי המניות של מיילן - ענקית התרופות הגנריות האמריקאית - בכ-40 מיליארד דולר. מדובר בפרמיה של 20% מעל המחיר של מניית מיילן.
לכתבות נוספות בנושא בערוץ שוק ההון
שיאניות הדיבידנדים ב-2014: טבע, כיל ובזק
הצעת רכישת פריגו: המניה תיעלם מהמסחר?
לפי הודעת טבע חצי מהעסקה צפויה להיות ממומנת במזומן וחצי במניות, ועצם ביצוע העסקה תלוי בביטול הצעת הרכש של מיילן לפריגו ב-29 מיליארד דולר.
במכתב ששלח מנכ"ל טבע, ארז ויגודמן, ליו"ר מיילן, הוא מציין כי העסקה המוצעת היא בת ביצוע באופן מיידי. מדובר בהצעת רכש עוינת של טבע, שכן ההצעה תשוגר ישירות לבעלי המניות של החברה שיצביעו בעדה או נגדה ויכריעו אם העסקה אכן תתבצע.
האם טבע כבר לא תהיה ישראלית? ממש לא
טבע היא החברה ישראלית הגדולה בעולם. אמנם עיקר פעילותה של החברה הוא בחו"ל, וסביר להניח שאם העסקה תושלם, נתח גדול יותר מעסקיה יהיה בעסקי חו"ל, אבל העובדות האלה לא אמורות להשפיע על צביונה הישראלי, וגם לא על המסחר בה בבורסה המקומית. למען האמת אנליסטים סבורים כי המסחר במניית החברה בבורסה הישראלית רק יגדל ויזרים לכאן עוד משקיעים זרים שירצו לסחור במניית החברה גם בשעות שבהן אין מסחר בארה"ב.
כבר עתה הגופים המוסדיים שמחזיקים בטבע - קרנות הנאמנות, בקרנות הפנסיה, קופות גמל ועוד, נהנים מהתשואה המרשימה שמציגה טבע. בשבועות הקרובים, מניית החברה צפויה להתנהל לפי הדיווחים על ההתקדמות בעסקת המיזוג - או על אי התקדמות). בטווח הארוך, אם המיזוג יצליח, זה אמור להתבטא לטובה במחיר המניה ובהתאמה גם אצל הגופים המחזיקים במניות טבע.
טבע - הרוכשת הסדרתית
טבע היא רוכשת סדרתית. אמנם מנכ"ל החברה הקודם, ג'רמי לוין, נמנע מרכישות, אך מאז ומתמיד גדלה החברה דרך רכישות. בהתחלה היו אלה רכישות מקומיות קטנות, אבל בשנים האחרונות מדובר ברכישות ענק. הנה כמה מהרכישות שביצעה החברה: חברת סיקור האמריקאית תמורת 3.5 מיליארד דולר; חברת באר האמריקאית, תמורת 7 מיליארד דולר; חברת רציופארם הגרמנית, תמורת מעל 4 מיליארד דולר שהקפיצו את היקף פעילותה בתחום הגנרי. כמו כן רכשה טבע חברות אתיות (חברות שמפתחות מוצרים מקוריים), בהן ספלון האמריקאית תמורת מעל 6 מיליארד דולר, ולאחרונה את אוספקס תמורת 3.5 מיליארד דולר (העסקה עדיין לא הושלמה).
"לטבע יש מומחיות רבת שנים בתחום הרכישות והמיזוגים, והיא מצליחה לייצר מ-1 ועוד 1 יותר מ-2. זאת הרי משמעות הסינרגיה – שהשלם גדול מחלקיו. טבע הוכיחה שהיא יודעת לייצר ערך מהרכישות, בעיקר דרך חיסכון והתייעלות מרשימה לצד גידול בהכנסות", אמר לנו גורם המתמחה בשוק ההון.
ההצעה לרכוש את מיילן בכ-40 מיליארד דולר, היא בכל זאת סיפור קצת אחר – מדובר בעסקת ענק. זאת עסקה הגדולה פי-חמישה מהעסקה הגדולה ביותר שעשתה טבע, והיא עשויה להביא את טבע - שנסחרת כיום לפי שווי שוק של 56 מיליארד דולר - לשווי של 100 מיליארד דולר.
הצעה רכישה שמקדימה תרופה למכה
ביצוע עסקת הרכישה הזו מבטא את נסיונה של טבע להקדים תרופה למכה ומרמז על כך שטבע יודעת שהיא צריכה לרכוש משהו גדול, אחרת השוק יברח לה. הסיבה: מיילן היא השנייה לטבע בתחום הגנרי, ובאחרונה היא מנסה לרכוש את פריגו תמורת 29 מיליארד דולר. מיזוג בין שתי החברות האלה - מיילן ופריגו - עלול ליצור גוף תחרותי יותר מול טבע, שגם כך, סובלת בשנים האחרונות מהגברת התחרות הגנרית בעולם התרופות.
למעשה, גם אם עסקת הרכישה של טבע לא תתבצע, עצם הצעת הרכש למיילן, עלולה לשבש את כוונת הנהלת מילן לרכוש את פריגו. בשלב זה ההחלטה נמצאת בידי בעלי המניות של מיילן, כך שלמרות התנגדותה של הנהלת מיילן למיזוג בתוך טבע, מי שיקבע אם התהליך הזה יתרחש אלו בעלי המניות - וקשה לראות אותם מתנגדים למחיר של 82 דולר למניה. מדובר במחיר שיא של מניית מיילן, המבטא פרמיה של 20% מעל המחיר הנוכחי של המניה, ופרמיה של 48% מעל המחיר לפני גל השמועות על הכוונה לרכוש מלפני חודש.
אנליסטים מעריכים כי מבחינה עסקית תגדיל טבע את ה-EBITDA (לפני פחת הפחתות מיסים ומימון) בשיעור חד של 15% השנה, ובשיעור של 30% בתוך שלוש שנים. מספרים יפים, אבל מעבר לכך – טבע מחסלת מתחרה – המתחרה הגדולה ביותר. אולי זו הסיבה גם שבמיילן סבורים שמדובר בהצעה לא ישימה – משום שלא בטוח שהרגולטור אכן יאשר אותה.
אם טבע אכן תרכוש את מיילן, תהפוך טבע לחברה שמוכרת ביותר מ-30 מיליארד דולר בשנה ושווה כ-100 מיליארד דולר. עם זאת, צריך לזכור, שהרכישה הזו, היא לא בדיוק רכישה אופטימלית – המחיר לא זול, וזו רכישה של אילוץ – השוק בורח לטבע (מיילן רוצה לקנות את פריגו), הקופקסון אמור לרדת מדרגה במכירות וברווחים, ורק אז טבע מתחילה להעלות הילוך ולעשות צעד עם סיכוי גדול אבל גם עם סיכון לא קטן.