ריבלין בטקס בכותל: "אין מחנה שאין בו מת"
הטקס הממלכתי החל בצפירה בת דקה. נשיא המדינה אמר בנאומו כי "ביום הזה יש לדבר על חשבון נפש לעתיד. זהו יום שבו כולנו מסתופפים יחד בסוכת האבל הלאומית". 23,320 חיילי צה"ל נפלו במערכות ישראל. 116 חללים הצטרפו למניין הנופלים בשנה האחרונה. הרמטכ"ל למשפחות השכולות: "אינכן לבד במסע החיים"
הטקס המרכזי ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה נפתח אמש (יום ג') ברחבת הכותל המערבי בצפירה בת דקה בשעה 20:00. בטקס נאמו נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין והרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט. ריבלין סיפר כי במהלך מבצע צוק איתן ביקר את המשפחות השכולות. "המשימה הקשה ביותר המוטלת על כתפי נשיא המדינה היא להיות עם המשפחות השכולות ברגעי יגונן ואסונן, לראות אותם כשהם מתייסרים", אמר נשיא המדינה.
הנשיא ריבלין אמר עוד כי "המוות פוקד את המאמינים, כמו גם את אלה שאינם. אין מחנה שאין בו מת. ראיתי בני קיבוצים והתנחלויות, בני מושבים וכפרים, יהודים ולא יהודים, עירונים, חיילים בודדים ועולים חדשים. הגעתי אליהם מאוחר מדי. למדתי להכיר אותם כשהם כבר לא היו. בכאב אזכור את אותו אב שכול שסיפר לי איך ראה את נעלי המבשרים על השביל ולא קרא לרעייתו. לתת לה עוד רגע אמר, לפני שתהפוך אם שכולה. האב ששאל בעיניים דומעות, מעתה ואילך כשישאלו אותי כמה ילדים יש לך, מה עליי לענות? בקיץ הזה למדתי כמה מוחשי הוא החלל. שאין געגוע שיוכל למלאו".
הרמטכ"ל איזנקוט קרא לזכור את הנופלים במערכות ישראל וכינה אותם אמיצים. "עבורי, המושג 'עם ישראל' מבטא את הזדהות העם עם לוחמיו, עם המטרה שלשמה הם נלחמים", אמר הרמטכ"ל. "אזרחי מדינת ישראל ותושביה סומכים על לובשי המדים ויודעים כי הם הערובה לקיום המדינה ולביטחון תושביה.
"סוד כוחו של צבא ההגנה לישראל טמון בהיותו חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית – צבא המקבל מהחברה את בניה ובנותיה – ומקבל גם תמיכה ציבורית רחבה, הכרה בחשיבות המשימה, רוח גבית ואמונה בצדקת הדרך. זהו צבא העם, במלוא מובן המילה – צבא המייצג את החברה הישראלית ונבנה ממנה, על כל גווניה ורבדיה".
הרמטכ"ל פנה אל המשפחות השכולות ואמר כי זכר יקיריהן לא יימחה לעולם. "שמותיהם של יקיריכם, ובהם גם אלו שלחמו באומץ לב במערכת צוק איתן, חקוקים על לוח לבנו. אנו זוכרים היטב את שבועתנו לאחר נפילתם: להיות איתכם, בני המשפחות, בכל מקום ובכל עת. אני יודע כי נפער חלל גדול בחייכם, חלל שאין בכוחן של מילים למלא ואין בכוחו של הזמן להקהות. מנגינת חייכם כואבת וחסרה. כאבכם - כבד מנשוא. האובדן והחלל שנותר לעולם לא יתמלא, אך במשא היגון ובמסע החיים אינכם לבדכם ולעולם לא תהיו. רבים הם מבקשי רעתנו אשר לא השלימו עם קיומנו. עוז הרוח, התחכום, הדבקות במשימה, ובעיקר נכונותם של מפקדי צה"ל וחייליו - הם שמנעו, וימנעו, מאויבינו הישגים באלימות ובמלחמה".
מוקדם יותר נערך בבית יד לבנים בירושלים טקס הפתיחה לאירועי יום הזיכרון, ובו נאמו ראש הממשלה בנימין נתניהו, ח"כ אדלשטיין ומזל גדעוני, אמו של ליאל שנהרג במבצע צוק איתן. "אני יודע את כאבכם ומכיר את געגועיכם", אמר ראש הממשלה. "39 שנים אחרי נפילתו של אחי היגון אינו מרפה. היגון לא הרפה אצל הוריי זיכרונם לברכה עד יומם האחרון. הוא אינו מרפה אצל מזל ואלי גדעוני, לא מרפה אצלכם. וביום הזה, הוא משתתף ביגון שלנו. עם זקוף קומה מרכין היום את ראשו ודגלו בהכרה גדולה שאין ממנה לזכרם של יקיריהם שנפלו, יהודים, נוצרים, מוסלמים, דרוזים וצ'רקסים".
גדעוני דיברה על כאבן של המשפחות השכולות, שחוות את הכאב בכל יום. "מי שלא חווה לא יבין ומי שכן - אין כל צורך במילים - הוא יודע. בעולמנו - הזמן פסק מלכת. איבד ממשמעותו. מציאות חיינו התהפכה ולא תשוב לעולם. רבים הבקרים שבהם אני מבקשת שלא להתעורר. לעצום את עיניי ולהישאב לתוך תהום עמוקה ואינסופית. יודעת כל אם שגם אם עליה למות כדי לפגוש את בנה, מוכנה היא לכך. כי אהבת אם לבנה חזקה מאהבתה לחייה שלה. ועל כן אנו, שאיבדנו את היקר לנו מכול, איננו יכולים להיענות לציפייה לקום, לנער מעלינו את האבל".
23,320 חיילי צה"ל נפלו במערכות ישראל עד ליום הזיכרון. 116 חללים הצטרפו למניין הנופלים מאז יום הזיכרון בשנה שעברה - רובם, 67, במבצע "צוק איתן". בנוסף, 35 נכי צה"ל נפטרו במהלך השנה האחרונה כתוצאה מנכותם והוכרו כחללי צה"ל. מספר החללים שמקום קבורתם לא נודע הוא 553.
משפחת השכול בישראל כוללת 9,753 הורים שכולים, 4,958 אלמנות, 2,049 יתומים (עד גיל 30) - ביחד 16,760 בני אדם. 67 חללי צוק איתן הוסיפו השנה למשפחת השכול 154 הורים שכולים (בהם הורים גרושים והורה בודד אחד), 26 יתומים, מתוכם שניים
שנולדו ליתמות, 187 אחים שכולים וביחד 367 בני משפחה.
אתמול (ג') השתתפו מאות בני אדם בחנוכת מצפור הצופה על הכנרת לזכרו של סמל ראשון אורון שאול מפוריה עילית. שאול ז"ל נפל בקרב בסג'עייה יחד עם שישה מחבריו לגדוד 13 של חטיבת גולני, והוא נחשב חלל שמקום קבורתו לא נודע. את המצפור הקימו הקק"ל והמועצה האזורית עמק הירדן סמוך לביתו של אורון בין פוריה עילית לכנרת.
"ביום הזיכרון הזה הלב שלי מפרפר כמו שלא פרפר 23 שנה. אתה את שלך למדינה עשית, היית לוחם ויצאת אל מעבר לגבולות המדינה", ספד לו אחיו אבירם. "לא הפריע לך שהכלי לא כל כך ממוגן, כי כזה היית, לא מתלונן, והגנת בגופך על כל אחד ואחת, עכשיו המשימה עוברת אלינו, כשכל אחד ואחת צריכים להילחם להביא אותך הביתה. אני מבטיח לך שאהפוך כל אבן ואבן במדינה עד שאצליח להחזיר אותך הביתה".