חג המנגלים: איך תמנעו זיהום מיותר
המנגלים ביום העצמאות גורמים לזיהום אוויר, אבל יש דרכים לצמצם את כמות המזהמים. ומה צריך לעשות כדי לשמור על היערות והפארקים?
חוגגים ולא מזהמים: העשן העולה מהמנגלים, כמויות המזון המושלכות לפח והאשפה המצטברת פוגעות באיכות הסביבה ביום העצמאות. במהלך חגיגות יום העצמאות נוצר זיהום אוויר מקומי, אמנם פחות מל"ג בעומר. אז איך בכל זאת ניתן ליהנות מהמנגל ולשמור על הטבע תוך מזעור הנזקים הסביבתיים? קבלו עצות.
מירב ניר, המנהלת המקצועית לסביבה וקיימות במועצה לישראל יפה, הסבירה כי יש מספר דרכים לשמור על ישראל נקיה גם ביום חגה. "עיקר הפסולת נוצרת מאריזות מזון ושימוש בכלים חד-פעמיים, שאותם אנחנו ממהרים כל כך לזרוק לפח לאחר שימוש בודד. כלים אלו אינם מתכלים או ממוחזרים, אלא מועברים לאתרי הטמנה, שם הם תופסים נפח רב במשך שנים ארוכות", היא אמרה. יש לציין כי כיום ניתן לרכוש כלים חד פעמיים מחומרים מתכלים וידידותיים לסביבה. "שימוש בכלים מתכלים בקומפוסט היא דרך מצוינת לצמצם את הפגיעה הסביבתית. מהלך הפרדת האשפה בערים מתקדם וניתן כבר למצוא פחי אשפה נפרדים לפסולת רטובה (פח חום) ולפסולת יבשה (פח ירוק)".
אולג גרנד, סמנכ"ל אקולוגיה של החברה לשירותי איכות סביבה, הסביר כי "המנגלים עצמם יוצרים זיהום אוויר. אבל ניתן לצמצם את כמות הפליטות. יש מנגלים שפועלים על גז והם התורמים הכי מינימליים שיכולים להיות מבחינת הזיהום. גריל גז אפשרי בתנאי בית. גינה ומרפסת, אם כי זה פחות רלוונטי לפארקים וגנים". יחד עם זאת במשרד להגנת הסביבה מרגיעים כי הזיהום הוא מקומי בלבד, ובעיקר באתרים בהם מצויים "ממנגלים" רבים.
כמויות האשפה שמייצרים הישראלים ביום העצמאות הולכת וגדלה. נורית היבשר, היערנית של יער בן שמן, אחד היערות הגדולים והעמוסים ביותר, מסבירה כי ביום העצמאות יפעלו צוותים גדולים יותר של יערנים ומפקחים כדי לשמור על הסביבה נקייה. "יהיו צוותים שיסיירו בשטח ויבדקו אם יש מפגעים, דוגמת מדורות שאסור לעשות. כל מקום שבו יהיו אנשים ביער נחלק להם שקיות לאיסוף אשפה, שלא ישאירו בשטח", היא אמרה. "אנחנו עובדים גם בשיתוף כוחות הכיבוי ומד"א והמשטרה כדי לשמור על הסדר והשקט ביער. ביום העצמאות נעבוד עד השעות המאוחרות של הלילה, אחרי שאחרון המטיילים והנופשים יעזבו, כדי לחפש היכן הותירו אחריהם אשפה. היער הוא עצום ואנחנו פועלים לשמור על הסביבה למען הבאים אחרינו ולמען בעלי החיים. צריך להיות מודע לנושא הזבל ולהגביר את תחושת האחריות האישית. צריך להבין שאם אתם משאירים אחריכם אשפה יש לזה הרבה השלכות".
"שאריות מזון ושקיות פלסטיק מהוות סכנת חיים ממשית לבעלי החיים באזור. לכן, יש להשליך את האשפה רק לפחים מוסדרים או להצטייד
בשקיות אשפה ולקחת אותה אתנו ולא להשאירה על יד הפח", מוסיפה ניר. "זכרו להפריד את בקבוקי הפלסטיק משאר האשפה ולזרוק אותם לאחת המחזוריות שתמצאו בדרך".
יש דרכים נוספות לשמור על הסביבה. על פי נתוני ה-OECD, הישראלים משליכים לא פחות מ-14% מהמזון אותו הם קונים. "חישוב כמויות המזון באופן מושכל יצמצם את כמות האוכל שנזרקת בסיום הפיקניק, וגם יחסוך לנו בעלויות", מסבירה ניר. לסיום, חשוב לבחור איזור מורשה למנגלים, ולא לנסות להתחמק מההמון ולהגיע לאיזורים בעלי רגישות גבוהה. ודבר אחד אחרון: אחרי שסיימתם את החגיגות, דאגו לכבות את האש כמו שצריך. "לאורך כל השנה פורצות שרפות בגלל רשלנות של מטיילים. עלינו לנקוט במשנה זהירות: להימנע מלהבות גדולות, להגיע עם מים המיועדים לכיבוי שריפה, להימנע מחומרי בעירה לא מאושרים שיכולים להתקלח במהירות ולפגוע בסובבים", היא אמרה.