שתף קטע נבחר
 

ריח רע מהפה: האם השיניים אשמות?

ריח רע מהפה לעתים מקורו במערכת העיכול, אבל פעמים רבות גם בשיניים ובחניכיים. למה זה קורה ואיך ניתן למנוע את התופעה המביכה?

ריח רע מהפה, או בשמו הרפואי "הליטוזיס", הוא אחד המצבים הכי לא נעימים שיש. אנו בדרך כלל לא מודעים לריח הפה של עצמנו, ונאלצים לשמוע על הבעיה מהסביבה, חברים או בני זוג .למעשה, כרבע מהאוכלוסייה סובלת מהתופעה.

 

למרות הדעה הרווחת כי ריח פה לא נעים קשור בבעיות במערכת העיכול ובינהן ריפלוקס, לרוב מקור הריח בחלל הפה או בלשון, ורק אחוז קטן נובע ממחלות שונות כדוגמת סכרת. מערכת העיכול, שבדרך כלל "מואשמת" בגורם העיקרי לריח פה לא נעים, לרוב אינה קשורה לבעיה.

 

קראו עוד על בריאות השן

 9 טיפולי שיניים - 2 אופציות: איך לבחור נכון?

איך לצחצח שיניים לילדים? המדריך הבריא

למה השיניים נהרסות בהריון - והאם מותר לטפל?

 

כ-80-90% מהמקרים של ריח רע מהפה, נובעים מנוכחות חיידקים או תוצרי פירוק של חיידקים הקיימים בחלל הפה. פירוק חומר אורגני על ידי חיידקים מייצר גזים המדיפים ריח רע. גם שאריות חלבונים המצטברות על השיניים יובילו לריח רע במיוחד.

 

החיידקים שחיים בתוך הפה

בכל פה "בריא" חיים כ-800 זנים שונים של חיידקים ופטריות בצורה מאוזנת ואינם גורמים כל נזק, כל עוד הם אינם יוצרים מושבות. אך, כאשר מתפתחות מושבות חיידקים נוצר הביופילם (Biofilm). הצטברות זו של חיידקים תהיה בדרך כלל על הלשון, בגבול החניכיים ו/או על גבי השיניים.

 

נוכחות ביופילם מעוררת תגובה דלקתית של החניכיים. כך שבמקרים רבים ריח רע מהפה מצביע על נוכחות זיהום בחלל הפה, בעיקר דלקת בחניכיים או מחלת חניכיים. לכן, הטיפול בריח רע מהפה צריך להתמקד בהפחתת החיידקים באזורים הרלוונטיים באמצעות תהליכים הקשורים להיגיינת הפה, כולל צחצוח שיניים קפדני, שימוש קבוע בחוט דנטלי וקרצוף הלשון.

 

ניתן להוסיף לתחזוקה היום יומית שטיפות פה, חלק משטיפות הפה מכילות רכיבים שביכולתם לנטרל את תרכובות הגופרית הנדיפות הקיימות כתוצאה מפעילות החיידקים וכן ישנן שטיפות אנטיבקטריאליות אשר מפחיתות את כמות החיידקים ולכן גם את תוצריהם.

 

מומלץ להיבדק על ידי מומחה חניכיים, לזהות את מקור הבעיה ולקבל טיפול מקצועי מתאים. בכ-80% מהמקרים בהם המטופלים עברו טיפול חניכיים מקצועי, נפתרה בעיית הריח. אולם יש לזכור כי טיפולי החניכיים אינם חד פעמיים. מחלת החניכיים היא תורשתית וכרונית.

 

כדי למנוע הישנות הדלקת והריח הרע, חייבים לבצע טיפול מונע תקופתי על ידי שיננית כל 3-6 חודשים (בהתאם להמלצת רופא החניכיים) ולאורך כל החיים. בנוסף, יש להגיע לביקורת חד שנתית אצל מומחה לרפואת חניכיים ולהקפיד על ניקוי יומיומי אישי קפדני.

 

כמן כן, באופן תקין הרוק הקיים בפה שוטף את החיידקים ומנטרל את תוצרי הפירוק שלהם כך שלמעשה מונע הווצרות ריח רע מהפה. לחלק מהאנשים, יש ריח רע מהפה רק בבוקר. זאת בשל העובדה כי במהלך הלילה ישנה ירידה בכמות הרוק בחלל הפה. במקרים אילו, ריח הפה ייעלם מעצמו לאחר צחצוח השיניים וניקוי הפה או לאחר ארוחת הבוקר.

 

יש כמובן גם מאכלים העשויים לגרום לריח רע מהפה באופן זמני כמו: שום, בצל או תבלינים מסוימים. גם עישון, תרופות, קפה, יין ומשקאות קלים עשויים להעצים את נוכחות הבעיה. בדרך כלל, עבור אנשים בריאים, ריח ממזון הוא זמני וזרימת הרוק הרגילה תבטל אותו בתוך מספר דקות. אצל אלה שסובלים מפה יבש וממחסור ברוק, אפילו כמות קטנה של מזון שכזה, עלולה להוביל לריח רע מהפה לאורך זמן.

 

איך למנוע את הבעיה?

1. בדיקה על ידי מומחה חניכיים: מומלץ לבצע בדיקה על ידי מומחה חניכיים לאתר דלקות בחניכיים ונוכחות מוגברת של חיידקים.

 

2. שיפור היגיינת הפה: מומלץ לקבל הדרכה על ידי שיננית או רופא שיניים, כיצד לשפר את בקרת הרובד היום יומית: באמצעות שיפור הצחצוח, שימוש בחוט דנטלי וניתן להוסיף כתמיכה בטיפול שימוש במי פה למניעת הצטברות פלאק.

 

היתרון של מי הפה הוא ביכולתם להגיע לאזורים נגישים פחות בחלל הפה. חשוב להקפיד על תחזוקה קבועה וניקוי מקצועי של שיננית או רופא השיניים כל 3-6 חודשים.

 

3. שתייה מרובה של מים: פה יבש הוא פה שרוק לא עובר בו בתכיפות מספקת ולא שוטף ממנו את החיידקים. ניתן לעורר את זרימת הרוק על ידי מסטיק, או סוכריות ללא סוכר.

 

4. הפחתת צריכת סיגריות: עישון גורם ליובש פה, ומחמיר בעיות חניכיים קיימות. העישון מגביר נוכחות חיידקים ולכן מגביר סיכון לריח רע מהפה.

 

5. ארוחות קטנות ומזינות: אחרי ה"צום" של שנת הלילה, מומלץ לאכול ארוחת בוקר מזינה, ריבוי הארוחות גורם להפרשת יותר רוק, והלעיסה עוזרת להוריד את השכבה המצטברת על הלשון.

 

לעיסת מסטיקים ללא סוכר וגם מזונות מחוספסים כמו אגוזים, ירקות קשים ולחם מחיטה מלאה מעודדת היווצרות רוק בפה, שמסייע כאמור לתהליך הניקוי ומונע יובש.

 

הכותבת היא מומחית למחלות חניכיים ויועצת מדעית לחברת כצט





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך למנוע היווצרות ריח רע מהפה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים