פשוט מובילים - יום כדור הארץ 2015
יום כדור הארץ הוא בראש ובראשונה יומם של בני האדם, שהבינו שהבעיות הסביבתיות שלנו הן תולדה ישירה של פעילות אנושית אינטנסיבית, שאיבדה כבר מזמן את נקודת האיזון שלה וככל הנראה יצאה או עומדת לצאת בקרוב מכלל שליטה
את יום כדור הארץ אנחנו מציינים השנה בצל הנתונים הקשים של התחלואה מזיהום האוויר בחיפה ובקריות. לצערנו, רוב הציבור אינו מודע מספיק למאבק, שאנחנו מנהלים כבר למעלה מעשור, ברגולציה המאפשרת את פריחתה והתרחבותה של התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה. סביר להניח שרוב הציבור אינו יודע למה דווקא עכשיו פורסמו הממצאים האלה ומה גרם לחשיפתם הפתאומית לכאורה. עובדה מטרידה במיוחד שעומדת בצל נתונים אלה היא שלמרות נתוני התחלואה הקשים' שידועים כבר שנים רבות לעריית חיפה ולרשויות המדינה, ולמרות שחיפה מככבת כבר שנים כעיר המזוהמת ביותר בישראל, מקדמת המדינה שלוש תכניות ענק להרחבת התעשייה הפטרוכימית במפרץ.
התוכניות כוללות את הרחבתו פי 3 של מתחם בתי הזיקוק, הקמת מתחם מפעלים חדש בשם "קרקעות הצפון" שכבר קיבל את אישורה של הוועדה המחוזית בחיפה ובנייתו של נמל דלקים חדש, המתוכנן להיבנות על חשבון חופי הקריות. כבר שנים שאנחנו ב"מגמה ירוקה" יחד עם ארגונים נוספים פועלים כדי לעצור את הזיהום המסוכן, כשברקע התעלמות מכוונת של הרשויות מהבעיה. כשנודע לנו שמתחם בתי הזיקוק מבקש להתרחב לא הסתפקנו במחאות ובהפגנות, כיתתנו את רגלינו בכל רחבי העיר
והחתמנו אלפי אזרחים על התנגדות לתכנית המסוכנת. לאחר שאושרה לצערנו התוכנית הגשנו, יחד עם הארגונים "אדם טבע ודין" ו"הקואליציה לבריאות הציבור", ערר למועצה הארצית לתכנון ובנייה נגד אישור התוכנית. גם נגד אישורה של תוכנית "קרקעות הצפון" הוגש ערר דומה.
את הערר הגישו אלה נווה, פעילת סביבה מקומית ואפידמיולוגית סביבתית וחנה קופרמן - יו"ר הפורום הישראלי לשמירה על החופים. אלה וחנה פועלות בהתנדבות מלאה והן אלו שעומדות מאחורי חשיפת הנתונים הקשים שהתפרסמו בשבוע שעבר. את הנתונים העביר משרד הבריאות במסגרת העתירה שהגישו השתיים למועצה הארצית לתכנון ובניה. אלמלא הגישו את הערר סביר להניח שהטיוח וההסתרה של הנתונים הללו היו עדיין ממשיכים ואנחנו היינו ממשיכים להיאבק בשקט יחסי במציאות שבה העיר הכי חולה ומזוהמת בישראל מקבלת רישיון להמשיך ולבנות מפעלים מזהמים ומסוכנים בעוד שראש העיר שלה, יונה יהב, ממשיך ליהנות מעשרות מיליונים שהמפעלים המזהמים מעבירים למוסדות שונים בעיר ולהצהיר ש"בחיפה נושמים את האוויר הכי נקי שיש".
מיליארד קולות בעולם
"זה הזמן שלנו להוביל" הוא הסלוגן הבינלאומי שנבחר השנה ליום כדור הארץ שיצוין בכל העולם ביום רביעי, בישראל נדחה יום כדור הארץ למחר בשל יום הזיכרון. השנה היא שנתו ה-45 של יום כדור הארץ, במסגרתו מכריזים כמיליארד בני אדם בכל העולם על דאגתם לסביבה. חלקם קוראים לממשלות לנקוט פעולה מיידית לשמירה על כדור הארץ. יום כדור הארץ הוא יום בעל מסורת אזרחית, אקטיביסטית וספונטנית שלוקחת את גורלה בידיה ולא מחכה לקובעי המדיניות שיקבלו את החלטות נכונות. יום כדור הארץ הוא יומן של אלה וחנה בישראל ושל מיליארד אזרחים ואזרחיות ברחבי העולם, שמשנים את המציאות של כולנו לטובה ולוקחים חלק בעשרות אלפי קבוצות וארגונים חוץ ממשלתיים שפועלים כל השנה כדי למנוע עוולות סביבתיות וחברתיות. יום כדור הארץ הוא בראש ובראשונה יומם של בני האדם, שהבינו שהבעיות הסביבתיות שלנו הן תולדה ישירה של פעילות אנושית אינטנסיבית, שאיבדה כבר מזמן את נקודת האיזון שלה וככל הנראה יצאה או עומדת לצאת בקרוב מכלל שליטה.
יום כדור הארץ יכול להביא בשורה אמיתית אם נשכיל להפוך אותו ליום של אזרחות פעילה ולקיחת אחריות על שינוי סביבתי-חברתי רחב. יום כדור הארץ יכול להיות עוד יום "ירוק" שבו נזכור שחשוב לצרוך פחות, למחזר, לחסוך במים ובחשמל ואולי אפילו לצמצם את צריכת המזון מן החי שאנו אוכלים. אולם הפוטנציאל האמיתי שלו מצוי בעיניי מעבר לכך - בשינוי התודעה האזרחית.
יום כדור הארץ הוא היום שלנו להעלות למודעות את הנושאים והאתגרים איתם אנחנו מתמודדים, פעילי ופעילות הסביבה, לאורך כל השנה. ביום הזה אנחנו מאפשרים לאנשים שאכפת להם, להכיר את המציאות הסביבתית בה הם חיים אבל גם להיות מודעים יותר לכוח ולאפשרות שלהם להשפיע ולשנות את המצב. זהו היום להיזכר בהישגים הרבים שהשיגו אזרחים ואזרחיות נחושים ואכפתיים שלא היססו לצאת מאזור הנוחות שלהם ולהתעמת עם המציאות כשהאמינו שהצדק איתם.
בזכות נשים וגברים אלו הצלחנו לעצור את הקמתה של תחנת הכוח הפחמית באשקלון ומנענו בכך את החמרת זיהום האוויר בעיר ואת התלות היקרה שלנו בפחם ובדלקים מזהמים, בזכות אזרחים שכאלה הצלנו את חוף פלמחים ואת חוף ניצנים ואת חוף בצת, עצרנו את הניסוי המסוכן של פצלי השמן בחבל עדולם והבאנו לצמצום משמעותי של ייצוא הגז הטבעי ולרווח ענק למשק הישראלי, שמוערך בעשרות מיליארדי שקלים.
ירוקים באקדמיה
בימים אלו אנחנו במגמה ירוקה מובילים את המאבקים הסביבתיים הבוערים במדינה וקוראים לסטודנטים ולציבור הרחב להצטרף אלינו ולהוביל שינוי. הנושאים שאנחנו מתמודדים איתם הם רבים וחשובים ביותר לעתיד ולחיים שלנו כאן. ברמת הגולן הפעילים שלנו ממכללת תל חי יחד עם תושבי הגולן מתמודדים עם הסכנה למקורות המים שלנו ולכנרת עקב קידוחי הנפט המסוכנים והמיותרים שכבר התחילו שם. בחיפה אנחנו מתמודדים עם תוכניות מסוכנות שמטרתן להרחיב את התעשייה הפטרוכימית במפרץ.
הסטודנטים שלנו בבן גוריון נמצאים כבר 4 שנים בקמפיין מתמשך לחיזוק ערי הנגב ובהתנגדות לתוכניות להקמת עשרות יישובים פרבריים, שיחלישו מאד את הערים הקיימות ויצמצמו את השקעות המדינה בהן. גם בירושלים, הפעילים והפעילות בקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית מובילים, יחד עם החברה להגנת הטבע וארגונים נוספים, את ההתנגדות להקמה של 40,000 יחידות דיור בהרי ירושלים באזור אקולוגיים טבעיים ורגישים. טענתנו בשני המקרים היא שהפתרון האמיתי לבעיית הדיור לא יגיע מדיור לעשירים בלבד ומהרס השטחים הפתוחים, אלא מהשקעה בערים הקיימות, בהתחדשות עירונית, ובהישענות על התשתיות הקיימות שגם יסייעו בהגנה על השטחים הפתוחים וגם יסיעו בחיזוק כלכלי וחברתי של הערים הקיימות. גם יותר כדאי כלכלית וגם יותר חכם.
הסטודנטים שלנו באוניברסיטת תל אביב מובילים בימים אלו את המאבק לקביעת מחיר מקסימום לגז הטבעי - דבר שיסייע רבות בהפחתת יוקר המחייה ובקידום של תעשייה מקומית מבוססת גז טבעי.
במכללת סמינר הקיבוצים והפקולטה לחקלאות אנחנו מקדמים את הנושא של יערות מאכל שזוהי למעשה אלטרנטיבה חדשנית ומאד ייחודית לשימור אקולוגי, לחקלאות בת קיימא ולביטחון תזונתי.
בימים אלו התחלנו את גיוס המארגנים הקהילתיים שלנו בקמפוסים לשנת הלימודים הבאה. מגמה ירוקה היא בית ספר ענק למנהיגות ולמנהיגים ובמה ענקית לקידום שינוי חברתי וסביבתי. אנחנו מזמינים את כל מי שרוצה להתנסות בחוויה העוצמתית של הובלת שינוי סביבתי-חברתי לעקוב אחרי הפרסומים שלנו באתר ובפייסבוק ולהצטרף לנבחרת האדירה של סטודנטים וסטודנטיות שפשוט מובילים, כי עבורם כל יום בשנה הוא יום כדור הארץ.
מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה