שתף קטע נבחר

 

הלך לעולמו חסיד אומות העולם ושר החוץ הפולני לשעבר ולדיסלב ברטושבסקי

ניצול מחנה אושוויץ שהציל יהודים בשואה והפך עם השנים להיסטוריון, סופר ופעיל פוליטי וחברתי מת בגיל 93. ב-1965 הוא הוכר בישראל כחסיד אומות העולם וקיבל גם אזרחות כבוד. "כשהנאצים רצו להשמיד, אנחנו חילצנו מתהום הנשייה"

ולדיסלב ברטושבסקי, ניצול מחנה השמדה אושוויץ ושר החוץ הפולני לשעבר, הלך לעולמו אתמול (יום ו') בגיל 93. כך מסר מחבר הביוגרפיה שלו, מיכל קומר. ברטושבסקי, שהוחזק במחנה ההשמדה בעקבות פעולותיו נגד המשטר הנאצי, מת בעיר הולדתו, וורשה. נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק ושר החוץ הפולני בעבר, ספד לו בטוויטר: "היה לי לעונג לעבוד לצדך, אך חברותך הייתה מתנה גדולה אף יותר. זהו יום עצוב לכולנו".

 

במהלך מלחמת העולם השנייה סייע ברטושבסקי ליהודים ולאחר מכן נכלא על ידי המשטר הקומוניסטי בפולין. עם זאת, לאחר התמוטטות ברית המועצות הוא הפך לדיפלומט הבכיר ביותר במדינה. גם בערוב ימיו נותר ברטושבסקי פעילו וצלול ושימש עד מותו כיועץ לראשת הממשלה אווה קופטש. הוא נחשב למצפן מוסרי בפולין וכתב רבות על היחסים בין היהודים לפולין ולגרמניה ואף קידם דיאלוג בין הצדדים. בינואר האחרון הוא השתתף בטקס לציון 70 שנה לשחרור אושוויץ על ידי הצבא האדום, שם אמר: "כשהנאצים רצו להשמיד, אנחנו חילצנו מתהום הנשייה".

קיבל אזרחות כבוד ממדינת ישראל. ברטושבסקי (צילום: AP) (צילום: AP)
קיבל אזרחות כבוד ממדינת ישראל. ברטושבסקי(צילום: AP)

התקשורת בפולין חלקה לו כבוד אחרון ביממה האחרונה, שידרה הספדים לזכרו, מנתה את הישגיו ושחזרה את ציטוטיו, בהם: "שווה להיות כן, אולם לא תמיד זה משתלם. עם זאת, לא להיות כן זה דווקא משתלם, אבל לא שווה את זה".

 

ברטושבסקי נחשב גם להיסטוריון מוערך, סופר ופעיל חברתי ופוליטי. הוא נולד בוורשה ב-1922 וגדל ליד הגטו היהודי, כך שרבים מחבריו היו יהודים. עוד כשהיה נער לחם נגד הגרמנים, שפלשו לארצו בספטמבר 1939.

 

ב-1940 הוא נשלח לאושוויץ, שם קועקע במספר 4427. באופן נדיר הוא שוחרר באפריל 1941 הודות למאמצי

הצלב האדום הפולני. כשחזר לוורשה כתב דיווח מפורט על תקופתו במחנה, שהיה לעדות הכתובה הראשונה מאושוויץ. הוא הצטרף לתנועת ההתנגדות הפולנית המחתרתית, "ארמייה קריובה", שבמסגרתה סייע לאסירי כלא פאביאק.

 

ברטושבסקי הצטרף גם ליחידה שהקדישה עצמה לעזרת יהודים, הידועה בשם "ז'גוטה". לפני שהסתיימה המלחמה הוא גם השתתף בשחרור גטו ורשה. בשל מאמציו להצלת היהודים בשואה, הוא הוכר ב-1965 על ידי "יד ושם" כחסיד אומות העולם וגם קיבל מישראל אזרחות כבוד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ברטושבסקי בטקס לציון 72 שנה לשחרור גטו ורשה
צילום: רויטרס
מומלצים