13 ישראלים תקועים בנפאל בגובה 3,500 מטר: "הכפר קרס כולו, הם מסמסים מדי פעם"
רעש האדמה הקטלני בנפאל מצא את הקבוצה באמצע טראק ב-kyanjin gompa. אחד מהם, שמחזיק טלפון לווייני, דיווח לאביו בהוד השרון: "אין לנו מחסה, לא מצליחים לחלץ אותנו, כמה מהמקומיים נהרגו". משרד החוץ מעודכן: "מצבם בסדר. יש כ-250 ישראלים מנותקי קשר"
כאלף הרוגים ואלפי פצועים - זה המניין הלא סופי של רעש האדמה בנפאל . משרד החוץ, גורמים פרטיים ובני משפחה ממשיכים לנסות לאתר כ-250 ישראלים שנקלעו היום (שבת) לאזורי האסון וטרם נוצר איתם קשר. מנכ"ל משרד החוץ ניסים בן שטרית אמר אחר הצהריים במסיבת עיתונאים: "לפי שעה לא ידוע לנו על נפגעים ישראלים". בסך הכול שוהים כיום בנפאל כ-2,000 ישראלים. במשרד החוץ מסבירים שאזור ההימלאיה בעייתי מבחינת תקשורת, אולם מספר מנותקי הקשר פוחת בחלוף השעות.
מספר הטלפון בחדר המצב של משרד החוץ הוא 02-5303155
שירות חיפוש קרובים ושיתוף מידע על רעידת האדמה בגוגל
נמצאים בנפאל? מכירים ישראלים שם? מוזמנים לכתוב לנו במייל האדום
13 ישראלים, מלווים בקבוצת מקומיים, שטיילו במסלול קיינג'ין גומפה (kyanjin gompa) עדיין תקועים בגובה 3,500 מטרים. אחד המטיילים, שחר זכאי, יצר קשר עם משפחתו בהוד השרון באמצעות טלפון לווייני שברשותו. האזינו:
העדכון מחדר המצב של משרד החוץ:
בשיחה עם ynet אמר אביו אליאב: "אנחנו יודעים על 13 חבר'ה ישראלים ועוד זרים שתקועים. במקרה יש לנו מכשיר לווייני אז הם מסמסים לנו מדי פעם. יש שם הרוגים בקבוצה, כנראה מקומיים. הם היו בכפר שקרס כולו. יש שם סופה ואין להם קורת גג מעל הראש. צריכים לשלוח להם מסוק ולא מצליחים כי המדינה הקפיאה את כל המסוקים".
במשרד החוץ אישרו כי הם מכירים את הקבוצה וכי מצב חבריה בסדר. גם שם טוענים שההרוגים אינם לא ישראלים: "פועלים לחלץ אותם ברגע שמזג האוויר יאפשר".
במסיבת העיתונאים אמר מנכ"ל משרד החוץ ניסים בן שושן: "אנחנו מתרכזים בכמה נושאים. הראשון הוא לשגר במהירות מטוס כדי לחלץ ישראלים. השני, להוציא משלחת סיוע לממשלה הנפאלית על פי בקשתה. הדבר השלישי הוא לטפל בהורים פונדקאים שנמצאים שם, בסביבות 35-20 אנשים, ולפנות אותם, אם אפשר במסוק, למקום בו אפשר לתת טיפול בתינוקות. הדבר הרביעי הוא לנסות לאתר כל ישראלי באשר הוא ולנסות לצמצם את מספר האנשים שמנותקים קשר מכיוון שזה דבר שמדאיג הרבה משפחות כאן בארץ".
קרובת משפחה של מטייל אחר מבין ה-13 הוסיפה: "לא הצלחנו ליצור קשר איתם. אנחנו יודעים שהם בכפר בגובה 3,500 מטר ושקר שם, אבל הם בסדר. הם מחכים לחילוץ. בעצם, לאישור לעלות מסוקים. הטלפון שלהם כבוי אבל לאחד היה טלפון לווייני וככה הם מנסים ליצור קשר. דאגנו קודם אבל אנחנו יותר רגועים עכשיו"
חני ליפשיץ מבית חב"ד בקטמנדו סיפרה בשיחה עם ynet שכמה פצועים טופלו על הספות בבית. נראה כי נפגעו קל בלבד: "אנחנו בבית חב"ד מרכזים את כל הישראלים שנמצאים כאן, יש כאן כמה מאות. משתדלים מאוד להרגיע אותם. הם יושבים מחוץ למבנה. בתוך הבית יש קצת נזקים אבל המקום די בטוח. אנחנו מנסים להגיע לכולם כמה שיותר מהר וכל הזמן חווים עוד רעידות משנה. העבודה העיקרית היא לרכז את שמות האנשים שנמצאים בקטמנדו, שנמצאים בפוקרה, שנמצאים בהרים ואנחנו בעזרת השם מקווים להגיע לכולם".
מנגד, כאמור, רבים עדיין לא יצרו קשר עם משפחותיהם. יעל, אחותה של אביגיל ריץ' המטיילת בנפאל, סיפרה: "אחותי מטיילת עם שני חברים. הם יצאו ב-20 באפריל לטראק סובב אנא פורנה. לפנות בוקר אחד מהם דיבר עם משפחתו ואביגיל יצרה איתנו קשר אתמול. הם המשיכו בבוקר אבל עד כה לא יצרו עמנו קשר. אחד מהם עם מכשיר לווייני אבל אנחנו לא יודעים לאיזו חברה המכשיר שייך. אם יש מי שיוכל לסייע לנו באיתורם נשמח מאוד. משרד החוץ עודכן".
יעל ווג, שאחותה תמר המטיילת בנפאל טרם יצרה קשר עם המשפחה, סיפרה: "שוחחנו איתה לאחרונה ב-18 בחודש, לפני שיצאה לטרק האגמים הקפואים. פנינו לחדר מצב של משרד החוץ כי את השגרירות לא הצלחנו לתפוס. אנחנו דואגים ממש. לקחו מאיתנו פרטים. אם מישהו ראה או שמע ממנה נשמח שייצרו קשר. אפשר לעדכן בפייסבוק שלי Yael veg".
מוקדם יותר סיפר עופר, ששוהה בנפאל עם בתו ירדן: "המוקד היה 50 ק"מ מאיתנו, בין פוקרה לקטמנדו. ישבנו בסופה של ארוחת בוקר רגועה של שבת בבוקר עם ג'חנון ורסק עגבניות. פתאום שמענו רעש כאילו שרכבת תחתית עוברת מתחת לבניין. לקחו כמה שניות להבין שאין כאן רכבת תחתית וזו רעידת אדמה. הכול רעד בעוצמה נוראית ובמשך יותר מדקה, שזה המון זמן. ברחנו לחדר מדרגות כי היינו בקומה שלישית של בניין די מודרני. כשזה לא הפסיק ברחנו לרחוב. רעדתי כמו עלה נידף. זה מאוד מפחיד. אחרי זה ישבנו שעה בשדה פתוח עם מלא נפאלים".
הדס ואלדד, זוג ישראלים שמטיילים עם בנותיהם, סיפרו שישבו במסעדה: "בעלי הלך לקנות משהו ופתאום הכול רעד וזז. בהתחלה לא הבנתי מה קורה ואז תפסתי את הילדות ורצתי לשטח פתוח. היה מפחיד מאוד. ממש חזק. הבנות בכו ופחדו מאוד. כולם יושבים ברחוב בחוץ ומחכים שהכול יירגע. מחפשים עכשיו את כל הישראלים בטרקים. עושים רשימות ובודקים".
רעש האדמה שפקד הבוקר את נפאל, בעוצמה של 7.9 דרגות, היה החזק ביותר באזור זה 80 שנה, ואחריו הורגשו רעשי משנה, החזק מהם בעוצמה של 6.6 דרגות. עד שעות אחר הצהריים נמסר על כ-900 הרוגים, אם כי סביר שהמספר ימשיך ויעלה בשעות הקרובות. רוב הקורבנות נהרגו בנפאל, וכמה עשרות במדינות השכנות: צפון הודו, טיבט ובנגלדש.
ההרס שנגרם עצום, תושבים רבים נמלטו לרחובות שבהם נפערו בורות וסדקים עצומים. ענני אבק כיסו את הבירה קטמנדו ומאות פצועים הובהלו לבתי החולים. במקביל, בשגרירות ישראל בבירה קטמנדו העבירו את הישראלים ששהו בבית חב"ד למבנה השגרירות.
חברת הביטוח הראל הקימה חדר מצב לטיפול באירוע ותגברה את מוקדי החרום. צוות חילוץ של החברה ייצא לנפאל בשעות הערב. במקביל, צוותים מקומיים של הראל כבר נמצאים בנפאל.
חברת הביטוח הפניקס תוציא גם בשעות הערב צוות חילוץ לאזור האסון, בשל פניות רבות של מבוטחי החברה למוקדי הסיוע.
שתי סוכנויות טיולים בנפאל, "פליי איסט" ו"סוויסה", שבמסגרתן מטיילים רוב הישראלים בנפאל, מארגנות כרגע צוותי חילוץ. ככל הנראה מחר ייצא מסוק של "פליי איסט" לאזור ההרים (אנפורנה) כדי להתחיל בחילוץ על פי איתור לווייני.
הילה (24) מירושלים סיפרה: "עשינו את הטרק של האנפורנה השבוע והיינו בשבת בפוקארה. זה 80 ק"מ ממוקד הרעש. בהתחלה פשוט ראינו מלא מלא נפאלים רצים וחשבתי שפרצה שריפה או משהו כזה. ואז מישהו רץ אלינו רק עם הגיטרה ובוקסר ואמר: 'אתם לא שמים לב? האדמה רועדת, האדמה רועדת'. היא רעדה הרבה הרבה זמן, כמה דקות, והיה רעש מטורף, כמו טרקטור, כמו אתר בנייה כזה. הנפאלים צרחו וברחו ותוך שנייה כולם היו ברחוב. זה היה נראה כי הם די מתורגלים.
"אחרי זה היו כמה רעשי משנה. כל פעם המיטה זזה וכל פעם זה היה צעקות, אבל בסך הכול עכשיו הכל בסדר. רק אחרי שהתרחקנו מהאסון בכלל הבנו את הממדים שלו. בכלל לא ידענו שזה יהיה באינטרנט. לא היה לנו מושג. לאט לאט הבנו שגם יש הרוגים וזה ממש אסון. אנחנו גם שומרי שבת אז אפילו לא יכלנו לתקשר עם ההורים בבית. אבל הקטע הזה של הישראלים, והקטע הזה שאתה בטיול, זה הוריד את הלחץ".