הרעש שטלטל את נפאל. "לילה ללא קורת גג"
אלפים בנפאל התאספו לשינה טרופה ברחובות מחשש לרעשי משנה, בתום יום קטלני שבו גבה רעש אדמה עוצמתי את חייהם של כ-1,900 בני אדם. הערכה: מניין ההרוגים עוד יעלה. הלילה המריא כוח חלוץ של פיקוד העורף וחיל הרפואה שיבחן את היקף הסיוע הנדרש. 250 ישראלים עדיין מנותקי קשר
נפאל התעוררה הבוקר (יום א') ליום חדש של ניסיונות חיפוש והצלה, אחרי רעידת האדמה האימתנית ביותר שידעה המדינה זה שמונה עשורים. אתמול בצהריים טלטל את המדינה רעש אדמה עוצמתי שגרם לאלפי נפגעים, לרעשי משנה ולמפולות שלגים עוצמתיות בהר אוורסט. מניין ההרוגים עומד על 1,900 לפחות בנפאל לבדה. עשרות אחרים נהרגו בצפון הודו, בטיבט, בסין ובבנגלדש. משרד החוץ בירושלים הודיע כי כמה ישראלים נפצעו באורח קל וכ-250 מוגדרים מנותקי קשר עקב בעיות התקשורת במדינה. את הלילה החולף בילו המונים תחת כיפת השמיים. סוכנות AP וכתבי ynet קיבצו את העדכונים האחרונים מנפאל.
מספר הטלפון בחדר המצב של משרד החוץ הוא 02-5303155
שירות חיפוש קרובים ושיתוף מידע על רעידת האדמה בגוגל
שירות דומה של הצלב האדום
נמצאים בנפאל? מכירים ישראלים שם? מוזמנים לכתוב לנו במייל האדום
ממדי ההרס: "מניין ההרוגים צפוי לעלות"
מוקדם עדיין לקבוע מהו היקף ההרס שלו גרמה רעידת האדמה הקטלנית. כאמור יותר מ-1,800 בני אדם נהרגו בנפאל ובמדינות הסמוכות והמניין עלול לעלות עוד בימים הקרובים. רעש האדמה, שעוצמתו 7.8 בסולם ריכטר, היה החמור ביותר שהיכה בנפאל זה שמונה עשורים. 34 נהרגו בצפון הודו, 12 בטיבט, שניים בבנגלדש ועוד שני סינים בגבול נפאל-סין.
הרעידה פקדה את האזור המאוכלס ביותר בנפאל, הכולל את הבירה קטמנדו, והשפיעה גם מעבר לעמק קטמנדו. עשרות רעשי משנה הורגשו גם שעה לאחר הרעש העיקרי. מומחים לרעידות אדמה מתכוננים לעלייה במניין ההרוגים ובהיקף הנזק.
"מדובר ברעש אדמה חזק שאירע באזור צפוף מאוד ובעל תשתית בעייתית שניזוקה ברעידות עבר", אמר מומחה לססמולוגיה מהמכון הגיאולוגי האמריקני. "צפוי שיהיה מניין גבוה עוד יותר של הרוגים". בתי החולים המקומיים כבר מלאים בתושבים שנפצעו ונמל התעופה הבינלאומי בנפאל מושבת, מה שמקשה על מאמצי החילוץ הראשוניים למדינה המבודדת באזור ההררי.
מה מצב הישראלים בנפאל?
חדר המצב במשרד החוץ בירושלים, הערוך במתכונת חירום, יודע על כמה ישראלים שנפצעו בעקבות רעידת האדמה ומצבם מוגדר קל. כ-250 ישראלים, מבין כ-2,000 ישראלים הנמצאים בנפאל, מוגדרים מנותקי קשר.
24 תינוקות בני כמה ימים שנולדו לישראלים בנפאל באמצעות אמהות פונדקאיות מחכים עם הוריהם לסיוע בעקבות רעידת האדמה הקטלנית. תשעה מהם פגים ומצבה הרפואי של אחת מהם מוגדר קשה. ממשרד החוץ נמסר ל-ynet כי הוא מתכנן להטיס אותם במסוקים מנפאל להודו השכנה, משום שנמל התעופה בקטמנדו נסגר. מהודו יוטסו התינוקות לישראל. במשרד החוץ אומרים כי המהלך מורכב והוא נעשה "בשקיפות מול הנפאלים".
הלילה (א') יצאו שבעה קציני צה"ל ככוח חלוץ לקטמנדו במטוס חיל האוויר שימריא מנבטים. המשלחת כוללת קציני אוכלוסייה, לוגיסטיקה, רפואה וחילוץ והצלה. אחר הצהריים תצא משלחת הסיוע הגדולה של צה"ל שתכלול לפי הערכות ראשוניות כ-240 אנשי צבא, רובם מפיקוד העורף. מדובר במשלחת סיוע רחבת היקף בכמות החיילים. היא תכלול בית חולים שדה, צוותי חילוץ והצלה וציוד תקשורת לוויינית. חברי המשלחת יתמקדו בישראלים הרבים בנפאל שטרם יצרו קשר מאז האסון.
מה בדיוק קרה? מה יקרה בהמשך?
ססמולוגים מעריכים כי הרעש בנפאל אירע בשכבות סלע שנחצו על ידי "העתק דחיקה", מצב שבו חלק אחד של קרום כדור הארץ נע מתחת לחלק אחר. במקרה זה גוש הסלע ההודי זז לכיוון צפון 45 מילימטרים בשנה מתחת לגוש הסלע האירו-אסייתי. שבר זה הוא שגרם גם ליצירת רכס ההימלאיה.
באזור זה נרשמה היסטוריה של רעידות אדמה קשות, בהן ארבעה רעשים בעוצמה של יותר מ-6.0 בסולם ריכטר במאה השנים האחרונות. כעת מזהירים המומחים מפני מפולות בוץ בשל המדרונות התלולים שבאזור.
שעות ארוכות עברו מאז רעש האדמה העוצמתי שפקד את האזור אתמול בצהריים, אולם מאות אלפי בני אדם במדינה חוששים משינה במבנים מחשש לרעשי משנה שיגרמו להתמוטטויות ולכן רבים ישנו הלילה תחת כיפת השמיים. כמה מהם הקימו אוהלים ונותרו ישובים סביב מדורות, אוכלים ממזון שסופק על ידי מתנדבים. בעיר העתיקה פטן, שנמצאת דרומית לקטמנדו, תושבים רבים נראו עם רדת הערב מתכנסים ברחובות הצרים, אוחזים בשמיכותיהם ומנסים להתקבץ באזורים פתוחים ובפאתי מקדשים.
מה אירע על הר אוורסט?
מפולת שלגים הרסנית סחפה את ההר לאחר רעידת האדמה, וגבתה את חייהם של 17 בני אדם לפחות. 61 נפצעו ורבים אחרים עדיין נעדרים. המפולת פקדה את אחד המקומות המסוכנים והמפורסמים ביותר בהר, יצרה סחף שנע בין מפל הקרח קומבו, שידוע בתנאיו הקשים, לבין המחנה המרכזי שמשמש משלחות טיפוס בינלאומיות.
ישנם דיווחים לא מאומתים על מפולות נוספות שאירעו בחלקים אחרים של ההר. גורמים רשמיים בנפאל אמרו כי כ-30 בני אדם נפצעו במחנה המרכזי. פוסטים שפרסמו מטפסים בפייסבוק העלו כי ייתכן שכמה בני אדם נקברו תחת אוהליהם כשהמפולת אירעה. מטפסים וצוותי הדרכה עזבו את המחנה בהמשך היום בחיפוש אחר מיקום בטוח יותר.
גורמים רשמיים מעריכים כי 1,000 מטפסים לפחות, בהם 400 זרים, היו במחנה המרכזי באוורסט כשרעידת האדמה היכתה במדינה. יותר מ-4,000 מטפסים הגיעו לפסגת ההר המתנשא לגובה של 8,850 מטרים מאז שנכבש לראשונה על ידי המטפס הניו זילנדי אדמונד הילרי והשרפה טנזינג נורגיי ב-1953.
כיצד ערוכה נפאל להתמודד עם המשבר ההומניטרי?
נפאל, שבה מתגוררים 18 מיליון בני אדם, היא מדינה ענייה יחסית שחסרה משאבים יקרים למרות מורשתה התרבותית העשירה והנוף ההררי המרהיב שלה. בשנים האחרונות נרשמת בה אי יציבות פוליטית וחברתית בעקבות שביתות כלליות שהובילו למראות כאוטיים בבירה קטמנדו.
נפאל גובלת בהודו וסין והיא חוותה כמה אסונות טבע קשים בעברה. רעש האדמה
החזק ביותר שנרשם במדינה אירע ב-1934 וגבה את חייהם של יותר מ-8,500 בני אדם. האי יציבות החלישה את יכולת הממשלה לטפל במשברים מסוג זה - נפאל עדיין לא שדרגה את שירותי החזאות שלה, אף שהופתעה מסופות קשות שאירעו שלא בעונה בסתיו האחרון, וגבו את חייהם של 32 בני אדם ברכס אנאפורנה.
פקיסטן השכנה הציעה את עזרתה ומאמצי סיוע בינלאומיים צפויים להיות מושקים עם פתיחתו מחדש של נמל התעופה בקטמנדו. ארצות הברית הודיעה כי הקימה צוות הצלה מיוחד וכן שחררה כספי סיוע ראשוניים על סך מיליון דולרים. ראש הממשלה ההודי נרנדרה מודי הורה לשגר מיידית צוותי חילוץ וצוותים רפואיים לנפאל ולפעול לפינויים של התיירים ההודים בנפאל.