תסמונת נדירה: האישה אלרגית לרוק של בעלה
האישה סובלת מאורטיקריה כרונית, מצב נתון שאינו בר ריפוי, בו עורה מפתח התקפי אלרגיה קשים לכל חשיפה חיצונית למים, דמעות או לזיעה. בשל כך, היא אינה יכולה להתנשק עם בעלה
קראו עוד:
כך תצילו חיים: מה לעשות בהתקף אלרגיה קשה?
אלרגיה מסכנת חיים: 7 מיתוסים על אלרגיות
אלרגיה של אביב: מה הטיפול שיעלים?
ארמיטז', אם לשלושה, סובלת ממצב נדיר ביותר הקרוי אורטיקריה אקוואגנטית – היא אלרגיה למים. היא אובחנה לפני כשנתיים, בעקבות שלפוחיות נוראיות שהתפרצו בעורה, לאחר שנקלעה לסערת גשמים.
גם חיבוק של הילדים עלול לגרום להתפרצות
עם זאת, שתיה של מים אינה גורמת להתפתחות אלרגיה, רק מגע עורי. המצב הפך כה קשה, עד שגם חיבוק של ילדיה יכול לגרום להתפרצות, כיוון שדי באגל זיעה אחת כדי לעורר התקף אלרגיה. היא גם אימנה את עצמה שלא לבכות, מאותה סיבה.
"המצב מתסכל, אבל בעלי מאוד תומך בי", סיפרה, "למדתי להתרגל לזה, למרות שהמצב מטריד".
מקלחת נמשכת מקסימום עשר דקות
ארמיטאז' נאלצה להתפטר מעבודתה כמנקה בשל התקפי הפריחה הנרחבים בכל מגע קל עם מים. "זה פוגע בכל אספקט של חיי. מקלחת, רחיצה של ילדיי, נשיקה, כולם יגרמו להתקף אלרגיה ולסבל רב", היא מוסיפה, "למדתי לא להתעצבן או להיות מתוסכלת, משום שמצבים כאלה יכולים לגרום לי להסמקה בפנים ולהזעה, שגם יובילו להתקף אלרגיה".בשל מצבה, היא חייבת לוודא שהיא מתקלחת למשך פחות מעשר דקות כדי לצמצם את המגע של המים עם עורה. היא נוטלת מידי יום אנטיהיסטמיניים, ונושאת בתיקה עט אפיפן לשימוש בזמן התקף אנפילקסיס – התקף אלרגיה קשה שיכול להוביל למותה בתוך דקות.
לרוב היא יודעת מתי התקף ממשמש ובא, ומפסיקה את אותה פעילות שגרמה להופעת סימני האזהרה.
עם זאת, באחת הפעמים נתקפה בקוצר נשימה כתוצאה מהתקף אלרגי, לאחר עליה במדרגות במרכז קניות. באירוע אחר שגרם לה להזעה, נתקפה שוב בהתקף אלרגיה קשה.
מהי אורטיקריה?
התגובה האלרגית נגרמת עם החשיפה למחולל האלרגיה: הגוף יוצר נוגדנים הקרויים IgE, הנמצאים צמודים לקרום תאים הקרויים תאי מאסט (תאי פיטום). בחשיפה חוזרת לחומר לו אלרגי האדם, יקשרו האלרגנים אל הנוגדנים שמצויים על פני תאי מאסט ויגרמו לשחרור של חומרים כימיים ובהם היסטמין ומתווכים נוספים.
אלו מחוללים תגובה אלרגית העלולה להתבטא באופן קל בפריחה מגרדת, נזלת ואודם בעיניים ובמקרים קשים יותר עלולה לגרום אף לתגובה אנפילקטית הכוללת קוצר נשימה, נפילת לחץ דם ובצקות בגפיים ובלוע.
קיימים תסמינים מוגדרים של תגובה אלרגית למזון, שנעים בין תגובה מיידית בתוך מספר דקות לתגובה מאוחרת יותר, שמתרחשת לעתים גם אחרי מספר ימים.
התגובה האלרגית המיידית, הנקראת בשפה הרפואית "תגובה אנפילקטית", מתרחשת בתוך מספר דקות לאחר האכילה. היא מתבטאת בפריחה, גרד, התנפחות, הקאה, קשיי נשימה וירידה בלחץ הדם. תגובה זו עלולה להיות מסכנת חיים, בעיקר בחשיפה חוזרת למזון האלרגני.
תגובת אלרגיה מאוחרת מופיעה בעיקר אצל תינוקות בחודשים הראשונים לחייהם. היא כוללת הקאות, שלשולים או חוסר עלייה במשקל, לרוב בעקבות אלרגיה לחלב.
למעשה אין דרך לחזות מי יהיה אלרגי למזון או לא, משום שהאלרגיה מתפתחת רק לאחר החשיפה למזון. הגורם לאלרגיות עדיין לא ברור, אולם ההשערות הן שלסיכוי המוגבר ללקות בה קשור הרקע המשפחתי של המחלות.
כדי לבדוק אם אכן מדובר באלרגיה מסתמך הרופא על הסיפור הקליני: המטופל נחשף לחומר האלרגני ובתוך מספר דקות הופיעו תופעות של אלרגיה. הוא נעזר גם בתבחיני עור שמדגימים בתוך רבע שעה את האלרגיה, ובבדיקת דם שמראה אם קיימים נוגדנים ספציפיים.
מה עושים במקרה של אלרגיה?
הטיפול בתגובה אלרגית שמתבטאת בגרד ופריחה כולל תרופות אנטי-היסטמיניות, דוגמת פניסטיל. אם התגובה חמורה יותר מצויד המטופל, או הוריו במידה ומדובר בילד, במזרק "אפיפן", המכיל אדרנלין.
האדרנלין עובד על המערכות שנפגעות מהתגובה האלרגית הקשה. הוא מרחיב את כלי הנשימה שהתכווצו, ובמקביל מכווץ את כלי הדם ומעלה את לחץ הדם שנפל.
הסכנה החמורה ביותר בעת תגובה אלרגית קשה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת חסימה של דרכי נשימה עליונות בשל בצקת של הלוע, הלשון והשפתיים, ונפילת לחץ דם. תגובה כזו עלולה להתפתח במהירות תוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות.
אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית פעלו כך:
הזעיקו צוות ניידת טיפול נמרץ בטלפון 101: ככל שהעזרה הרפואית תינתן מוקדם יותר - כך יגדלו סיכויי הנפגע לשרוד.
הבטיחו את דרכי האוויר: שחררו בגדים לוחצים, השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות.
הביאו את תיק העזרה הראשונה והניחו ליד הנפגע. הטו את ראש הנפגע מעט אחורנית בעדינות. בתינוקות יש להניח שמיכה מגולגלת תחת העורף בעדינות כך שהראש יוטה מעט אחורה.
לבעלי הכשרה בעזרה ראשונה: אם הנפגע אינו בהכרה, יש להחדיר נתיב אוויר (Airway) שיאפשר כניסת אוויר לכיוון הריאות במקרה של חסימת דרכי האוויר העליונות. במקרה הצורך יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת הצוות הרפואי.
חפשו בתיקו של הנפגע מזרק "אפיפן" (הנראה כמו עט) והזריקו לעורו. צורת ההזרקה: יש להצמיד את המזרק לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך 10 שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך 10 שניות נוספות.
נשיאת צמיד או שרשרת: מומלץ לכל חולה אלרגיה לשאת עליו צמיד או שרשרת המעידים על כך. חשוב לרשום טלפון ליצירת קשר על הצמיד ולשאת בתיק לכל מקום את מזרק ה"אפיפן". על ההורים ליידע כל מטפל בבית, בגן ובבית הספר על האלרגיה ולצייד את הילד לפי הצורך במזרק.