הכיכר מ"ציפור האבן" של גלי עטרי נחרבה
מתבררים ממדי ההרס בכיכר דורבר של פטן, שבה ניצבים שלל אתרי מורשת עולמית, כולל ציפור האבן והפילים המפוסלים המוזכרים בשירה של רחל שפירא "נפאל". המקומיים: "איבדנו את המקדשים שלנו, את ההיסטוריה". אונסק"ו: "נשקם". ומי מטייל כעת בנפאל? בנו של האדם הראשון על פסגת האוורסט
רעש האדמה הקטלני בנפאל לא רק גרם פגיעה קשה בנפש, עם יותר מ-2,000 הרוגים ואלפי פצועים, אלא גם מחה לגמרי מקדשים ואתרי מורשת בני אלפי שנים – שכמה מהם היו מקור משיכה תיירותי עבור נפאל הענייה. בין האזורים שנפגעו – גם העיר העתיקה פטן שבעמק קטמנדו, שם קרסו כמה מקדשים. כיכר דורבר המפורסמת של פטן נחרבה לחלוטין. לפי דיווחים, עשרות בני אדם נהרגו בכיכר לבדה.
מספר הטלפון בחדר המצב של משרד החוץ הוא 02-5303155
שירות חיפוש קרובים ושיתוף מידע על רעידת האדמה בגוגל
שירות דומה של הצלב האדום
נמצאים בנפאל? מכירים ישראלים שם? מוזמנים לכתוב לנו במייל האדום
עמק קטמנדו כולו מוגדר על-ידי אונסק"ו אתר מורשת עולמי, ואפשר למצוא בו סטופות בודהיסטיות, כיכרות עתיקות ומקדשי הינדים בני כמעט 2,000 שנה. אזור המקדשים בפטן מוכר מאוד בקרב ישראלים המבקרים בנפאל, הרבה הודות לשירה של רחל שפירא "נפאל" – שבו מוזכרת ציפור האבן המפורסמת.
בשיר, שהולחן על-ידי אריאל זילבר, מוזכרות האגדות העממיות על מקדש וישוונתן המוקדש לאל שיבא, מקדש שעליו "שומרים" שני פסלי פילים ושבו ניצבת ציפור אבן על ראש נחש. לפי חלק מהאגדות, המלך המקומי נשאר בעיר ויעלה לשמים רק כש"תעוף ציפור האבן אל התכלת הזכה" וכש"הפילים המפוסלים ירדו סוף סוף לגמוע את מימי המזרקה". אפילו תושבים בפטן יודעים לגלגל על הלשון את השם גלי עטרי, הזמרת ששרה את הלהיט, כדי להעלות חיוך על פני הישראלים הנוהרים לשם ב-30 השנים האחרונות.
כיכר דורבר של פטן ניצבת במרכז העיר לליטפור, והיא אתר מורשת עולמי. היא מרוצפת בלבנים אדומות, כמקובל במבנים ואתרים רבים בקטמנדו, ומקדש וישוונתן נבנה בשנת 1627. בכיכר ובסביבותיה ניצבים כמה מקדשים מרכזיים נוספים, בהם מקדש קרישנא מנדיר, מקדש בהימסן ומקדש טלג'ו בהוואני.
"העצב מחלחל", כתב בטוויטר שיוואני נאופאנה מנפאל. "איבדנו את המקדשים שלנו, את ההיסטוריה שלנו, את המקומות שגדלנו עליהם". ראש אונסק"ו, אירינה בוקובה, פרסמה הודעת תנחומים לממשלה ולעם בנפאל, וציינה כי נזק כבד נגרם גם לאתרים ההיסטוריים בעמק קטמנדו. "אונסק"ו ניצבת מוכנה להגיש סיוע לנפאל ולשקם את עצמה, בהתבסס על השותפות החזקה שלנו והאמונה המשותפת שלנו ביכולתם של החינוך, המדע והתרבות לחזק אנשים, לרפא ולהחזיר אמון".
מעבר למקדשים שקרסו מדווחים תושבים מקומיים על בקעים וסדקים גם במקדשים אחרים, ויש חשש שהם יקרסו בימים הקרובים, במיוחד בשל רעשי המשנה שממשיכים לפקוד את נפאל. עשרות רעידות אדמה קלות יותר אירעו מאז הרעש החזק שפקד את קטמנדו בשבת לפני הצהריים.
כבר אתמול נודע שמגדל דהאראהארא, המוכר גם בשם מגדל בהימסן, התמוטט ברעידת האדמה. המבנה, שהיה אחד הסמלים הבולטים של אזור סונדרה המרכזי בעמק קטמנדו ונישא לגובה של כ-62 מטרים (תשע קומות) ו-5 קומות תורן ברונזה לראשו, קרס לחלוטין ברעידת האדמה, וקבר תחתיו הרוגים ופצועים
שנלכדו בין ההריסות.
ועוד פיסת היסטוריה מעניינת: רעש האדמה שקבר גם עשרות מטיילים במפולת באוורסט התרחש בדיוק בשעה שבנפאל מטייל כעת פיטר, בנו של סר אדמונד הילרי, מטפס ההרים שהיה הראשון לכבוש את פסגת האוורסט, ב-29 במאי 1953. משפחתו מסרה כי לפיטר שלום. פיטר הילרי עצמו לא שהה הפעם באזור האוורסט - הר שלפסגתו העפיל בעצמו ב-1990.