שתף קטע נבחר
 

מחיר אי העסקת מבוגרים: מיליארדים בשנה

המאגר הגדול ביותר של כוח אדם לא מנוצל בשוק העבודה ממתין ממש מתחת לאף: אנשים בגילאי 65 ומעלה שתיכף צריכים לצאת לפנסיה ועדיין יכולים למלא שלל תפקידים בארגון. בנסיון לנצל את המאגר החשוב הזה - מסבסדת קרן מעגלים הסבות מקצועיות לעובדים שחוקים בשלל תחומים

פוטנציאל מפוספס: בזמן שמחקרים בתחום מלמדים כי ההפסד הנגרם למשק כתוצאה מאי העסקת בני 65 ומעלה בשוק העבודה נאמדים במיליארדים - מבוגרים רבים במשק מעוניינים לעבוד אך נאלצים להתמודד עם תופעות פסולות של אפליה בשוק העבודה על רקע גילם.

 

לכתבות נוספות בעמוד שינוי מקצועי:

 

במחקר בשם "אזרחים ותיקים: המאגר הגדול ביותר של משאבי האנוש הלא מנוצלים", שנערך במכון ירושלים לחקר שווקים, עולה כי ההפסד הכלכלי הנגרם מאי העסקת בני 65 שמצבם הבריאותי טוב, מוערך ב-6.4 מיליארד שקל אובדן הכנסות - בחישוב המתבסס על שכר מינימום.שקלול נתוני הלמ"ס והמוסד לביטוח לאומי גילו עלות כלכלית גבוהה בהרבה למשק, הנאמדת בכ-16 מיליארד שקל בשנה, נתון הכולל בין היתר את עלויות קצבאות הנכות והבטחת הכנסה.

 

עוד מפורט, כי בישראל יש כ-730 אלף בני 65 ומעלה בישראל, כאשר כ-70% היו מעדיפים ממשיכים לעבוד גם אחרי גיל הפרישה הקבוע בחוק. עם זאת, שיעור המועסקים מקרב  עומד על כ-12% בלבד בעוד שהשאר מתקיימים על קצבאות מצומקות - נתונים מטרידים במיוחד על רקע עליית תוחלת החיים בעולם והדאגה לעתיד קרנות הפנסיה.

 

פתרון לבעיה: הסבה מקצועית במימון המדינה

במטרה להגדיל את פוטנציאל ההשתתפות של מבוגרים בכוח העבודה - הוקמה לפני כשלוש שנים קרן מעגלים הממשלתית, על ידי לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים וההסתדרות בשיתוף משרד הכלכלה. הקרן המשקיעה מדי שנה 60 מיליון שקל במימון הכשרות מקצועיות לאלפי עובדים ותיקים במקצועות שוחקים, במטרה שיפתחו כישורים היכולים לשמש אותם בתפקידים אחרים במקום עבודתם או בקריירה חדשה.

 

 "הרעיון הוא כלכלה חברתית, שמעודדת אנשים להמשיך לעבוד במקום להפוך לנטל על המדינה", מסבירה יו"ר הקרן, יפה ויגודצקי. "הקרן מיועדת לעובדים המועסקים שנים רבות "על פס הייצור - במקרים רבים התפוקה שלהם יורדת מכורח הנסיבות והשנים הארוכות והם יוצאים לפנסיה מוקדמת, או שעבודתם מופסקת".

 

הצצה לקורסים שמסבסדת הקרן: קוסמטיקה וצורפות: 

הכשרות מקצועיות מטעם מעגלים - כך זה נראה בשטח

הכשרות מקצועיות מטעם מעגלים - כך זה נראה בשטח

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שימור הידע והניסיון של העובדים הוותיקים

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים מספר כי יוזמת הקמת הקרן נולדה כבר לפני כעשור בעקבות העלאת גיל הפרישה ל-67. "יש הרבה מקצועות, שהעובדים בהם כבר לא צעירים ונשחקו לאחר שנים רבות של עבודה קשה על הרגליים", הוא מסביר. "כשהעלו את גיל הפרישה, שאלנו איך העובדים הוותיקים יחזיקו מעמד ליד המכונות. הקרן נועדה להכשיר אותם למקצועות אחרים, בשאיפה לשמר אותם במקום העבודה או להשתלב בעבודות אחרות". 

 

הכשרות אלו מאפשרות לדבריו, לשמר את הידע והניסיון של העובדים הוותיקים. "יש ערך לעובדים שלנ", הוא מסביר. "לעובדים הוותיקים אכפת מהעסק לא פחות מהמעסיקים. רובנו חיים איתם עשרות שנים וזו משפחה לכל דבר. יש הרבה מעסיקים שלא רוצים לפטר את העובדים הוותיקים, אך הדילמה מתעוררת כאשר הם לא מצליחים לספק תועלת וכאן הקרן מאפשרת להתגבר על הבעיה".

 

בין השאר הוא מדגים, כי מחסנאים, המשתתפים בקורס מחסן ממוחשב - מפסיקים להיות סבלים ועוברים להפעיל מחשב. דוגמאות נוספות הן הכשרות של מכונאים כטכנאי גז -לקראת המעבר של המפעלים לגז הטבעי, או קורסים בקוסמטיקה לחדרניות בבתי מלון - במטרה שיעברו לעבור לעבוד בספא במקום לסדר חדרים.

 

גם להשתתפות בקורסים המהווים הסבה מקצועית לכל דבר - כמו צורפות או שזירת פרחים - יש ערך לדבריו גם מצד המעסיקים. "יכולים להיות קורסים שאין בהם ערך למקום העבודה - אבל הם הכרחיים להמשך הקיום של העובדים כבני אדם תורמים", הוא מסביר. "הערך העיקרי בפעילות זו, הוא שיש פחות עניים בחברה - אותם אנשים יכולים להמשיך לקנות מצרכים וגלגל המשק ממשיך להסתובב. זה מה שחשוב".

 

מי יכול להשתתף בהכשרות?

על פי נתוני קרן מעגלים, בישראל מועסקים כ-250 אלף איש במקצועות פיזיים שוחקים, רובם אינם צעירים. רשימת המקצועות מקיפה וכוללת בין השאר מכונאים, חדרניות בבתי מלון, נהגים, עובדי מפעלים, אחים ואחיות, ועוד מקצועות המתבצעים בתנאים המאופיינים בשחיקה כמו נשיאת משאות כבדים, תנאי חום וקור או משמרות ארוכות.

 

ההכשרות שמספקת הקרן מיועדת לבני 50 פלוס במקצועות שוחקים, אך גם לעובדים צעירים יותר בעלי ותק של 20 שנה במקצוע המוכר כשוחק. פעילות זו נועדה להשאיר את העובדים לזמן ארוך יותר בשוק העבודה - דבר שעשוי על פי תחשיבי הקרן להגדיל את התוצר לנפש בישראל ב-4.5%.

 

הפעילות מול הקרן תורמת כאמור גם לבעלי עסקים, שרוצים לדאוג להשאיר את עובדים הוותיקים במעגל העבודה, בהיבטים של אחריות תאגידית. "אחריות חברתיות מתחילה בעובדים", מסבירה ויגודצקי. "יש לשמר אותם, בין אם אלו עובדי היי-טק או פועלי פס ייצור, ובין אם צעירים חדורי מוטיבציה או מבוגרים שרוצים להגיע כל בוקר לעבודה ולעשות את מה שהם יודעים הכי טוב". 

 

ויגודצקי מוסיפה כי במדינות שונות בעולם כבר מתבצעות תכניות לשילוב המבוגרים בשוק העבודה, באופן שיענה על צורכי העובדים, המעסיקים והמדינה - שכן כך אותם אנשים יכולים לתרום לשוק העבודה, במקום לשבת בבית ולהזדקק לקצבאות. כך למשל היא מדגימה, כי בנורבגיה, דנמרק, פינלנד, הולנד, אוסטריה ובלגיה, המעסיקים נדרשים להפחית את שעות העבודה של העובדים המבוגרים מגיל מסוים תוך שמירה על רמת שכרם החודשית, ובאוסטריה המעסיק אפילו זוכה לפיצוי מהמדינה בגין הפחתת שעות כזו. 

 

"עולם התעסוקה המודרני משתנה ואת מחיר השינוי משלם הדור המבוגר, עובד הכפיים שמתמודד עם כוחות חזקים וגדולים ממנו", אומרת ויגודצקי. "צדק מוסרי מתחיל בדאגה לעובדי קשיי היום בארגון והדאגה הזו צריכה להתבטא בהכשרת העובדים, באופן שיתאים לעולם התעסוקה המודרני, כדי להפוך אותם לרלוונטיים למפעל או לארגון. בדיוק כפי שהמעסיק מחויב על פי חוק לדאוג להעסקה הוגנת, כך הוא מחויב על פי מידות המוסר לדאוג שהעובד יישאר במעגל העבודה ולא ייהפך לנטל על ילדיו ומשפחתו". 

 

מעוניינים בהסבה מקצועית? מידע נוסף באתר של קרן מעגלים או בעמוד הפייסבוק של קרן מעגלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: ירון ברנר
שרגא ברוש, יו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים. "יש ערך לעובדים שלנו"
צילום: ירון ברנר
צילום: ריאן פירס
יפה ויגודסקי, יו"ר קרן מעגלים. "אחריות חברתיות מתחילה בעובדים"
צילום: ריאן פירס
מומלצים