שתף קטע נבחר

נוער בסיכון: עני יותר, מוטרד יותר וחרד יותר

דו"ח עמותת עלם לשנת 2014 משרטט תמונת מצב עגומה, לפיה חל זינוק של יותר מ-90 אחוז בבני נוער בטיפול העמותה שחיים בעוני, ורבים מהם מתקשים למצוא מסגרות דיור ותעסוקה. "העוני גורם לקושי תפקודי בכל מעגלי החיים"

עלייה בדיווח של בני נוער לעמותת עלם על מצוקות כלכליות ועוני, עלייה בפגיעות מיניות ברשת האינטרנט, קושי במעני דיור עבור צעירים חסרי בית, ועלייה בדיווח של בני נוער על חרדה ודיכאון בעקבות צוק איתן. כך עולה מדו"ח העמותה הפועלת למען בני נוער במצבי סיכון ומצוקה, שאותו הגישו הבוקר (א') יו"ר עלם, האלוף במיל' שלמה ינאי, ונשיאת העמותה נאוה ברק לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. "חברה שאינה תומכת ועוזרת לחסרי ישע לא ראויה להיקרא חברה", אמר הנשיא בתגובה לממצאי הדו"ח.

 

יש להדגיש כי ממצאי הדו"ח המסכם את שנת 2014 נסמכים על נתוניה הפנימיים של העמותה בלבד, אולם נתונים אלה כוללים מידע שנאסף בשנה החולפת מכ-25 אלף בני נוער - חלקם הגדול מוגדר נוער בסיכון - ב-43 יישובים בארץ, שהעמותה סייעה להם. אנשי עמותת עלם מצביעים על עלייה בדיווח של בני נוער וצעירים על מצוקה כלכלית ועוני. במהלך השנה החולפת דיווחו 5,197 בני נוער וצעירים על מצוקה כלכלית וחיים בעוני, לעומת 2,730 בשנת 2013 - עלייה של יותר מ-90%.

 

הנשיא ריבלין מקבל את דו"ח עלם משלמה ינאי ונאוה ברק (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
הנשיא ריבלין מקבל את דו"ח עלם משלמה ינאי ונאוה ברק(צילום: מארק ניימן, לע"מ)
 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

חסרי בית בירושלים שאותרו על ידי ניידת של עמותת עלם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חסרי בית בירושלים שאותרו על ידי ניידת של עמותת עלם(צילום: גיל יוחנן)
 

"החיים בעוני גורמים לקושי תפקודי בכל מעגלי החיים, כגון קשיים חברתיים ולימודיים, לצד בריחה לחומרים ממכרים, פשיעה ואלימות ומשבר הסמכות ההורית בעקבות היעדרם של ההורים מהבית במשך שעות ארוכות", אומרת נאוה ברק, נשיאת עמותת עלם. לדבריה, "עובדי העמותה עדים לעובדה שיותר ויותר בני נוער יוצאים לעבוד על מנת לעזור בפרנסת המשפחה. כך נוצר מעגל עוני אשר יקשה עליהם בהמשך הדרך להשתלב במקצועות הדורשים השכלה גבוהה ועלייה ברמת החיים".

 

עוד עולה מהדו"ח כי נמשכת התופעה של חוסר במענים בקהילה לצעירים מעל גיל 18. במהלך 2014, 6,244 צעירים מעל גיל 18 פנו לקבלת סיוע מעמותת עלם. צעירים אלה מתמודדים לרוב עם בעיות של עוני, העדר תמיכה משפחתית וחברתית ושימוש בסמים ואלכוהול. בעמותה מציינים כי בשל העובדה שרבים מהם אינם משרתים בצבא וכבר לא חלים עליהם חוקי הנוער, הם נתקלים בקשיים במציאת מסגרות מותאמות למצבם, כגון מסגרות דיור ותעסוקה.

 

באשר לאוכלוסיית הצעירים חסרי הבית, הדו"ח מציין כי נמשכת המגמה של קושי בקבלת סיוע בשכר דירה ובמציאת מעני לינת חירום מותאמים. לצעירים מעל גיל 18 יש מחסור הן במקלטי חירום והן בהלנה שיקומית כגון הוסטלים ודירות מעבר. בנוסף, חלק ניכר ממעני הלינה מתנים את השהייה בהם באי שימוש בסמים ובאלכוהול, דבר המקשה על הצעירים החיים ברחוב להשתלב בהם.

 

ניידת של עלם. חמישה מרכזים חדשים בפזורה הבדואית (צילום: עמותת עלם) (צילום: עמותת עלם)
ניידת של עלם. חמישה מרכזים חדשים בפזורה הבדואית(צילום: עמותת עלם)
 

אפרת שפרוט, מנכ"לית עמותת עלם, מסבירה כי הסיוע בשכר דירה ניתן כיום למי שעונים על ההגדרה המצומצמת של דרות רחוב, ולא לפי ההגדרה הרחבה לפיה חסרי בית הם גם "אנשים הישנים בתנאים קשים". לדבריה, "חסרי הבית מנותקים ממערכות פורמליות ולכן רבים מהם אינם צורכים את השירותים ואת הסיוע המגיעים להם על פי חוק, כגון זכויות ביטוח לאומי וקופת חולים".

 

ממצאי הדו"ח מצביעים גם על עלייה בדיווחים לעמותה על אלימות ברשת האינטרנט באמצעות סמארטפונים, אפליקציות ורשתות חברתיות. 12 אלף מבני הנוער שטופלו בעמותה דיווחו כי הם נפגעו או השתמשו באינטרנט כאמצעי ביטוי אלים, לעומת עשרת אלפים אשתקד.

 

לפי הדו"ח, נרשם גם זינוק חד בפניות באמצעות אתר הסיוע של עלם באינטרנט בנושא חרדה ודיכאון בעקבות מבצע "צוק איתן". מספר הפניות בנושא דיכאון וחרדה לאתר הסיוע של עלם באינטרנט (Yelem) עלה ב-30% במחצית השנייה של 2014, לעומת המחצית הראשונה. הדו"ח עוסק גם במצבם המיוחד והקשה של נערים ונערות בסיכון בחברה הבדואית. השנה פעלה העמותה להרחבת המענים לבני נוער מהמגזר, והיא מפעילה כיום ארבעה מרכזים לנערים ושניים לנערות ברחבי הפזורה הבדואית (לעומת מרכז אחד בתחילת השנה).

 

הנשיא ריבלין הגיב לממצאי הדו"ח המדאיגים ואמר: "ילדינו הם עתידנו, עתיד מדינת ישראל. חברה שאינה תומכת ועוזרת לחסרי ישע לא ראויה להיקרא חברה. המדינה לא תמיד יכולה לעסוק בכל פרט ופרט וכאן נכנס המגזר השלישי שמציל נפשות, וכל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו. יש פה צורך להכיר ולהוקיר את פעילות העמותה, על מנת להסביר לעם שאנו חברה שפועלת למען אותם החלשים.

ביחד עם רעייתי, ארצה להיות אחד המתנדבים בעמותה ולסייע ככל שנוכל כי עבודתכם  - לצד עמותות נוספות - חשובה מעין כמותה, שכן היא יוצרת בעבור אותם בני נוער וצעירים בית ואוזן קשבת בתקופה שבה הם מגבשים את אישיותם. הדו"ח שאני מקבל לידיי כיום לא נועד לייפות את המציאות, אלא לשמש כמצפן, המצביע על הדרך הנחוצה לחברה הישראלית".

 

המצוקה קיימת לא רק במגזר היהודי. לדברי אמיר דלומי, ראש תחום מרכזי מידע וסיוע בעמותה, נערים ונערות החיים ביישובי הפזורה הבדואית מתמודדים עם מציאות חיים של עוני והעדר תשתיות בסיסיות. "מציאות חיים זו מובילה לא אחת לנשירה ממסגרות חינוכיות, העדר השכלה, אבטלה, פנייה לאלימות ועבריינות. בני הנוער מתמודדים עם סוגיית השתייכותם למיעוט במדינת ישראל ועסוקים בשאלות בנושא זהות עצמית, יחסים עם המדינה וקונפליקט תמידי בין החיים בחברה מסורתית להשתלבות בחברה המודרנית".

 

בימים אלה מתקיים מבצע ההתרמה השנתי של עלם, במטרה לעורר הזדהות עם בני נוער וצעירים החיים במצבי סיכון ומצוקה. לתרומות: חייגו 2886* או היכנסו לאתר עלם www.elem.org.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סתיו גטניו
צעיר חסר בית
צילום: סתיו גטניו
מומלצים