התקבל הערעור: לחיאני בדרך לכלא
"האמירה הנורמטיבית בתיק זה מחייבת מאסר מאחורי סורג ובריח", קבעה ראש הרכב השופטים בערעור המדינה על קולת עונשו של ראש העיר בת ים לשעבר ושלחה את שלומי לחיאני לשמונה חודשי מאסר בפועל. "מה שבורא עולם עושה הוא לטובה", אמר לחיאני אחרי ההחלטה בעניינו והודיע שיערער לעליון
בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל הבוקר (יום ב') את ערעור המדינה ושלח את ראש העיר בת ים לשעבר שלומי לחיאני, שהורשע בשלוש עבירות של הפרת אמונים, לשמונה חודשי מאסר בפועל.
"האמירה הנורמטיבית בתיק זה מחייבת מאסר מאחורי סורג ובריח", קבעה השופטת דבורה ברלינר שעמדה בראש הרכב הערעור. לחיאני, שיתחיל לרצות את עונשו ב-1 ביוני, ציין כי בכוונתו להגיש ערעור לבית המשפט העליון.
בהסדר טיעון שאושר במאי בשנה שעברה נמחקו סעיפי השוחד שיוחסו ללחיאני בכתב האישום המקורי ונקבע שהוא ירצה שישה חודשי עבודות שירות. השופטת ברלינר קבעה הבוקר כי "כאשר הציבור מאבד את אמון הוא מאבד את האמון באמנה החברתית. ניגוד העניינים שפעל צורם ובוטה טוהר המידות ספג פגיעה קשה מהתנהלותו. אנו נאלצים להסכים עם הגדרת התביעה שהפרת האמונים גובלת בשוחד והענישה חייבת להיות חד-משמעית".
לחיאני עצמו אמר לאחר החלטת בית המשפט המחוזי כי "אנו יהודים פשוטים, מה שבורא עולם עושה הוא לטובה. הלכתי להסדר כדי לקצר את ההליכים, נגררנו לערעור הזה ונגררנו לערעור הבא".
פרקליטו של לחיאני, עו"ד ירון קוסטליץ, אמר כי "אנחנו מאוכזבים מהתוצאה, בית המשפט המחוזי התערב התערבות חריגה, זו פגיעה קשה במוסד הסדרי הטיעון, נגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון".
מנגד, התובעת עו"ד שרון כהנא, בירכה על החלטת בית המשפט. לדבריה, "בית המשפט מקבל את ערעור המדינה, שלומי לחיאני צריך ללכת לענישה מאחורי סורג ובריח, החובה של אנשי ציבור לשים בראש סדר העדיפויות את הסדר הציבורי ואסור להם לנצל את הכול והתפקיד לצורך הפקת אינטרסים כללים ופרטיים. עבירת הפרת האמונים היא עבירה חשובה שקרובה לעבירת השוחד ובית המשפט קבע צדק".
"לחיאני נהג באופן בוטה וחסר מעצורים"
הרכב השופטים ציין בפסק הדין כי אין מניעה שתחסום את הדרך בפני בחירת שיקול דעתו של בית משפט השלום על ידי ערכאת ערעור, גם כשמדובר בסוג הסדר הטיעון שהונח בפתחו. עוד ציינו השופטים כי הצדדים רשאים לערער וכל אחד מהם יאמר את דברו. לדברי השופטים, במקרה המדובר טווח שנע בין אפס ל-12 חודשי מאסר הוא טווח רחב, שמאפשר ומצדיק בדיקה והתערבות ערעורית.
עוד אמרו השופטים כי הסדר טיעון הוא תמרור, אך אינו סוף פסוק. השופטים נתנו דגש על משמעותה ואופייה של עבירת הפרת האמונים, וציינו כי היא נועדה לשמור ולהגן על אמון הציבור בעובדי הציבור, הבטחת תקינות פעולת המנהל ושמירת טוהר המידות. הם הדגיש כי חרף מיקומה השונה על פני רף החומרה העונשית, אין עבירת הפרת האמונים הכללית נופלת בחשיבותה מעבירת השוחד והיא אינה פחותה מבחינת "האשם המוסרי שדבק במי שביצע אותה".
השופטים ציינו בנוגע לשתי העבירות כי "בשתיהן גם יחד, ראה המחוקק איום חמור על השירות הציבורי ועל הערכים המוגנים שבבסיסו - איום שיש למנוע אותו באמצעות איסור פלילי". השופטים הזכירו את עבירת השוחד שנמחקה מכתב האישום המתוקן שהוגש נגד לחיאני, אך ציינו בהזכירם מקרה אחר שבו נדון איש ציבור אחר ברשות מקומית בגין הפרת אמונים כי "החומרה היא פונקציה לא רק של הוראת החיקוק שמדובר בה, אלא בעיקר של העובדות שבהן הודה המערער".
השופטים קיבלו את טענות המדינה וכתבו בהחלטתם כי במערכת השלטון המקומי, ראש עירייה הוא הדמות הבכירה ביותר ועל פיו יישק דבר, ולכן "ההיגיינה הציבורית מחייבת כי אדם במעמדו של לחיאני יתרחק כמפני אש מכל קשר עסקי עם תושבי העיר ומכל סיטואציה שבה הוא עלול להיות בניגוד עניינים".
לדברי השופטים, לחיאני "נהג באופן בוטה וחסר מעצורים בניגוד לנורמת יסוד זו. הוא פנה לשני אנשי עסקים בבת ים באמצעות אחיו וכן לעובדים בכירים בעיריית בת ים וקיבל מהם כספים שהוגדרו כהלוואות".
השופטים כתבו עוד: "כיצד נהג כפי שנהג? כיצד העז לנצל אופן בוטה ומחפיר כל כך את מעמדו כראש עיר?". לדברי השופטים, קשה להקל את עצם פנייתו של לחיאני לעובדי העירייה שהיו תלויים בו בקבלת משכורתם ושכל עתידם תלוי בו.
עוד כתבו השופטים כי נראה שאת יכולותיו המרשימות ניצל לחיאני לא רק למעשי צדקה ולהעלאת העיר בת ים בכל התחומים שצוינו, כי הוא אכן נחשב כאדם כריזמטי שביצע פעילות
ענפה, אלא גם לקידום האינטרסים האישיים שלו ללא מעצורים תוך דריסה של קווי הגבול הבסיסיים ביותר המבחינים בין עשייה מותרת וחיובית לשחיתות בוטה ומוקצנת.
בסיכומו של דבר כתבו השופטים כי הם נאלצים להסכים עם הגדרת התביעה כי מדובר בהפרת אמונים הגובלת בשוחד כשהגדרה זו נכונה לכל אחד משלושת האישומים: המלחמה בשחיתות מסוג שכזה אינה יכולה לעצור או להתפשר והיא חייבת ענישה בעלת מסר חד משמעי".
ההחלטה בעניינו של לחיאני, שהורשע כאמור בעבירות של הפרת אמונים, התקבלה יממה אחרי שנקבע כי ראש העיר נצרת עילית שמעון גפסו לא יישלח לכלא בעבירה חמורה בהרבה - שוחד.