שתף קטע נבחר
 

ראשי רשויות: "תנו לנו לבנות דירות בעצמנו"

מרכז השלטון המקומי גיבש תוכנית דיור לאומית להוזלת הדירות בישראל ב-25%. הרשויות יוכלו לבחור אחד מ-4 מסלולי בנייה. יו"ר המרכז וראש עיריית מודיעין, חיים ביבס: "נפעיל חברות בנייה עצמאיות ונחסוך את הרווח היזמי"

ראשי הרשויות בישראל דורשים להעביר לידיהם את האחריות לפתרון משבר הדיור. בתוכנית דיור חדשה שהציגו היום, הם מבקשים מהממשלה לאפשר להם לבנות דירות בעצמם. במרכז השלטון המקומי אומרים כי התוכנית שגיבשו צפויה להוזיל את מחירי הדירות ב-25 אחוז ולסייע לזוגות צעירים, לזכאי דיור ולמשפרי דיור.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הנדל"ן :

 

"ראשי הרשויות אחראים ושותפים מלאים לכל המהלכים החברתיים המתרחשים במדינת ישראל ולכן הם החליטו לקחת את המושכות לידיהם ולהוביל לפתרון משבר הדיור, מבלי להמשיך ולהמתין לפתרונות ממשלתיים שלא נותנים מענה מציאותי בזמן מהיר", נכתב בהודעת המרכז.

 

על פי התוכנית שהוצגה היום, תוכל כל רשות להצטרף למסלול מואץ של תכנון ובנייה במחירים מופחתים ממחירי השוק הקיימים. הרשות תוכל לבחור האם להצטרף למסלול אחד מתוך ארבעה או לייצר תמהיל משולב של ארבעת המסלולים. המסלולים המוצעים הם: דיור למשתכן, מחיר מטרה, בינוי עצמי והתחדשות עירונית.

ראשי הרשויות דורשים לבנות בעצמם כדי להוריד את מחירי הדיור לציבור (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ראשי הרשויות דורשים לבנות בעצמם כדי להוריד את מחירי הדיור לציבור(צילום: עידו ארז)

 

על פי תוכנית "דיור למשתכן", יוקצו 25% מיחידות הדיור בכל פרויקט עבור הזכאים לפי קריטריונים מוגדרים מראש במחיר מוזל. לדברי ראשי הרשויות, התוכנית תוביל להוזלה של כ-20% ממחירי הדיור.

 

על פי תוכנית "מחיר מטרה", מספר גדול של יחידות דיור יימכרו במחיר קבוע מראש עבור מטר מרובע מה שעשוי להוזיל את מחירי הדיור בכ-200 אלף שקלים ליחידה בממוצע לזוגות צעירים, זכאי דיור ומשפרי דיור.

 

על פי התוכנית לבינוי עצמי, הרשויות המקומיות יבנו בעצמן את יחידות הדיור באמצעות החברות הכלכליות שברשותן. "על ידי כך יוזלו דרמטית מחירי הדיור בכ-550 אלף שקל ליחידת דיור לזוגות צעירים וזכאי דיור", נכתב בהודעה "כלומר, דירת 4 חדרים 100 מ"ר תעלה פחות ממיליון שקלים באזורי הביקוש, וזאת בעקבות חסכון בעלויות הקרקע הנובעות מהקצאת 25% מהקרקעות בעלות אפס וכן חסכון ברווח יזמי הבנייה".

 

על פי התוכנית להתחדשות עירונית, שנידונה בין משרד הבינוי והשיכון ומרכז השלטון המקומי, תוקם רשות ייעודית להתחדשות עירונית, במסגרתה יקודמו פרויקטים של הוספת דירות במבנים קיימים, על ידי קידום תכניות כמו פינוי-בינוי ו/או תמ"א 38. על פי ההצעה, באזורי הביקוש במרכז הארץ ימומנו עלויות הבנייה ופיתוח במסגרת ההסכם מול היזמים והרשות המקומית. בפריפריה הן ימומנו מתקציב מדינה. במסגרת הסכמי המימון יתחייבו הרשויות לייעל את תהליכי הבירוקרטיה ואישורי הבנייה ובתמורה הממשלה תחתום עמם על "הסכמי גג להתחדשות עירונית", כלומר תממן סכום ביחס ליחידת דיור מתחדשת.

 

"נפעיל חברות בנייה עצמאיות"

"השלטון המקומי עומד על כך כי הממשלה תאמץ את התוכנית וכי יו"ר מרכז השלטון המקומי או ממלא מקומו ישמש כחבר בקבינט הדיור בו לא היתה כל נציגות לשלטון המקומי עד היום", נכתב בהודעה. "זאת, על אף היותו של השלטון המקומי שחקן מרכזי בשוק הדיור".

 

יו"ר המרכז לשלטון מקומי וראש העיר מודיעין-מכבים-רעות, חיים ביבס, אמר: "הרשויות המקומיות יפעילו חברות בנייה עצמאיות שיוזילו את מחירי הדיור דרמטית באמצעות ויתור על הרווח היזמי ודרך הקצאת קרקעות בעלות אפס, בכל מתחם חדש שייבנה נקצה 25% מיחידות הדיור לטובת דיור בר השגה לזוגות צעירים וזכאי דיור, ונקדם פרויקטים של התחדשות עירונית תוך פישוט הבירוקרטיה הקיימת. המפתח לשינוי מצוי ברשויות המקומיות. לא נסכים עוד לאפשר את שיווקן של דירות חדשות במחירים בלתי סבירים".

 

ביבס הוסיף: "הרשויות המקומיות מהוות ציר מרכזי ומוביל בכל פתרון למצוקת הדיור בישראל. רק באמצעות הרשויות ניתן לחולל רפורמה אמיתית ובת קיימא במחירי הדיור. כמי שאמונים מדי יום על תחומי החינוך, הרווחה, התרבות והביטחון של תושבינו, מציאת פתרון הולם למשבר הדיור היא המשך ישיר של פעילותנו. הקמת חברות בנייה עצמאיות תוך חיסכון ברווח היזמי ובעלויות הקרקע היא אחת מהפתרונות המובילים של התוכנית. יישום התוכנית יוביל לתוצאות מהפכניות תוך זמן קצר, ובעקבותיה מחירי הדיור יוזלו דרמטית לזוגות צעירים, זכאי דיור ומשפרי דיור בכל רחבי מדינת ישראל" .

 

בני ביטון, יו"ר פורום ערי פיתוח במרכז השלטון המקומי וראש עיריית דימונה, אמר: "אין כל סיבה כי בדימונה מחיר דירה יגיע ל-850 אלף שקלים. כראש עיר אני מוכן להתחייב לשווק את הקרקעות בעיר במסלול של מחיר מטרה ולקבוע רף עליון של 600 אלף שקלים לדירה. כך נשים סוף להשתוללות המחירים. בנוסף, המדינה חייבת לסייע תקציבית לרשויות בפריפריה בפרויקטים של תמ"א 38 ולתת מענקים לבניית יחידות דיור חדשות במסגרת זו".

 

צביקה גנדלמן יו"ר הועדה לשיכון ודיור לאומי במרכז השלטון המקומי וראש עיריית חדרה, הוסיף: "פעמיים בהיסטוריה המדינה רצתה לפתור משבר דיור לאומי. בשנות החמישים בפינוי המעברות ובשנות התשעים בגל העלייה הגדול. בשני המקרים הצלחנו. עכשיו הזמן להכיר במשבר הדיור ולהעביר את הסמכויות והכוח לידיהם של ראשי הרשויות. עם הסמכות הנכונה נספק את הפתרונות הנכונים. בחדרה על אדמות עירוניות יוקמו מבנים ייעודים לתושבי העיר במחירים בני השגה. הפער במחיר הוא 25% מתחת למחיר השוק. 10 מבנים כאלה בכל רשות יעשו שינוי מהותי. 100 מבנים כאלה בכל רשות יפתרו את המשבר". 


פורסם לראשונה 27/04/2015 09:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ארבעה מסלולי בניה אפשריים לרשויות
צילום: עידו ארז
מומלצים