7 המזונות שהוכחו מחקרית כמגנים על המוח
שוקולד מריר, ברוקולי, אוכמניות, שעועית שחורה ואגוזים - הם רק חלק מרשימת מזונות שיכולים למנוע מכם לסבול מבעיות זכרון ואלצהיימר כשתזדקנו. וגם: סיבה נוספת להקפיד על הדיאטה הים תיכונית
לא רק גנטיקה: גם תזונה מתאימה יכולה למנוע בעיות זיכרון ודמניה בזיקנה. אמנם אין תרופות קסם שיכולות לרפא או למנוע לחלוטין דמנציה או אלצהיימר, אבל חוקרים מציביעים על מספר סוגי מזון שהוכחה תרומתם ליכולות הקוגנטיביות ולזיכרון.
שמירה על תפריט המשלב את המזונות הבאים, תגן על המוח שלכם:
קקאו
קקאו מכיל נוגדני חמצון טבעיים המועילים לבריאות המוח. נוגדי החמצון הללו קיימים בריכוז גבוה יותר בשוקולד מריר, ולכן הוא נחשב בריא יותר ביחס לשוקולד רגיל, המכיל גם כמויות גבוהות יחסית של סוכר וחלב.
במחקר משנת 2014, נבדקה ההשפעה של אכילת שוקולד מריר באופן קבוע במשך שלושה חודשים. החוקרים התמקדו בסיבים (DG) הנוצרים בהיפוקמפוס, אשר נהרסים עם הזדקנות הגוף, בתהליך המקושר לאובדן הזיכרון. ההנבדקים הקפידו על אכילה מרובה של שוקולד מריר, ולאחר שלושה חודשים, אכן הוכח כי פעילות הסיבים גדלה.
9 סיבות בריאות לאכול קקאו בכל יום
אומגה 3
דגים, כמו סלמון מקרל וטונה, עשירים בתכולת חומצות השומן אומגה 3. אומגה 3 ידועה ביכולתה להגן על הלב, אך בנוסף היא יעילה להגביר את פעילות המוח.
לפי מחקר שפורסם בשנת 2014, עכברים שקיבלו אספקה שוטפת של אומגה 3, שיפרו את יכולותיהם הקוגנטיביות גם כשהזדקנו, והוכיחו שיפור בזיכרון חזותי, זיכרון מרחבי יכולת התמצאות, ותגובתיות.
האם אומגה 3 בריאה לכם? מחקרים ממליצים
אגוזים
ממש כמו הדגים, גם האגוזים מכילים חומצת שומן אומגה 3. אגוזי מלך, המכילים בנוסף לאומגה 3, גם ויטמין E, חומצה פולית, אנטיאוקסידנטים ומלטונין, אף הוכחו כיעילים למניעת אובדן זיכרון.
במחקר שנערך לאחרונה, מצאו החוקרים כי תפריט עשיר באגוזי מלך שיפר את תוצאותיהם של קשישים בכמה מבחני אינטליגנציה.
למה כדאי לאכול אגוזים - ולא רק בפסח
מגנזיום
חוקרים טוענים כי חוסר במגנזיום עלול לגרום לירידה ביכולות הקוגנטיביות, להזדקנות המוח, ואף לדמנציה. כדי למנוע חוסר, מומלץ להעשיר את התפריט במזונות המכילים מגנזיום.
את המגנזיום נמצא במגוון רב של מזונות כמו עלי סלק, תרד, זרעי דלעת, יוגורט, שקדים, שעועית שחורה, אבוקדו, תאנה, שוקולד מריר או בננה.
צורכים מספיק מגנזיום? סביר להניח שלא
אוכמניות
אוכמניות הן גם טעימות וגם תורמות לזיכרון. אוכמניות מכילות נוגדי חמצון, נוגדי דלקות ואנתוציאנין, תרכובות המגבירות את האותות העצביים באזורי הזיכרון במוח.
מחקר שפורסם בשנת 2010 גילה כי משתתפים ששתו מיץ אוכמניות שחורות על בסיס יומיומי, השיגו הישגים גבוהים יותר במבדקים שבחנו זיכרון מילולי. כמו כן, הם פחות הראו תסמיני דיכאון ורמות הסוכר בדמם היו נמוכות יותר.
הטיפ היומי: הקשר בין אוכמניות להרזייה מהירה
ירקות ממשפחת המצליבים
לפי המכון הלאומי האמריקני לזיקנה, אכילה מרובה של ירקות, פירות ודגנים יכולה למנוע הדרדרות קוגנטיבית, כמו גם בעיות כרוניות נוספות כגון מחלות לב וסוכרת סוג 2. ירקות ממשפחת המצליבים (כמו ברוקולי, ותרד) הוכחו כיעילים במיוחד במניעת הידרדרות קוגנטיבית.
הדיאטה הים תיכונית כוללת שפע של ירקות, קטניות, פירות, דגים, שמן זית וכמויות מתונות של אלכוהול, כמו גם צריכה מועטה של שומן רווי, בשר, חלב ועוף. מחקרים הוכיחו שהדיאטה הים תיכונית יעילה לא רק לירידה במשקל אלא גם לשיפור בריאות המוח, זאת כמובן ביחס לתזונה המערבית הנשענת על צריכת שומן גבוהה, פחמימות ובשר.
מהם עשרת המרכיבים הבריאים ביותר לסלט שלך?
תה ירוק
תה ירוק מצוין מהרבה סיבות, ובהן גם היכולת שלו להגן על המוח. מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת באזל, גילה כי תמצית תה ירוק משפרת את תהליך החשיבה ואת הזיכרון בעבודה. המשתתפים דירגו את יכולת הזיכרון שלהם בעבודה לאחר ששתו תה ירוק.
בנוסף, בדיקת MRI הוכיחה שיפור בקישור בין חזית המוח לקליפת המוח. מסקנת החוקרים היא כי תה ירוק עשוי להגדיל לטווח קצר את פעילות הסינפטות של המוח.
לא רק למעשנים: 7 סיבות בריאות לשתות תה ירוק