שתף קטע נבחר

 

המדינה הבטיחה? 52 אלף נכים וקשישים סיעודיים עדיין מחכים לתוספת קצבה

בעקבות העלאת שכר המינימום נדרשים הסיעודיים לשלם יותר למטפלות, וכבר בינואר הוחלט להגדיל את הקצבאות בכ-300 שקלים לכל אחד, אבל למרות התחייבות המדינה הכסף לא הועבר. בת לקשיש סיעודי: "שכחו אותנו"

"אבא שלי לא מדבר, לא הולך ולא מתרחץ לבד. הוא לא יכול להחזיק את היד ולאכול תפוח. אבל על המדינה כל זה לא עושה רושם, היא הפקירה אותנו", כך אמרה אתמול (ב') בזעם רונית דוד, שאביה בן ה-86 הוא סיעודי המוכר בשיעור של 186% נכות בביטוח הלאומי ומעסיק עובדת זרה. אתמול בצהריים פורסם ב-ynet שכ-52 אלף נכים קשים וקשישים סיעודיים לא קיבלו את התוספת לקצבאותיהם, למרות התחייבות שנתנה המדינה בינואר האחרון בעקבות ההחלטה על העלאת שכר המינימום. המכשול להעברת התשלומים הללו: הממשלה שטרם קמה.

 

עוד כתבות:

 

"אנחנו במצב קשה מאוד", מוסיפה דוד, שהוריה מתקיימים מקצבת זקנה בלבד מאחר שאין להם הפרשות פנסיה. "קצבת הסיעוד לא מספיקה אפילו למחצית ממשכורתה של העובדת הזרה, ועכשיו עם העלאת השכר שלה אנחנו קורסים. אין מאיפה להביא את הכסף וכל המשפחה המורחבת מתגייסת כדי לעזור".

 

לדבריה, אביה היה "מבוני המדינה. הוא עבד כל החיים, לחם במלחמות ישראל ובכל זאת שכחו אותו. הפכו אותנו למעסיקים בעל כורחנו. מבחינת המדינה אבי ואמי אינם קיימים, וכך גם אנחנו, הילדים שלהם, שמנסים לעזור אבל לא יכולים לממן את העלאת השכר".

 

התוספות לקצבאות, בגובה של 350-280 שקלים, היו אמורות להינתן בשבוע שעבר, עם קבלת הקצבה הראשונה אחרי הפעימה הראשונה של העלאת שכר המינימום. אך זו, כאמור, לא ניתנה לבסוף וכעת לא ברור אם ומתי תועבר לזכאים. ההחלטה על מתן התוספת לקצבאות היא פרי סיכום שנערך בשלהי הכנסת הקודמת בישיבה משותפת שבה ישבו נציגי ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, משרד האוצר, משרד הרווחה, הביטוח הלאומי, ההסתדרות והמעסיקים.

ארכיון (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ארכיון(צילום: ירון ברנר)

הוועדה התכנסה באופן חריג בשל ההחלטה על פיזור הכנסת ובשל הצורך לשפות ולעדכן את הקצבאות הניתנות למעסיקי עובדים סיעודיים בעקבות ההחלטה להעלות את שכר המינימום. מתן התוספת לקצבאות הוצג בישיבת הוועדה כהתניה להעלאת שכר המינימום וכך הושג הסיכום, שלפיו יוקצה סכום של 100 מיליון שקל לפיצוי הנכים הקשים מקבלי קצבת שר"ם (שירותים מיוחדים) והקשישים הסיעודיים שיצטרכו כעת לשלם סכום גבוה יותר לעובדים הסיעודיים. לצורך חלוקת הכסף אף הוקם צוות מיוחד, בראשות מנכ"ל משרד הרווחה יוסי סילמן, אך הכסף לא הועבר לבסוף.

 

יש לציין כי ממילא מדובר על נכים קשים וקשישים סיעודיים שמקבלים קצבאות שלא עודכנו זה שנים, ושגובהן הוא מהנמוכים בעולם המערבי. לדברי גורם ממשלתי בכיר, המעורב בגיבוש התוספת, 100 מיליון השקלים אכן הוקצו אך היעדר תיקוני חקיקה שעליהן אמורה להצביע הכנסת מונע את העברת הכסף לזכאים.

 

בארגון קו לעובד מתחו היום ביקורת חריפה על אי העברת התוספות לזכאים: "אי כיבוד ההתחייבויות של המדינה מקשה מאוד על מעסיקי עובדים זרים. מתוך הקבוצה הגדולה של הנכים והקשישים נמצאת גם אוכלוסייה ענייה ונזקקת מאוד שצריכה לבחור בין אוכל, טיפול סיעודי ותרופות".

 

לדברי ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), שהשתתפה בדיון הוועדה שנערך בינואר, ניתנה התחייבות ברורה להעלאת קצבאות הסיעוד והשר"מ כתנאי להעלאת שכר המינימום לפני הקמת הממשלה החדשה: "לא הגיוני שקשישים ואנשים עם מוגבלויות יממנו מכיסם הדל את מחדלי הממשלה. עליית שכר המינימום היא מבורכת, אבל אסור שתבוא על חשבון החלשים ביותר. הוועדה צריכה להיכנס באופן מיידי ולדאוג להעביר את הכסף לציבור שזקוק לו כל כך, לרבות תשלום רטרואקטיבי עבור חודש אפריל".

 

יישום ההחלטה מחכה להקמת הממשלה

התגובות ממשרדי הממשלה ומהגופים השונים אשר עוסקים בנושא סותרות בחלקן, אבל השורה התחתונה היא אחת: למרות התחייבות המדינה הכסף לא הועבר. מוועדת העבודה והרווחה של הכנסת נמסר: "התוספת למקבלי קצבת שירותים מיוחדים יכולה להתבצע באמצעות שינויי חקיקה בלבד. משרד האוצר התחייב להביא את השינויים הנדרשים לאישור ועדת העבודה והרווחה בהקדם. מרגע שיונחו על שולחן הוועדה, תקדם הוועדה את החקיקה במהירות האפשרית".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בהתאם להחלטת ועדת עבודה ורווחה, הוגשו המלצות על הגדלת הקצבאות. נקבע כי יישום החלטת הוועדה יידון עם גיבוש הממשלה, זאת בשל הצורך בתיקוני חקיקה שלא ניתן היה לקדם בשל הבחירות".

 

ממשרד הרווחה נמסר: "מנכ"ל משרד הרווחה יוסי סילמן, אשר עמד בראש צוות מיוחד שהוקם לנושא זה, הגיש המלצות בעניין. ההמלצות אושרו בוועדת העבודה והרווחה".

 

מהביטוח הלאומי נמסר כי "המוסד ערוך ליישום מיידי של העלאת הקצבאות לנכים קשים, כפיצוי על העלאת שכר המינימום, כפי שנקבע בוועדת הרווחה של הכנסת. אולם הפעלת התיקון תלויה בחקיקה בכנסת, שלצערנו עדיין לא מתכנסת. מכל מקום, הנכים יקבלו את התוספת רטרואקטיבית מחודש אפריל ברגע שהתיקון יאושר בכנסת".

 

מההסתדרות נמסר בתגובה: "היו"ר אבי ניסנקורן פעל ביחד עם יו"ר ועדת העבודה והרווחה להגדלת התקציב במאה מיליון שקל לאוכלוסייה חשובה זו והוא מחויב לנושא. הוא יפעל לקידום הנושא ובמידת הצורך יבקש לכנס את ועדת ההסכמות בכנסת לתיקון החוק שיביא את הפתרון שיסיר את המכשולים".


פורסם לראשונה 27/04/2015 23:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ארכיון
צילום: ירון ברנר
ח"כ קארין אלהרר
מומלצים