יונים על החלון: איך להרחיק המטרד המסוכן
גם אתם מתעוררים מוקדם בבוקר מקולות היונים? דעו שלא מדובר רק במטרד רעש, אלא גם בסכנה בריאותית. אז איך ניתן להרחיק אותן מהבית שלנו?
6:00 בבוקר, קרניים ראשונות של שמש מאירות את הבית, אבל את הרגע המלבב הזה הורסות שתי יונים, שמתיישבות לכם בדיוק על אדן החלון בחדר השינה ומפיקות קולות בלתי נסבלים. אז מה ניתן לעשות? ומה הסכנות שהיונים עלולות להביא? המקצוענים עם התשובות.
עוד בנושא
הדברה ירוקה לגינה
איך תימנעו מסכסוך גורלי עם בעל מקצוע הנה הם באים: הדברת ג'וקיםרועש ומסוכן
"מעבר לעניין האסתטי והלכלוך הרב שגורמות היונים, ישנו מטרד הרעש וסכנת מחלות שיכולות להיות מועברות על-ידן. בנוסף, הן גורמות לנזקים במזגן, בצנרת, לקילופי צבע ויכולות לפגוע באיטום הגג, כי בלשלשת של היונים יש אמוניה (חומציות גבוהה), שגורמת לזפת להיאכל", מסביר אייל ברינג מנשר הרחקת יונים.
ברינג מוסיף כי פרט לקולות שמשמיעות היונים, לרוב בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערב, "הן
שורטות עם הציפורניים את הפרגולות ואת הגגונים העשויים מפרספקס, ויש מי שהצליל הזה יכול בהחלט להטריד את מנוחתו לאורך זמן".
ומה עם הסכנות? ברינג: "מבחינת מחלות, יש כ-60 מחלות שיכולות להיות מועברות מיונים לבני-אדם, ביניהן: סלמונלה, דררת, דלקת ראיות שמקורה מהעיניים ודלקות נוספות. לא פעם קראו לי דיירים לסלק את מפגע היונים בעקבות זה שהרופא שלהם אמר להם שהן המקור למחלה. הקבוצה העיקרית הנפגעת היא קבוצת הילדים עד גיל 5, והמבוגרים מעל גיל 60, שהמערכת החיסונית שלהם פחות טובה".
בקיץ, בחורף, בסתיו ובאביב
יונה היא אינה ציפור שנודדת. היא נמצאת כל השנה בארצנו, ובערים, בגלל שהיא מוצאת לעצמה מקומות קינון נוחים באזורים בנויים, היא מגדילה את מחזורי הקינון שלה.
ברינג: "אם בטבע יש ליונה שני מחזורי קינון בשנה, באזורי הערים יש לה 4-6 מחזורי קינון בשנה. לעתים דיירים מעדיפים לחכות כחודש וחצי עד שהגוזלים יגדלו ורק אז מזמינים בעל מקצוע שיסלק את הקן. אז הם מגלים שנוסף קן חדש, ושלמעשה זה לא מפגע עונתי, אלא מפגע קבוע. לכן, מרגע שמוצאים קן חשוב לטפל בבעיה מיידית. אני באופן אישי הייתי נזהר ולא נותן לילדים הפרטיים שלי לשחק עם יונים במרפסת הבית. יש להן כינים ולא ניתן לדעת אילו מחלות הן נושאות. אסור להקל ראש בעניין הזה".
איפה בעיקר מתרכזות היונים? ברינג: "אם מדובר בבית פרטי, לרוב הן מוצאות פרצה בגג רעפים ומתמקמות בחלל עליית הגג. בבניינים, הן מתמקמות בעיקר במסתורי כביסה, משם הן יוצאות למרפסות ולאדני החלונות".
במוקד השירות של המקצוענים אומרים: "יש כמה מוצרים ושיטות להרחקת היונים באופן קבוע ויש גם שיטות שלעיתים עוזרות ולעיתים נכשלות. חשוב להתייעץ עם בעל מקצוע בתחום ולקבל ביחד את הפתרון המתאים לכם".
הפתרונות הקיימים בשוק
דחלילים: "מדובר במוצר להתקנה עצמית של הצרכן, והוא לא מגיע עם אחריות", מסביר ברינג. "הוא עשוי מפלסטיק והוא בצבע ובגודל מקורי של עורב. היונה אמורה להתקרב ולפחד ממנו. זה מתאים רק לאדניות של פרחים או למעקה קטן. זה לא אפקטיבי במרפסות גדולות ולא לאורך זמן. בשלב מסוים היונה מבינה את הטריק ורואה שלא מדובר בעורב אמיתי. העלות היא כ-140 שקל לדחליל".
דוקרנים: "באופן כללי הדוקרנים מתאימים למשטחים ישרים כמו קצה של גג או אדן חלון", אומר יניב שוורצברד מהמומחה להרחקת יונים. "אני ממליץ על דוקרנים מנירוסטה. הם עובדים על רטט, והם הכי יעילים. הדוקרנים מפלסטיק מתייבשים ונשברים, והדוקרנים מפח לא עובדים על רטט והיונים מצליחות לכופף אותם ולשבת עליהם, ואז הם לא חוזרים למצבם המקורי. העלות של דוקרני הנירוסטה היא 100-80 שקל למטר רץ (לא כולל מע"מ) וכולל עבודה".
ברינג מוסיף: "הדוקרנים מפלסטיק מאוד לא הומניים, הם פוצעים את היונה ורואים הרבה נקודות של דם עליהן".
קפיץ מקפיץ: "זה מוצר טוב יחסית, שעשוי כולו מנירוסטה", מסביר ברינג. "הוא מתאים להתקנה על רעפים ומעקות. זה נותן מענה נקודתי, ומונע מהיונים לעמוד על המשטח מפני שהוא קפיצי ולא יציב, ויונים אוהבות משטחים יציבים. הוא יותר הומני מהדוקרנים".
שוורצברד מוסיף: "הקפיץ מותקן בקצוות של גג רעפים או בתוך מרזבים, או במעקה של מרפסות שמש, או בחלונות שיש ילדים קטנים על מנת שלא יפצעו מהדוקרנים. הטווח המומלץ הוא 80-100 שקל למטר רץ, לא כולל מע"מ, וכולל עבודה".
מוצרים אלקטרוניים: ברינג: "ממידע שמגיע אלי מצרכנים שניסו את המוצר הזה, הרוב לא מרוצים. זהו מוצר שמשדר תדר מסווים שאמור להציק ליונים. העניין אפקטיבי רק לכמה חודשים ולאחר מכן היונים מסתגלות לרעש ואף יושבות על המכשיר ומקימות עליו קן. עלות המוצר הממוצעת היא 200-450 שקל, ויש גם מכשירים עוצמתיים וגדולים יותר שעלותם כ-1,500 שקל".
שוורצברד: "הם לא יעילים, הצרכנים חושבים שזה עוזר, בסוף מתעצבנים ואין על זה אחריות. זה בעייתי, הוא יקר ולא פותר את הבעיה. פעמים רבות הגעתי לבתים, וראיתי את היונים יושבות על המכשירים האלה".
רשתות: "זהו הפתרון הכי אפקטיבי שמונע בפירוש את חדירת היונים לשטחים המועדים לפורענות בבניין" מסביר ברינג. "הרשתות נותנות מענה למסתורי כביסה, למרפסות שמש ולכל מקום שהן יכולות להקים בו את הקן".
האם הרשת לא חוסמת את האוויר ואת הנוף? ברינג: "יש לרשתות מינימום של נראות, הן מגיעות בצבע אבן אוף-ווייט, וכוללות משטחים אווריריים של 5 סמ"ר.
ישנן גם רשתות שקופות, אבל הן לא בהכרח יותר אסתטיות כי הן בוהקות בשמש, מתמלאות אבק וכעבור זמן מקבלות גוון חום".
איך יודעים איזו רשת כדאי לקנות? שוורצברד: "רשת חבל מוגנת UV נגד השמש, שהיא עם 9 גידים שזורים. היא הכי מומלצת מבחינת אסתטיקה, יופי ועובי. יש יותר יקרות, שהן יותר מכוערות. היא הכי טובה שיכולה להיות ולא סוגרת את הנוף כי מפתח החורים בה הוא של 5 סמ"ר. זה דק מאוד אבל היונים לא יכולות לחדור את הרשת".
ברינג: "הרשת המומלצת והאיכותית היא מסוג פוליאטילן. אבל חשוב לקנות אותה מחברה טובה ואיכותית. כדי למנוע את התבלותה לאורך זמן. משך האחריות המומלץ מהמתקין הוא 7 שנים, וחשוב שתהיה ממוסגרת עם כבל מפלדה ותעוגן לקיר עם עוגני ג'מבו".
כמה זה עולה? טווח המחירים גדול ומשתנה בהתאם לכמות הקירות עם מסתורי הכביסה, כמות הדירות בבניין ובכמה קומות מדובר.
עד קומה 4 אין צורך בסנפלינג, מה שמוזיל משמעותית את עלויות ההתקנה. העלות לבעל דירה היא 600-300 שקל, בהתאם לכמות הדירות ומורכבות ההתקנה.
האם לבעל המקצוע חייב להיות רישיון? ברינג: "כן וחשוב מאוד שהצרכן יקפיד לבדוק שאכן יש לו רישיון כזה. במקרה של נפילה ופציעה של בעל המקצוע, הוא יוכל לתבוע את בעל הנכס. לכן, חשוב שבעל המקצוע יבדוק שיש לו רישיון וכי הוא מבוטח. בשנים האחרונות יצא חוק המחייב מכל בעל מקצוע שנדרש לטפס על סולם של יותר מ-2 מטר להצטייד באישור לעבודה בגובה. על מנת לקבל את האישור נדרש לעבור קורס בפיקוח משרד ממשלתי, וזה נושא שאין להקל בו ראש".
מחפשים מרחיק יונים באחריות? לרשימת המומלצים