שתף קטע נבחר

 

המהפכה בטיפול בסרטן מעי גס גרורתי

התפתחות הטיפולים במחלה הובילה להתמקדות בטיפולים מותאמים אישית, המתערבים במנגנון הספציפי של הגידול הסרטני ומעכבים אותו. הטיפולים הללו שינו את הפרוגנוזה הטיפולית בסרטן מעי גס גרורתי מתוחלת חיים ממוצעת של 6 חודשים לתוחלת חיים ממוצעת של 3 שנים

חולה במעי גס גרורתי נמצא כיום במצב הרבה יותר טוב מזה של חולים במצבו לפני מספר שנים בודדות. הטיפולים במחלה זו עברו מהפכה של ממש, וזו השפיעה על תוחלת החיים ואף במקרים מסוימים על האפשרות להוביל לריפוי מהמחלה. זו ככל הנראה מחלת הסרטן היחידה, נכון להיום, בה ניתן להגיע לריפוי גם במקרה בו המחלה אובחנה בשלב גרורתי.

 

קראו עוד

המהפכה הגנטית באבחון סרטן המעי הגס

חשיבות הפגישה הראשונה בין האונקולוג והחולה

 

הטיפול בחולה סרטן מעי גס גרורתי נקבע על-פי מספר פרמטרים, ביניהם: מצב החולה (גיל, מחלות רקע, מצב תפקודי), היכולת שלו להתמודד עם טיפול אגרסיבי יותר או פחות, היקף המחלה, בחינת הגידול: מידת מפושטות הגרורות, האם הן מועטות או רבות, קטנות או גדולות, קצב מהירות התחלקות התא, האם המחלה נתיחה או בעלת סיכוי להפוך לנתיחה וכדומה.

  

 

טיפולים מותאמים אישית

התפתחות הטיפולים הובילה להתמקדות בטיפולים מותאמים אישית, טיפולים המתערבים במנגנון הספציפי של הגידול הסרטני ומעכבים אותו. יתרה מכך, הטיפולים המותאמים אישית בשילוב כימותרפיה שינו את הפרוגנוזה הטיפולית בסרטן מעי גס גרורתי מתוחלת חיים ממוצעת של 6 חודשים לתוחלת חיים ממוצעת של 3 שנים.

 

החידוש של השנים האחרונות הוא הזיהוי הגנטי של הגידול הסרטני. זיהוי זה מיפה תתי-מחלות בתוך סרטן המעי הגס להן מאפיינים שונים לחלוטין. הזיהוי הגנטי הפך לגורם משמעותי המשפיע על הבחירה בסוג הטיפול. הוא מתבצע באמצעות בדיקת סמנים גנטיים (ביו-מרקרים) ברקמת הגידול או הגרורה שהוסרה באמצעות ביופסיה או ניתוח.

 

כיום ידועים מספר סמנים גנטיים הקשורים לסרטן מעי גס הכוללים גנים ממשפחת 'ראס' (RAS) והם 'קיי-ראס' ו'אן-ראס'. הימצאות או היעדר מוטציה בגנים אלה מהווה כלי ניבוי למידת ההתאמה של חלק מהטיפולים הביולוגיים לגידול ספציפי.

 

הרצון המשותף של החולה, הרופא ומערכת הבריאות הוא לשאוף להתאים את הטיפול היעיל ביותר עבור מצבו האינדיבידואלי של חולה, ולכן אנו עושים כל מאמץ על מנת להשיג את המטרה הזו. יש שתי קבוצות טיפול בסרטן מעי גס גרורתי המתייחסות באופן כללי לטיפול מקומי וטיפול רב מערכתי.

 

טיפול מקומי מופעל ישירות על הגידול עצמו והוא כולל ניתוחים, צריבות, קרינה או הזרקה של חומרים רדיואקטיביים לגידול. הקבוצה השנייה היא של טיפול הפועל על כל הגוף, כמו טיפול בכימותרפיה או טיפול ביולוגי באמצעות כדורים או בעירוי, שהיתרון שלו הוא שגם אם יש גרורה נסתרת או תא ש'מסתובב' הטיפול הזה יגיע אליו.

 

החלטה ראשונית - הדרמטית ביותר

ההחלטה מה יהיה הטיפול הראשון שיינתן לחולה שאובחן בסרטן מעי גס גרורתי היא דרמטית, שכן אם החולה יקבל את הטיפול המתאים לו ביותר בנקודת הזמן הספציפית הזו תהיה לכך השפעה מכרעת על איכות חייו, הישרדותו ולעתים אף על היכולת שלו להירפא. את ההחלטה הזו ניתן לעשות רק לאחר שכל תוצאות הבדיקות מונחות לפני הרופא, רק אז הוא יוכל להכין תכנית טיפול.

 

מכאן גם נובעת החשיבות הגבוהה בביצוע הבדיקה של הסמנים הגנטיים עוד בטרם מתחילים בטיפול, זאת על מנת שניתן יהיה לקבל החלטה מושכלת איזה טיפול יש לתת לאותו חולה או לחילופין איזה טיפול לא יועיל לו.

 

חשוב לציין, שלא כל החולים מתמודדים באותו אופן עם הטיפולים השונים, לכן יש מקום לשיתוף החולה בהחלטות הטיפוליות. כך למשל יש חולה שחוסנו הגופני יאפשר לו להתמודד עם טיפול אגרסיבי יותר, ואילו אחר יעדיף טיפול פחות אגרסיבי.

 

פריצת הדרך הטיפולית

הקו הטיפולי הראשון הוא כאמור הקומבינציה הטיפולית הראשונה הניתנת לחולה והיא מורכבת ברוב המקרים משילוב של כימותרפיה עם תרופה ביולוגית.

 

כל עוד הטיפול מועיל, כלומר מעכב את קצב התפתחות הגידול או אפילו מוביל להקטנתו, נמשיך בטיפול הזה. ברגע שחלה החמרה עוברים לקו טיפול שני בו תורכב קומבינציה אחרת וכך הלאה, לקווי טיפול נוספים במידת הצורך.

 

פריצת הדרך של השנים האחרונות נעשתה עם פיתוחן של תרופות ביולוגיות המתאימות למאפיינים הספציפיים של הגידול. תרופות ממשפחת מעכבי אנגיוגנזיס המתערבות בתהליך התפתחות הגידול, חוסמות את כלי הדם, ומונעות מהגידול את החמצן לו הוא זקוק.

 

משפחה אחרת של תרופות מזהות חלבונים ספציפיים (קולטנים מסוג EGF) הנמצאים על גבי התא הסרטני, נקשרות אליהם ומעכבות את התהליך הסרטני ובכך מובילות לעיכוב בחלוקת התא. הייחודיות של טיפולים אלו היא העובדה שניתן מראש לזהות את החולים ולנבא מראש את הסיכוי להצלחת הטיפול בעזרת בדיקת הסמנים הגנטיים. בנוסף, קיימות תרופות נוספות בשלבים שונים של מחקר ופיתוח.

 

אין ספק שחלה התקדמות משמעותית ביעילות הטיפול ובמידת ההצלחה בהתמודדות עם סרטן מעי גס גרורתי. הניסיון שלנו היום מאפשר לצפות אם ניתן לנתח את החולה, ואם אכן ניתן לכרות את הגרורות, אזי לחולה יש סיכוי טוב יותר להגיע לריפוי. לפיכך בחלק מהמקרים אנחנו נותנים טיפול משולב של כימותרפיה ותרופה ביולוגית כדי לצמק את הגידול ולהביא את החולה לשולחן הניתוחים.

  

הכותבת היא מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול, מכון שרת, הדסה

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פריצת דרך טיפולית בסרטן המעי הגס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים