העלות הכלכלית מתמותה מזיהום אוויר בישראל: 7.1 מיליארד דולר
על-פי מחקר חדש של ארגון הבריאות העולמי, נזקי זיהום האוויר במדינות אירופה הסתכם ב-1.6 טריליון דולר בשנת 2010. בחלק מהמדינות הנזקים הסתכמו ביותר מרבע מהתמ"ג. ומה בישראל? ב-2010 נפטרו 2,500 בני-אדם מסרטן וממחלות שנגרמו מזיהום והנזק הוא 3.3% מהתמ"ג
הנזק הכלכלי מזיהום אוויר בישראל עומד על 7.1 מיליארד דולר. כך עולה מדו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי, המתייחס לשנת 2010. מהדו"ח עולה כי בשנים האחרונות הנזקים הכלכליים מתמותה ממחלות שנגרמות בעקבות זיהום אוויר רק הלכו ועלו. בשנת 2005 עמד הנזק "רק" על 6.2 מיליארד דולר. מדובר ב- 3.3 אחוז מהתוצר הלאומי הגולמי. בסך הכל, לפי המחקר, זיהום האוויר עולה לכלכלות אירופה 1.6 טריליון דולר בשנה. הבשורות הטובות: ישראל נמצאת במצב טוב לעומת מדינות רבות באירופה.
עוד בקיימות וכלכלה ירוקה:
- "הישראלי המלכלך": חוגגים בחוף - ולא מנקים
- המצאה: הקפה החם יטעין את הטלפון הנייד
- 200 שנה להתפרצות ששינתה את העולם
המחקר החדש פורסם היום (ג') על-ידי המשרד האזורי לאירופה של ארגון הבריאות העולמי ועל-ידי הארגון לשיתוף פעולה כלכלי ולפיתוח (OECD) עם פתיחתה של פגישה רמת דרג בת שלושה ימים על סביבה ובריאות באירופה. יותר מ-200 נציגים ממדינות אירופה, מארגונים בינלאומיים ומארגונים לא-ממשלתיים מתכנסים בחיפה לבחינת הישגים, פערים ואתגרים ולקביעת קדימויות לעתיד.
בשנת 2010 זיהום האוויר גרם לתמותה בטרם עת של 2,452 ישראלים, כשבשנת 2005 עמד הנתון על 2,552. מדובר בנתונים שמעוררים זעזוע. "המקור העיקרי לזיהום אוויר הוא תחבורה, בעיקר במרכזי ערים גדולות", אמר סגן השר להגנת הסביבה אופיר אקוניס. "מאז 2011, מאפשר חוק אוויר נקי למשרד להגנת הסביבה לפקח על מזהמים ממקורות עיקריים כגון תחבורה, תעשייה ואנרגיה על-פי תקנים המחמירים ביותר. בכוונת המשרד להשתמש בכל המשאבים העומדים לרשותו להפחתת זיהום אוויר, מפני שפירוש הדבר הצלת חייהם של אלפי בני אדם, וחיסכון של מיליארדים למשק הישראלי".
ישראל אמנם נמצאת במקום טוב יחסית, אבל יש מדינות שבהן המצב טוב בהרבה. באיסלנד לשם השוואה, מתו רק 22 בני אדם מזיהום אוויר בשנת 2010, ואילו באירלנד 671. בנורבגיה מתו 186 בני אדם. יחד עם זאת במדינות כמו בלרוס מתו 8,236 בני אדם, ואילו בהונגריה מתו 9,189. בצרפת המספרים עומדים על 16,892 נכון לשנת 2010.
עורכי המחקר הסבירו כי העלות הכלכלית של ההשפעה הבריאותית של זיהום אוויר באירופה היא ההערכה הראשונה של הנטל הכלכלי של מקרי מוות ומחלות הנובעות מזיהום אוויר בחוץ - באוויר הפתוח ובפנים - בתוך מבנים ב-53 מדינות. עורכי המחקר הוסיפו כי העלות הכלכלית של מקרי מוות בלבד מסתכמת ביותר מ-1.4 טריליון דולר, אך אם מוסיפים לסכום זה עוד 10%, שהם העלות של מחלות הנובעות מזיהום אוויר, העלות
מסתכמת בכמעט 1.6 טריליון דולר. בלא פחות מ-10 מדינות מתוך 53 מדינות האזור, עלות זו מגיעה ל-20% או יותר מהתמ"ג הלאומי. במחקר נעשה שימוש במתודולוגיה שבה השתמשו בדוח ה-OECD לשנת 2014, והחישובים בו מבוססים על האומדנים הכלכליים העדכניים ביותר לגבי ההשפעות הבריאותיות של זיהום אוויר.
בארגון הבריאות העולמי קושרים באופן מובהק בין זיהום אוויר למחלות. לפי ההערכות זיהום אוויר בשנת 2012 היה אחראי למותן בטרם עת של 7 מיליון בני אדם בעולם. בדו"ח חדש נוסף, שיפור הסביבה והבריאות באירופה: עד כמה התקדמנו? שפרסמו במשותף ארגון הבריאות העולמי ו-UNECE, נמסר שזיהום אוויר גורם עדיין לאחד מכל ארבעה בני אדם באירופה ללקות במחלה או למות בטרם עת.
"הפחתת זיהום האוויר היא כיום נושא פוליטי בוער. איכות האוויר תהיה נושא מרכזי בוועידת השרים בנושא סביבה לאירופה, שתתכנס בגאורגיה ב-2016", אמר מר כריסטיאן פריס באך, מנהל הנציבות האירופית לכלכלה של האומות המאוחדות (UNECE). "51 ואחת מדינות פועלות כיום במשותף למציאת פתרונות במסגרת הוועדה של UNECE על זיהום אוויר חוצה-גבולות ארוך-טווח. עלינו לחזק עוד יותר את העבודה הזו להפחתת זיהום האוויר ולהרחיבה לאזורים נוספים".
בגרינפיס מסרו בתגובה: "מומלץ למשרד הבריאות לעיין בדוח החמור. בעוד באירופה מחשבים את העלויות בחיי אדם, רק בישראל טרם החליטו האם ישנו קשר ישיר בין תחלואה לזיהום אוויר. ישראל עלולה עוד להפוך לחצר האחורית לאספקת דלקים מזהמים למיניהם לשאר העולם אם יתממשו התכניות האחרונות להרחבת בזן.
"הלכה למעשה, אזרחי ישראל משלמים היום בחייהם על מדיניות הממשלה, ואנחנו עשויים למצוא את עצמנו בעוד מספר שנים בראש הטבלה. יש להחליף דיסקט ולעבור לאלתר לאנרגיות ידידותיות לסביבה".