יש לי חבר. אז למה אני בודדה מתמיד?
טובים השניים? לא במקרה של מיכל שמצאה עצמה חווה בדידות קשה דווקא בתוך הזוגיות שכל כך ייחלה לה. למה זה קורה ואיך אפשר לנצח את התחושה
עוד בנושא:
עכשיו או לעולם לא: 7 דרכים לצאת מהבדידות
אני פתרתי את בדידותו והוא את בדידותי
אמא שלא לא יודעת עד כמה הבת שלה בודדה
מיכל, שכבר חוותה זוגיות בעברה הרחוק, מצאה את עצמה מבולבלת נוכח תחושת הבדידות העמוקה הזאת שחוותה דווקא עכשיו, ומיכל היא לא היחידה. כמה ממטופלי הבהירו לי היטב שהמילה הנרדפת שלהם לזוגיות בה הם נמצאים היא בדידות, לא ביחד. אני חושבת שחלק מהקוראים יתחבר באופן אינטואיטיבי לחוויה המתוארת. לעומתם, יש כאלה שלא יצליחו להבין זאת ברמה הבסיסית ביותר, פשוט כי מעולם לא חשו כך.
מה זה להרגיש לבד?
תחושה של לבד היא תחושה פנימית שמובנית בך, פונקציה שמוטמעת בעולמך הפנימי ומבוססת על חוויה עמוקה ושורשית. כשמיכל היתה רווקה, תחושת הבדידות היתה ברורה מאליה. מיכל חשבה לעצמה ברגעי בדידות שהיא לא בודדה, היא פשוט נורא רוצה חבר וזאת הסיבה וודאי לריקנות שהיא מרגישה. מעבר לכך, למיכל לא היה זמן להרגיש בודדה, כי היא היתה שקועה בלימודים, שוחחה עם חברות בטלפון ויצאה למסיבות. כשצפה בה תחושת מועקה שמקורה בבדידות, היא ברחה לסרטונים ביוטיוב או לסדרה חדשה של HBO, או שפשוט אמרה לעצמה "זה יעבור כשיהיה לי חבר".
אבל הבדידות שלך מתסכלת הרבה יותר בתוך מערכת יחסים, כי נדמה שאין סיבה ואין תירוץ לכך. לפי חלק ממטופלי, התחושה הזאת אפילו מבעיתה. ככל שהזוגיות רצינית יותר, כך הפער גדול יותר בין מה שאמור להיות לבין התחושה בפועל. מיכל אמרה זאת במדויק: "אני יותר בודדה בזוגיות שלי מאשר כשהייתי רווקה". אם אתאר לכם איך נראית בדידות תכונתית בחיים הזוגיים, היא תיראה כך: כל ריב או אי הסכמה יצמיח תחושה של ניכור, שאני לא מובן, שהזוגיות זמנית ושאי אפשר לסמוך באמת על אף אחד. זוהי ברירת המחדל שלך לכל קושי בזוגיות.
חלק יחושו שהם צריכים לדאוג לנקודת מפלט ממערכת היחסים, ואכן יחשבו על דרכי מילוט. אך לא רק ריב יכול לעורר זאת - שקט בבית או אוירה שעל פניו נראית רגועה יכולה לעורר מחשבות של אי שייכות לזוגיות או לבית, של חוסר דמיון והתאמה לבן הזוג. ייתכנו גם רגעיי ניתוק וחוסר רגש כלפיו.
הבית החדש הוא הבית הישן
כשאנחנו נמצאים בזוגיות רצינית, בייחוד בגילאי 24 ומעלה, אנחנו למעשה בונים לנו בית. הבית הזה מתבסס על המקום שבו גדלנו, גם אם במודע אנחנו אומרים לעצמנו שלא.
אם חווית אובדן הורה שהשאיר אותך לבד, אם חווית התעללות או ביקורת מאחד ההורים שגרמה לך להרגיש לא בסדר ולא מספיק טוב, אם התעלמו ממך כך שהרגשת לא חשוב, אם הזניחו אותך רגשית כך שהרגשת לא שווה, אם הרגשת בתא המשפחתי "הכבשה השחורה", לא אהוב מספיק ולא שייך, אלו אלמנטים שאתה עלול להביא איתך לבית החדש.
ביונסה כנראה תיארה בלא מתכוון את התופעה כשכתבה "I’m not at home in my own home". אמנם הבית התחלף, אך מה שנשאר איתך הוא שאני לא בבית דווקא כשאני בביתי שלי. חוויות ילדות מסוימות יכולות ליצור מטריצה של אפיונים הקשורים לבדידות. בדידות תכונתית נקשרת לדימוי עצמי נמוך, לכן ייתכן ויש לך בזוגיות ירידה בערך העצמי. כמו כן, היא נקשרת לתחושה של חוסר אונים.
מי שחי את הבדידות, תמיד יהיה בקונפליקט אם לחשוף או לא לחשוף את עצמו. אך יחד עם זאת, מדובר באנשים עצמאיים ובעלי מודעות עצמית גבוהה. אם מצאת את עצמך מתחבר לנאמר עד כה, משמע שיש בך את היכולת לעבוד על הערך העצמי ולהחזיר לעצמך את תחושת השליטה כדי שתוכל להרגיש יותר ביחד, ובסופו של דבר תלמד גם להרגיש בבית באמת.
- הכתבה פונה לשני המינים ולכל קשת מערכות היחסים.
עינת ברש - מטפלת ומאמנת רגשית.