"אחרי 17 טיפולי פוריות החלטתי להפסיק"
במשך 11 שנה מיטל מלכא ניסתה להיכנס להריון ללא הצלחה, ואף רופא לא אמר לה להפסיק את הטיפולים. על רופאים שנותנים טיפולים לנשים שהסיכוי שלהן להרות הוא אפסי ועל השוק הרווחי של תעשיית הפוריות – בסרט שישודר מחר ב"רשת"
מה נשים מוכנות לעשות בשביל להגשים את החלום להיות אמא? כשמיטל ואסף מלכא התחתנו לפני 13 שנה לא היה להם מושג על הדרך הלא פשוטה שהם יאלצו לעבור. "כשהתחתנו הייתי בת 23, אחרי חמש שנות חברות. חצי שנה אחרי שניסיתי להיכנס להריון, ללא הצלחה, הבנתי שיש בעיה ופניתי לרופא", מספרת מלכא.
עוד בנושא:
נתונים מדאיגים: ישראליות עוברות טיפולי פוריות - לשווא
כשהזוג הצעיר בטיפולי פוריות: 10 דרכים לעזור
טיפולי פוריות: מה הנזק שנגרם לתינוקות?
בטיפול הראשון של ההזרעות, השחלות של מלכא התנפחו והיא סבלה מבחילות וסחרחורות. בהמלצת הרופאים היא עברה לטיפולי IVF (הפריה חוץ גופית) וקיוותה שמשם תגיע הבשורה המשמחת. "הלכנו לרופא שאמר בביטחון שיש לנו 48% הצלחה בטיפול", מספרת מלכא. "עד היום אני שומרת את המסמך הזה.
ישראל אלופת הכישלונות
ישראל היא מעצמת פוריות - מדי שנה מתבצעות בה כ-40 אלף הפריות מבחנה, מספר שמתאים למדינה עם 50 מיליון תושבים. למרות זאת, ישראל היא גם אלופת הכישלונות - רק 16% הצלחה לטיפול אצלנו מול 45% בעולם המערבי.
הנתונים הנמוכים קשורים לעובדה שישראל היא המדינה היחידה בעולם המערבי שבה יש תקצוב כמעט בלתי מוגבל לטיפולי פוריות גם לנשים שסיכוייהן להרות קלושים ביותר. נשים בישראל יכולות לעבור טיפולי פוריות במימון המדינה בלי הגבלה עד גיל 45. זאת לעומת ארצות יותר ליברליות ומתקדמות, שם מגבילים עד גיל 42. חשוב להבין שככל שגיל האישה עולה, איכות הביציות יורדות והמספר שלהן הולך ופוחת.
במחקר שערכה ד"ר סיגל גולדין מאוניברסיטה העברית בקרב רופאי פיריון בכירים, 92% מהרופאים דיווחו שהם נותנים טיפולים לנשים שהסיכוי שלהן להרות הוא אפסי.
שוק רווחי
מי מרוויח מכל תעשיית הפוריות? על-פי הערכות, שוק טיפולי הפוריות מגלגל כמיליארד שקל בשנה. עלות סבב טיפולים עולה למדינה כ-18 אלף שקלים.
על פי דו"ח מבקר המדינה מחצית מטיפולי ההפריה בישראל נעשים ברפואה הפרטית, שליש מתוכם באסותא. בצפון הארץ התמונה דומה - נשים מעדיפות לפנות לִרפואה פרטית. בבית החולים אלישע לדוגמה, יש יותר טיפולי פוריות מִבכל בתי החולים הציבוריים באזור חיפה והכרמל.
כל הכתבות המעניינות - בפייסבוק הורים של ynet
"אף רופא לא הציע להפסיק את הטיפולים"
מיטל ואסף עברו את כל הבדיקות הרפואיות ולא נמצאה כל בעיה. מאז מיטל עברה 17 שאיבות בהרדמה מלאה, במהלכן שאבו לה 70-50 ביציות, מהן "שרדו" 30 עוברים והוחזרו לגוף שלושה כל פעם. במהלך השנים מיטל עברה פעם אחת הריון מחוץ לרחם ופעם אחת הפלה טבעית בשבוע שמיני.
אחרי 11 שנה של ניסיונות, תקוות גדולות והרבה אכזבות, בני הזוג החליטו לפני כשנה לנסות לממש את ההורות שלהם באמצעות פונדקאית מהודו (בסיוע של מינה יולזרי, ממנהלות המרכז להורות באמצעות פונדקאות). מיטל עברה בשנה שעברה שאיבה אחרונה, במהלכה הצליחו לשאוב לה עשר ביציות, מהן שרדו רק שישה עוברים בהפריה. העוברים נשלחו להודו אך בהפשרה לא שרדו.
"ברור לי שאסור לי לנסות שוב", אומרת מלכא. "למרות שרופאים יגידו שאפשר כי האינטרס שלהם הוא להרוויח הרבה כסף. הם בעיקר מבטיחים הבטחות. רופא אחד אמר לי שיש לו תשע הצלחות מתוך עשר. הייתי אצל כל הרופאים בארץ. אף אחד לה הציע לי לבדוק את האופציה לעצור, להבין שזו טעות לנסות כל כך הרבה פעמים".
איך מתמודדים כל פעם מחדש עם האכזבות?
"בוכים, נשארים שלושה ימים במיטה אבל ממשיכים הלאה. הטיפולים משפיעים גם על הזוגיות, היו נפילות קשות מאוד במהלך הדרך אבל בסוף האהבה ניצחה הכול".
ומה השלב הבא?
"כרגע עצרנו את תהליך הפונדקאות. אני אוכלת את הלב שלא התחלתי את התהליך מוקדם יותר, כשעוד היו לי הרבה ביציות. עכשיו אנחנו צריכים תרומת ביצית ולא קל לי עם זה. במקביל פתחנו תיק אימוץ".
בסיום השיחה, מיטל מלכא, מורה ביסודי במקצועה המוקפת מדי יום בעשרות ילדים אומרת: "החלום שלי הוא להיכנס הביתה והילדים שלי יחייכו וישמחו שהגעתי. לאסף ולי יש המון לתת, לא משנה לי אם זה יהיה ילד מתרומת ביצית, אימוץ או כל דבר אחר, העיקר שיהיה ילד".
"ילד בכל מחיר", סרט דוקומנטרי של שרון כידון על תעשיית הפוריות בישראל, ישודר מחר (יום ה', ה-30 באפריל) בשעה 21:00 ב"רשת"