שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

שמה ברקס ללבנונים: המורה הראשונה לנהיגה

זה לא היה קל, אבל לפני 37 שנים החליטה וואפיקה יאמות לשבור טאבו ולהעניק שיעורי נהיגה כדי לכלכל את משפחתה. תחילה באו הנשים, אחר כך גברים. אף שהיא ממשיכה ללמד גם כיום, לבנותיה היא מאחלת עתיד אחר

מעמדה הלא-שיוויוני של האישה בעולם הערבי, ובכלל זה איסור הנהיגה שמוטל על נשים בסעודיה, הוא סוגיה בוערת שלא קרובה לה פתרון. אולם השבוע נשבה רוח זעירה של שינוי מכיוון לבנון, שם סופר על וואפיקה יאמות, המורה לנהיגה הראשונה במדינה, ששנים עוסקת במקצוע שמזוהה לרוב עם המין הגברי.

 

עוד חדשות בעולם :

בולטימור, היום שאחרי: האש שככה, עוצר לילי

איראן עצרה ספינת משא של חברת מארסק

דור נכחד: פצצות אטום לא הרגו אותם, הגיל כן

 

"בין כל המורים לנהיגה שמעניקים שיעורים באחר צהריים שמשי באזור ביר חסן בדרום ביירות, ישנה רק אישה אחת", תיארו זאת בעיתון הלבנוני בשפה האנגלית ה"דיילי סטאר", ששוחח עם החלוצה הלבנונית בתחום.

  

"הכול התחיל לפני 37 שנה כשחברה של אחותי שהייתה מעוניינת ללמוד לנהוג, אמרה שהיא לא רצתה ללמוד מגבר", משחזרת יאמות, בת 58. אחותה הציעה את שירותיה של יאמות. "שאלתי אותה אז 'איך אישה מסוגלת לתת שיעורי נהיגה? הרי זה מקצוע של גברים'. היא טענה שיש לי ניסיון ושאני טובה בזה. חשבתי לעצמי: 'למה שלא אנסה להפיק מזה תועלת ושאני יכולה למצוא קצת זמן לתלמידים אחרי העבודה'".

 

יאמות מספרת כי הסכימה לרעיון משום שהייתה צריכה כסף כדי לכלכל את בעלה. "תחילה, השכנים ראו אותי. אחר כך המשפחה שלי שמעה על זה ובהדרגה הפכתי למפורסמת בכל רחבי ביירות", העידה.

 

ההורים תמכו, האחים פחות

אולם הדרך לא הייתה פשוטה אף שזכתה לתמיכת הוריה ובעלה. "האחים שלי אמרו לי 'נשים לא נוהגות כאן'. אך אמא שלי ענתה לו: 'כל עוד אני חיה, אני אחליט'". גם שאר המורים לנהיגה בביירות, רובם ככולם גברים, לא ממש התלהבו מהמתחרה. "בהתחלה הם תהו איך אישה עוסקת במקצוע הזה אבל אחרי זה קיבלו את הרעיון".

 

לדבריה, עם הזמן זה התגלה כמו רעיון מצוין. "נשים רבות לא ממש מעוניינות שגבר ילמד אותן לנהוג. הן לא רוצות לשבת לצדו של גבר". ההיפך זה דווקא מסתדר. יאמות, שמוכרת בקרב תלמידיה בכינוי 'אום חסן', מלמדת גם גברים. "הם באים אליי אחרי שאני מלמדת את האחיות, את האימהות והדודות שלהם".

מורה לנהיגה גם בגדה המערבית ()
מורה לנהיגה גם בגדה המערבית
   

גם אחרי 37 שנים יאמות, שמחלקת את יומה בין שיעורי הנהיגה לבין הטיפול בארבעת ילדיה, לא איבדה את התשוקה למקצוע שהיה פעם בבחינת טאבו עבור נשים. "אני אוהבת את העבודה הזו ונהנית מכך שאני מפתחת את היכולות שלי במטרה להועיל לתלמידים. אני מאושרת כשאחד מהתלמידים שלי אומר לי שלום מתוך מכוניתו".

 

בימים האחרונים אחד הנושאים הבוערים שמעסיק את הלבנונים הוא החוק התחבורה החדש והמחמיר שהגדיל את העונשים והקנסות על עבירות תנועה. החוק זכה לתמיכה אך גם לביקורת. רבים טענו כי מי שלפני העונשים על עברייני תנועה יש לשפר את מצב הדרכים במדינה שבה כ-900 בני אדם מתים בתאונות דרכים בשנה.

 

יאמות שעובדת עבור בית ספר לנהיגה באחת משכונות ביירות לא ממש מתרגשת מהחוק החדש

שנכנס לתוקפו בשבוע שעבר. "אני לא מפחדת משום דבר. אני יודעת את החוקים טוב מאוד". למרות אהבתה הגדולה למקצוע, נראה שלבנותיה היא מייחלת מקצוע אחר. "הבנות שלי הן סטודנטיות שקטות מן המניין. המקצוע הזה מצריך אישיות חזקה. אני מעדיפה שהן ילמדו משהו יותר טוב. אני עזבתי את בית הספר בכיתה ט'". 

 

בשנים האחרונות נכנסות יותר ויותר נשים ברחבי מדינות ערב למקצוע הוראת הנהיגה וקוראות תגר על הדומיננטיות הגברית בו. אחת מהן היא כובכב דרוויש מהגדה המערבית שפתחה לפני כמה שנים בכפר דורא שבאזור חברון בית ספר לנהיגה, שאליו מגיעים גם נשים וגם גברים כדי ללמוד לנהוג על כלי רכב פרטיים וגם משאיות. אך בסעודיה ימשיכו נשים להיאבק על הזכות לנהוג, שלא לדבר על הזכות ללמד נהיגה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים