נפתח בי"ח של צה"ל: "נושיט יד לכל פצוע"
כשהם מלווים בנציגי צבא נפאל, שרו חיילי צה"ל את התקווה ופתחו את בית החולים שהוקם בקטמנדו לטובת נפגעי הרעש. מפקד בית החולים: "כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם שלם". 10 מטיילים ישראלים חולצו מלנגטנג
האסון בנפאל - כתבות נוספות:
בת הרבש"צ שיגרה אות מצוקה: "חלצו אותנו"
ההמתנה בנפאל, החזרה לארץ/יומן מסע
המחלצים לא האמינו: ישראלים נשארו לסייע
חיילי צה"ל, מלווים בנציגי צבא נפאל, שרו את התקווה והצדיעו לדגל ישראל. על פתיחת בית החולים הכריז מפקדו, אלוף-משנה טריף באדר, ומפקד המשלחת, אלוף-משנה יורם לרדו. במהלך הטקס קראו החיילים את שבועת החובש.
"בהתרגשות מהולה בגאווה אנו פותחים ברגעים אלו את שערי בית חולים השדה הישראלי", הכריז טריף. "ברעידת האדמה קיפחו את חייהם אלפי אזרחים ואלפים אחרים נפצעו ונוספים נותרו ללא קורת גג".
טריף המשיך ואמר כי "המרחק הגיאוגרפי, קשיי ההגעה וחסמי השפה לא עיכבו בעבר וגם לא הפעם את ההחלטה שהפכה למציאות – לשגר משלחת ישראל למטרת חילוץ וטיפול רפואי להצלת חיים של השוהים על אדמת נפאל ללא קשר למוצאם או שיוכם".
אל"מ באדר פנה למפקדים ולחיילים שהגיעו במשלחת. "אני עומד כאן גאה ונגרש מולכת ברחבת בית החולים בקטמנדו, שמסוגל לקלוט, לטפל, לאשפז ולסייע לכל מי שזקוק לנו. אני נרגש, אך לא מופתע. כך נשבענו כאנשי סגל רפואי להושיט יד לכל פצוע ולכל אדם באשר הוא אדם".
לסיום אמר באדר כי "אני גאה בכם, בטוח וסומך עליכם שתעשו את המיטב. הריחוק מהבית והגעגועים למשפחות אינם זרים לי. בטוח שגם אתם חשים כך, אך משימתנו כאן חזקה מכל רגש וכך כל עם ישראל מרגיש. כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם שלם".
אחד הסיפורים המרגשים הוא של עומר קירשנר מירושלים ויעל לובין משוהם, שחולצו אתמול אחר הצהריים לאחר ארבעה ימים ששהו בפוקארה. עם הגיעם לקטמנדו, החליטו השניים להתנדב בבית החולים הצה"לי.
קירשנר שירת בצבא ביחידת החילוץ וההצלה של פיקוד העורף ועתיד להצטרף לפעולות החילוץ שהחלו אתמול ולובין הוצבה לסייע במחלקה האורטופדית. "רעידת האדמה השביתה הכול בנפאל", הסביר קירשנר. "אני שירתתי ביחידת החילוץ ואני פה. אז למה לא לעזור?".
לובין אמרה כי לאחר שהבינו את ממדי האסון, הם היו בטוחים ברצונם לתרום לאחרים שחייהם נהרסו. "כשהבנו מה קורה וכשראינו תמונות ומידע מהארץ, היה ברור שאי אפשר להמשיך כרגיל", אמרה לובין.
אתמול סייעו השניים בהקמת בית החולים והבוקר כבר הוצבו בתפקידים המיועדים. "אנחנו בינתיים כאן כי יש מספקי כלים וחיילים, אבל ברגע שיקראו לי, אקפוץ מיד", אמר קירשנר. "אני עוזר להכין רשימות של איפה נמצאים כולם ומי זקוק לחילוץ. יחד איתנו ישר עוד פרמדיק ומחלץ מתנדב. אנחנו שמחים להיות פה ולתרום ולעזור למי שזקוק לנו".
מלבד הטיפול בנפגעי הרעש, בבית החולים יוקם אגף מיוחד שיוקצה לטיפול בפונדקאיות ההודיות. בית החולים אמור לפעול שבועיים, אך נבחנת האפשרות להאריך את התקופה כמתנה לעם הנפאלי וכך ניתן יהיה לטפל בפונדקאיות לאורך זמן. במקום נמצא בית חולים נוסף שגם ערוך לטיפול בהן. הפתרונות האפשריים נועדו כנראה למנוע את הטסת הפונדקאיות לישראל. ראש ממשלת נפאל, מלווה ברמטכ"ל הנפאלי, צפויים לבקר אחר הצהריים בבית החולים הצה"לי.
שלושה "מנותקי קשר"
בינתיים, נמשך הליך חילוץ המטיילים הישראלים. הבוקר חולצו 10 ישראלים שהיו בטרק בלנגטנג (האגמים הקפואים). הם פונו לבסיס הצבאי באמצועת מסוק. בין המחולצים היה שחר זכאי ששהה בלנגטנג עם ישראלים נוספים והעבירו מסרים בימים האחרונים שהם חווים אלימות מצד התושבים המקומיים. זכאי פונה לקבלת עזרה ראשונה.
באזור נותרו 17 ישראלים נוספים. הבוקר פועלים שלושה מסוקים פרטיים ושני מסוקים של צבא נפאל שהוקצו לטובת החילוצים. 10 ישראלים נוספים ממתינים באזור הר האוורסט ובסך הכול 30 ישראלים ממתינים עוד לחילוצם לחוף מבטחים.
ממשרד החוץ נמסר כי שלושה ישראלים עדיין מוגדרים "מנותקי חוץ": אור אסרף, תמיר שגב וסמדר סייג. במהלך היום חולצו המטיילים הישראלים ספיר שוום, אהל וידמן ושגיא רכבוך.
השיחה האחרונה איתו הייתה ב-20 באפריל", סיפר אביו של שגב, יהודה. "הוא יצא לצפון מזרח קטמנדו לכפר בשם טאפל ג'ונג ומשם לטרק קצ'גונגה עם חברתו בהר ברכס ההימלאיה".
לדברי יהודה, כל הפינויים התרכזו בלנגטנג ועד כה לא הוקצה צוות לחפש את בנו ואת חברתו. "אנחנו לא יודעים מה קרה להם כי אין תקשורת. לא יודעים אם היו מפולות או לא. אם יש אנשים שסיימו את המסלול לאחר הרעש נשמח למידע", ביקש האב.
איריס, אחותה של סמדר, הוסיפה: "אנחנו רוצים אות חיים מאחותנו ולשמוע את הקולה שלה כדי שנוכל להיות רגועים. אנחנו לא יכולים לחכות עוד עשרה ימים שזה יקרה. אנחנו באפלה".