שתף קטע נבחר

 

סרטן המעי הגס: מתי ניתוח מאריך את חיי החולים?

בשנים האחרונות, אין דרך אחת או נוסחה קבועה לפיה מתקבלת ההחלטה לגבי טיפול בחולי סרטן המעי הגס. בזכות בדיקות חדשות וטיפולים ביולוגיים, יש לרופאים היכולת להפוך חולה 'לא נתיח' לחולה 'נתיח', מה שבהחלט במצבים מסוימים עשוי להאריך את חייו

הטיפול בחולים בסרטן מעי גס גרורתי עבר בשנים האחרונות תמורות רבות. היום הגישה הטיפולית נסמכת על גישה רב תחומית ושיתוף פעולה בין גורמים טיפוליים שונים כמו אונקולוג, צוות ההדמיה, צוות הקרינה וכירורגים, זאת כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר.

 

חולה שאובחן עם סרטן מעי גס גרורתי צפוי לקבל טיפולים שונים על מנת שיוכל להתמודד עם המחלה ולהאריך את חייו.

 

התוכנית הטיפולית שונה מחולה לחולה ותלויה בשלב בה התגלתה המחלה ובקצב ההתקדמות שלה ועל-פי סוג הגידול הספציפי אותו ניתן לאבחן היום בעזרת בדיקה גנטית פשוטה. חלק מהחולים יקבלו טיפול כימותרפי, לחלקם ישולבו בטיפול גם תרופות ביולוגיות מותאמות אישית ויש שגם יקבלו הקרנות.

 

קראו עוד

המהפכה בטיפול בסרטן מעי גס גרורתי

חשיבות הפגישה הראשונה בין האונקולוג והחולה

המהפכה הגנטית באבחון סרטן המעי הגס

 

 

להביא את החולה למצב של "ללא מחלה"

בישראל, שליש מהחולים מאובחנים בשלב הגרורתי של המחלה, כאשר ברוב המקרים הגרורות מפושטות לכבד. חלק מחולים אלה עשויים להיות מועמדים לניתוח להסרת הגידול, ולעבור ממסלול של הארכת חיים למסלול של החלמה וריפוי.

 

חולה שהגרורות שלו מפושטות לכבד ויכול לעבור ניתוח - הסיכוי שלו לשרוד מעל חמש שנים גדול יותר.

 

המטרה המשותפת של הצוות הרפואי היא להביא את החולה למצב שהוא "ללא מחלה", ולכן נעשה כל מה שאפשר כדי להגיע למטרה הזו.

 

הכבד הוא האיבר היחיד בגוף האדם שיכול לחדש את עצמו, ולכן ניתן לכרות ממנו חלק והוא עדיין יתפקד. אך כדי שחולה יהיה מתאים לניתוח, הכירורג יבחן שאכן ניתן לכרות את כל המחלה הגרורתית ולהשאיר את החולה 'נקי' מהמחלה.

 

לצורך זה ממפים את מיקום הגידול ואת גודלו ובוחנים אם הוא לא נמצא על כלי דם גדול. כמו כן, יש לוודא ששתי האונות של הכבד ניתנות לשימור ושכ-20% מנפח הכבד ייוותרו לאחר הניתוח.

 

היכולת של הצוות הרפואי לזהות מי הם החולים שניתוח להסרת הגידול יעניק להם הישרדות לטווח ארוך השתפרה בשנים האחרונות מאוד, וההחלטה נעשית לאחר התייעצות רב-תחומית עם כל הגורמים המטפלים ובחינה של כל הפרמטרים הרפואיים, כמו גם בחינה של חוסנו של החולה והיכולת שלו לעמוד בניתוח.

 

טיפול בהתאמה אישית

חשוב לציין, שאין דרך אחת או נוסחה קבועה לפיה מתקבלת ההחלטה וכי זה משתנה מחולה לחולה. בנוסף, כיום, בזכות בדיקות חדשות וטיפולים ביולוגיים, יש לנו היכולת להפוך חולה 'לא נתיח' לחולה 'נתיח'. אמנם זה מתאפשר בחלק לא גדול של החולים, אך הוא משמעותי.

 

מדובר בחולים שבבדיקה של מאפיינים גנטיים (ביו-מרקרים) של הגידול שלהם נמצא שאין להם מוטציות בגנים מקבוצת 'ראס', 'קיי-ראס' ו'אן-ראס'.

 

הבדיקה של המאפיינים הגנטיים צריכה להיעשות מיד לאחר אבחון המחלה, ובטרם מתחילים בטיפול כלשהו, כדי שהצוות הרפואי יוכל לקחת בחשבון את תוצאות הבדיקה בבואו לבנות את תוכנית הטיפולים התרופתית, כמו גם לנסות ולהגיע למצב בו החולה אכן יהיה מועמד לניתוח שעשוי להצילו.

 

לחולים עלינו לבנות אסטרטגיה טיפולית אונקולוגית כדי לתת טיפול משולב של כימותרפיה ותרופה ביולוגית מותאמת אישית למאפיינים הגנטיים של הגידול כדי לכווץ את הגידול, כך שניתן יהיה להסירו בשלמותו בניתוח.

 

כפי שההחלטה לגבי מידת התאמתו של חולה לניתוח משתנה מחולה לחולה, כך גם השיטה בה מבצעים את הניתוח, שכן עלינו למצוא את הדרך להגיע אל הגידול והגרורות בצורה המיטבית.

 

ישנם חולים שמיקום הגידול שלהם מאפשר ניתוח בלפרוסקופיה; בחולים אחרים, אם לא ניתן לכרות בהתערבות מינימלית, נדרש "לפתוח" את חלל הבטן, ויש חולים שניתן להסיר אצלם את הגידול בעזרת הזרקת חומר ישירות לגידול.

 

בחלק מהמקרים, גם לאחר ניתוח תהיה חזרה של המחלה, ויש חולים שמבצעים בהם יותר מניתוח אחד כיוון שהגרורות חוזרות, אך זה מקרה שכזה דורש תכנון מורכב מראש.

 

הכותב הוא מנהל המחלקה לכירורגיה הפטוביליארית, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מתי ניתוח מאריך חיים?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים