האם המכה: הילד לא מושלם, אבל הוא שלי
טויה גרהאם הפכה לגיבורה בארה"ב, אחרי שתועדה מכה את בנה הנער ומקללת אותו משום שיידה אבנים על שוטרים במהומות השחורים בבולטימור. היום היא מסבירה: "חשבתי לעצמי - זה הבן היחיד שלי, אני לא רוצה שהוא ימות"
בארה"ב ממשיכים היום (ד') לתת כבוד לטויה גרהאם, האם שתועדה על-ידי צלמים מאבדת את עשתונותיה ומרביצה לבנה, משום שהעז לקחת חלק במהומות השחורים בבולטימור וליידות אבנים על השוטרים. היא אתמול נראתה חובטת בבנה בן ה-16 מייקל, שלבש בגדים שחורים והיה רעול פנים, ונשמעה צועקת עליו: "תוריד את המסכה המזוינת הזאת!".
עוד חדשות בעולם :
- מכת מדינה בג'מייקה: "אונס מתקן" ללסביות
- בי"ס אסר כניסה למוסלמית עם חצאית ארוכה
- 15 הוצאו להורג: "התלוננו על מדיניות קים"
- נפאל הרחוקה. הכפרים נשכחו ברעידת האדמה
זה כמה ימים שבבולטימור מתחוללות מהומות שבהן מתנגשים מפגינים אפרו-אמריקנים עם כוחות הביטחון, במחאה על הריגתו של הצעיר השחור פרדי גריי, בן 25, על-ידי המשטרה. עשרות בני אדם כבר נפצעו ונעצרו בימי המהומות האחרונים, שכללו ביזת חנויות, השחתת כלי רכב ושריפת פחי אשפה ובניינים. במותו הצטרף גריי לשורה של גברים שחורים בארה"ב שמתו בנסיבות מפוקפקות במהלך היתקלויות עם שוטרים בשנתיים האחרונות.
גריי נעצר ב-12 באפריל, הוכה על ידי שוטרים ומפרקתו נשברה. למרות פציעתו הקשה הוא לא קיבל טיפול רפואי, אלא נלקח למעצר, וכעבור שבוע הוא מת. לטענת המשטרה, גריי ברח משוטרים שניגשו אליו באזור הידוע כאזור פשיעה, אולם הוא נתפס זמן קצר אחר כך והוכנס לניידת משטרה. המשטרה טוענת כי הוא נשא עליו אולר קפיצי, אבל לא ברור מדוע השוטרים שעצרו אותו היכו אותו קשות ופעלו בניגוד להוראות כשלא העבירו אותו לטיפול רפואי.
הלווייתו של גריי שלשום גררה גל חדש של מהומות, ובמהלכן תועדה האם טויה גרהאם תוקפת את בנה ומרחיקה אותו בכוח מהמקום. בכלי תקשורת אמריקניים וברשתות החברתיות היא זכתה לכינוי "אם השנה", וגם מפקדי המשטרה המקומית שיבחו אותה והביעו תקווה שהורים נוספים יגלו אחריות דומה כלפי ילדיהם, כפי שעשתה גרהאם.
היום אמרה האם ל-CBS על בנה: "הוא יצר איתי קשר עין, וברגע ההוא, מבלי לחשוב בכלל על המצלמות או משהו כזה, חשבתי לעצמי – זה הבן היחיד שלי, ובסופו של יום אני לא רוצה שהוא יהפוך לפרדי גריי בעצמו. האם הוא ילד מושלם? לא הוא לא, אבל הוא שלי. פשוט איבדתי את זה. הייתי בהלם, כעסתי, כי אתה אף פעם לא רוצה לראות את הילד שלך עושה דברים כאלה".
בבולטימור חיה אוכלוסייה גדולה של אפרו-אמריקנים. העיר נחשבת לאחת האלימות ביותר בארצות הברית, והיא זכתה לפרסום רב עם שידור הסדרה הפופולרית "הסמויה" בשנים 2008-2002. למרות העובדה שבראש העיר מכהנת אישה שחורה - סטפני רולינג-בלייק - ומפקד המשטרה שלה גם שחור, שיעור האלימות בבולטימור נותר גבוה. לטענת רולינגס-בלייק, גורמים מחוץ לעיר הם שאחראים למהומות בעיר.
המועמדת לנשיאות ארה"ב, הילרי קלינטון, התערבה הערב במהומות השחורים בבולטימור והשמיעה ביקורת קשה על יחס שלטונות החוק כלפי השחורים בארה"ב. קלינטון אמרה כי יש פגם באופן שבו הרשויות בארה"ב מתייחסות לאפרו-אמריקנים: "כאם, כסבתא וכאזרחית הלב שלי נשבר לראות את האנשים הצעירים האלה ואת משפחותיהם", אמרה קלינטון בנאום מיוחד שנשאה בנושא השחורים באוניברסיטת קולומביה בניו-יורק, "עלינו להכיר באמת הקשה לגבי גזע וצדק באמריקה".
קלינטון, שהכריזה לפני שבועיים על ריצתה לנשיאות ארה"ב בבחירות שייערכו בנובמבר 2016, האשימה: "יש משהו פגום בכך שהסיכויים של גבר אפרו-אמריקני
להיעצר ולהיבדק על-ידי המשטרה ברחוב, להיות מאושם בפשע ולהישפט לתקופות מאסר ממושכים – גבוהים יותר מאלה של עמיתיו הלבנים. יש משהו פגום בכך שאחד מכל שלושה צעירים שחורים בבולטימור לא יכול למצוא עבודה, ושהאמון בין שלטונות החוק לקהילה שהם משרתים נשבר במקרים רבים". עם זאת היא האשימה את אלה שמלבים את המהומות בבולטימור בחוסר כבוד למשפחתו של גריי ולקהילה: "האלימות חייבת להפסיק. בבולטימור ובמדינה כולה צריך להיבנות מחדש אמון וכבוד הדדי בין המשטרה לציבור".