עדויות הביזה בסג'עייה נחשפות: תכננו להשתמש בכסף למימון ערב מחלקה
פרסום ראשון: מעדויות שלושה לוחמי גולני הנאשמים בגניבת 2,420 שקלים מבית בסג'עייה עולה שהם הוציאו את הכסף באמצעות נמ"ר שנשלח לפנות פצועים. אחד הנאשמים: "הזזנו את הארון כדי לחסום חלון ואז נפלה מהארון קופסה. הכנסתי את הכסף לכיס"
"היה הסכם שכל אחד אומר שהוא לקח 180 שקל. דיברנו עליו אחרי שיצאנו מעזה, אמרנו שאם יקרה משהו כולם ייקחו אחריות". כך סיפר בעדותו סמ"ר ד' מגדוד 51 של גולני, אחד הנאשמים בביזת בתים בשכונת סג'עייה במהלך מבצע צוק איתן. לפני שבועיים הואשמו הוא ושניים מחבריו בגניבת 2,420 שקל מבית שעליו השתלטו, ושניים נוספים מואשמים בשיבוש חקירה. ynet חושף חלק מעדויות המעורבים בפרשה כפי שהגיעו לידי מצ"ח.
סג'עייה נחשבת לאחת השכונות הקשות ברצועה, ובה ספג צה"ל אבידות רבות במהלך המבצע. האירועים בכתב האישום מתייחסים לגדוד 51 של גולני, שעל פי הנטען חלק מחייליו לקחו כסף. עוד נלקחו, על פי עדות אחד הלוחמים, מסבאחות וגם כאפיות במהלך הסריקות בבתי השכונה, אך הדבר לא נכלל בכתבי האישום. את הכסף לקחו החיילים מבית שנורה לעברו לאחר מכן טיל נ"ט וגרם לפציעתם של כמה חיילים.
אחד הנאשמים, סמ"ר ד', טען בעדותו כי לא היה בשיחה שבה הגדיר המג"ד את הנהלים לפני הכניסה לעזה, ונימק זאת במכת שלשולים שתקפה חלק מהחיילים. על האירוע שבמהלכו נלקח הכסף מהבית סיפר: "נכנסנו לבית בסג'עייה במוצאי שבת בארבע לפנות בוקר, והתחלנו בסריקות אחרי כלי נשק. צריך היה לחסום חלונות כדי שלא יירו עלינו, וחסמנו אותם עם מיטות ורהיטים. אני וחייל נוסף (נאשם נוסף), הזזנו את הארון כדי לחסום חלון ואז נפלה מהארון קופסה. הוא פתח אותה וראינו בה כסף, כ-2,400 שקלים. הוא הביא לי את הכסף והכנסתי אותו לכיס המכנסיים שלי. לא חשבתי באותו רגע על כלום".
כמה שעות לאחר מכן קיבל האירוע תפנית לאחר שנורה טיל על הבית. "הבית התמלא באש ועשן, גם בחדר שבו היינו. חלק נפגעו משאיפת עשן והיינו צריכים לפנותם לנגמ"ש הנמ"ר. הבאתי את הכסף לנהג הנמ"ר ופינינו את הפצועים לנחל עוז. שם ראיתי חייל נוסף, לקחתי את הכסף מהנהג והבאתי אותו לחייל מהפלוגה בנחל עוז - וחזרנו פנימה לסג'עייה".
הנאשם הודה כי לאחר גניבת הכסף, "היינו בעוד בתים בסג'עייה, ובחלקם היו מסבאחות, שרשראות תפילה וכאפיות. לקחנו כמה ושיחקתי איתם, אני לא זוכר כמה כי זה התערבב לאחר מכן עם ערימת המסבאחות של סבי, אבל זה היה מספר קטן ולקחתי גם שתי כאפיות". עדויות החיילים חושפות כי כסף מזומן נלקח גם מבתים אחרים אך הוחזר אליו אחרי גילויי חרטה. המעורבים בפרשה סיפרו כי תכננו להשתמש בכסף למימון ערב מחלקה, מעין מסיבה, לאחר המלחמה.
המג"ד הדיח את הלוחמים המעורבים
השמועות על הגניבה החלו להתפזר בגדוד עוד במהלך המבצע, והגיעו לאוזני המג"ד. הוא דרש ממפקד הפלוגה, סרן ד', לתחקר את הנושא. החיילים והמג"ד הודו בעדותם כי סרן ד' הבטיח לחיילים כי לא יטופלו אם יודו במעשים ויחזירו את הכסף, ובסוף הוא אכן הוחזר. עוד עולה מהעדויות כי החיילים תכננו לספוג את העונש באופן קולקטיבי, ולהודות כי כל חיילי המחלקה גנבו את הכסף, כדי שהעונש לא ייפול רק על חלקם. "היה הסכם שכל אחד אומר שהוא לקח 180 שקל. דיברנו עליו אחרי שיצאנו מעזה, אמרנו שאם יקרה משהו כולם ייקחו אחריות", אמר סמ"ר ד' לחוקרים, וציין עוד כי חבריו אמרו לו "למה הודית? מה אתה דפוק?". בהמשך הודה ד' כי תיאם עם נאשם אחר מה להגיד בחקירה.
מפקד הגדוד, סא"ל ישראל פרידלר, נכנס לעובי הקורה ותחקר בעצמו את המעורבים. הוא הדיח מיד מתפקיד לחימה את החיילים שהודו במעשים ושלח אותם להיות עובדי רס"ר, ועירב את מצ"ח. בעדותו התייחס סא"ל פרידלר לטענות אחד הנאשמים
כי לא היה בתדרוך לפני הכניסה לעזה: "העברתי דגשים להימנע מביזה ומפגיעה באוכלוסייה, אמרתי במפורש שאסור לגנוב כסף מבתי הפלסטינים. אמרתי שאנו לא עושים זאת מסיבות ערכיות, לא זכור לי שאמרתי שזה אסור בגלל שזה פלילי. חיכיתי שכל החיילים יגיעו לתדרוך וגם השתמשתי במגפון. לדעתי ד' אמר בחקירתו שהוא לא ידע שגניבת כסף זה דבר פלילי כי הוא ניסה להתחמק מעונש".
עו"ד עידן דביר, ממשרד עו"ד סבוראי-דביר, מסר בשם אחד החיילים שהוא מייצג: "תמוהה החלטת הפצ"ר להגיש כתב אישום, וזאת בפרט כשחומר הראיות אינו מגלם ביצוע עבירה באופן חד-משמעי על ידי מרשנו. מדובר בחייל טוב ללא בעיות משמעת, שנשלח להגן על המדינה עבור כל אזרחיה וסיכן את חייו. ההחלטה להאשימו תמוהה מאוד לנוכח חוסר מודעותו בזמן אמת לביצוע עבירה כלשהי".
עו"ד איתי פרג'ון המייצג נאשם נוסף בפרשה מסר: "באופן חריג וקיצוני, נפלו בהליך פגמים מהותיים היורדים לשורשו, ואותם נציג בהרחבה בפני בית הדין. אל לנו לשכוח, ולו לרגע, כי מדובר בלוחם שהעמיד עצמו בסכנת חיים ממשית כדי שאזרחי ישראל, כולם, יוכלו לישון בשקט".