שתף קטע נבחר
 

משחקים בכסף שלנו כמו במשחק פוקר

האם הייתם מוכנים לשחק פוקר עם שחקן שמדפיס כמה קלפים וכסף שהוא רוצה, בעוד שידכם כבולות? כנראה שלא. אבל ככה נראית מלחמת המטבעות בעולם. מדינות מדפיסות כסף, אחרות משחקות עם הריבית ומחליטות מה יהיה ערכו של המטבע. קרנית פלוג היא פיון קטן בלוח הכללי של העולם

הפוקר בסך הכל על נגזרותיו השונות, הוא משחק די פשוט. משחקים עם חבילה אחת של קלפים. יש ארבעה אסים בחבילה, ארבעה קינגים, וארבעה מלכות, נסיכים וכן הלאה.

 

המטרה היא לזכות בסיבוב, כאשר אין לך ידיעה על קלפי היריבים, אתה מנסה לבלבל את יריביך במהות הקלפים שבידיך, ולפעמים אף מעין לרמות אותם ולהציג מצג שווא. יש משמעות למזל שקיבלת בקלפים אבל עיקר העניין הוא משחקי הכח בין השחקנים. לא תמיד בעל היד הטובה ביותר הוא זה שמנצח, משנה מה חושבים שיש לך יריביך... אבל בכל מקרה אם יש לך זוג אס, אין מצב שבשולחן היריב יציג שלישיה נוספת של אסים - מישהו מרמה - ויש טעם לקרוא למשטרה.

 

לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון

גם אתם רוצים תשואה של 65,700%?

רוצים להיות בעלי מניות בחברה? מדריך

 

שוק המטח העולמי, הוא משחק פוקר, אבל משחק גדול. כמה גדול? הכי גדול בעולם!. מדי יום עוברים מיד ליד כ-5 טריליון דולר שהם 5000 מיליארד דולר בכל המטבעות השונים, וזה הרבה מעבר לכל הבורסות של כל ניירות הערך, סחורות וכד'.

 

שוק המט"ח עולה לכותרות ללא קשר לכלכלה המקורית

אז אולי אתם חושבים ששוק המט"ח העולמי נגזר מנתוני כלכלה מסוימים כמו עליית התמ"ג במדינה אחת או אולי נתוני אבטלה במדינה אחרת ואו אפילו עליית מדד מנהלי הרכש במדינה שלישית והציפיות שהיו קודם. זה אולי יהיה נכון ליום יומיים, שבוע שבועיים במסחר השוטף (הדומה לסיבובים המשוחקים בלי הרבה כסף בקופה בפוקר) אבל האירועים המשמעותיים שבהם באמת שוק המט"ח עולה לכותרות זה בכלל לא קשור לכלכלה המקורית אלא למשחקי כח ושליטה בלבד. בדומה לסיבובים הגדולים על גבי שולחן הקלפים אשר הם מכריעים את תוצאות הערב והם בעיקר סיבובים פסיכולוגיים.

 

מי משחק איתנו במשחק הכסף? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מי משחק איתנו במשחק הכסף?(צילום: AFP)

וזה "חתיכת" משחק...יושבים לשולחן אינספור שחקנים, מהם מרכזיים יותר ומהם חבויים שמופיעים לרגע בלבד באינספור שולחנות שקשורים אחד לשני...– וזה משפיע על כולנו..., מתחיל יום מסחר וסיבוב חדש, ולפתע אחד השחקנים מחליט שהוא נותן את מכוניתו לשחקנים אחרים ומוריד את מחיר הבנזין בשניה אחת, השוק נכנס לתזזית ושחקן אחר (שבדרך כלל שותה וודקה בערבי משחק ארוכים) מחליט לעלות ריבית ב-7 אחוזים ובן לילה...כל השולחן משתנה .

 

וכסף מחליף ידיים, שחקנים שהובילו קודם ירדו מרווחיהם ולהיפך..., שחקן אחר שמנמן משוקולד מחליט כי נמאס לו ברגע מסויים שהמלכה נשואה לקינג, ושהמטבע שלו צמוד ליורו ומעכשיו הכסף שלו שווה 30% פחות - וזה בן רגע כמובן ללא קשר לתמ"ג בארצו.

 

שחקנים אחרים מחליטים כי נמאס לשחק רק בחבילה אחת של קלפים ופתאום מופיעה אצלם יד של 5 אסים. פשוט כי הדפיסו קלפים במדפסת הביתית שלהם – וכולם צריכים לשחק גם בקלפים שלהם - הכלכלנים קוראים לזה מלחמת מטבעות (הקלפים) - פשוט כי אין לזה שם אחר ולא למדו על זה בכלכלה הישנה....

 

למה לא להמר כשמכונה לידך מדפיסה כסף?

השחקן החשוב ביותר והגדול ביותר שכח בכלל היכן נמצא כפתור הסגירה של המדפסת כסף שלו... לך תשחק פוקר עם שחקן שמשקיע בכל סיבוב כמה כסף שהוא רק רוצה, ואם הוא מפסיד הוא פשוט מדפיס כסף נוסף - הכסף בכלל לא חשוב בעיניו.

מדינות מייצרות שטרות כסף ומשחקות עם ערכו (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מדינות מייצרות שטרות כסף ומשחקות עם ערכו(צילום: gettyimages)
 

כלומר יחסי הכוחות בין המטבעות השונים נגזרים באופן לא צפוי מאירועים מקריים, לא תמיד מובנים, בדרך כלל לא צפויים ולא תמיד גם ניתנים להסבר. תראו לי פרשן / מומחה / ידעוני, מעלה באוב או קורא בקפה שחזה שמאוגוסט עד נובמבר הדולר יעלה מול השקל בצורה משמעותית שכזו לאיזור ה-4 - לא תמצאו. כלכלנים חשבו שאם הנגידה תוריד ריבית ברבע אחוז זה יתמוך ביצואנים וכו' וכו', אף אחד גם לא חזה את קריסת היורו בצורה כזו מהירה בחודשים האחרונים.

 

הנגידה קרנית פלוג לא באמת משפיעה על הכלכלה

טובי המוחות כלכליים יושבים ומנתחים בכלים בלשניים את הנאום האחרון של הנגידה האמריקאית ומנסים להבין באם אמרה את המילה "סבלנות" וכמה פעמים אמרה את זה לגבי מועד עליית הריבית... חברים, חבל לכם על הזמן המקום שבו השערים נסגרים נמצאים במקומות אחרים ולא ידועים או צפויים.

 

אל לנו לחשוב שיש לנו איזושהי השפעה על המסחר (או אפילו הבנה) אפילו הנגידה שלנו קרנית היא פיון קטן בלוח הכללי של העולם. אין כאן כלכלה אלא תורת המשחקים שלא לומר כל דאלים גבר, והמשחק הוא משחק של בית משוגעים. לכן כל הכלים של ניתוחים טכניים, ציפיות השוק, וכו' לא עוזרים ולו בטיפה לחזות מה יקרה באמת בעוד כמה חודשים. יושבים כלכלנים ומנתחים עקומות התנגדות וגלי תמיכה בזמן שאיש עם זקן וגמל יורה על איזה אוניה – מי לדעתכם משפיע יותר?

 

תזכרו – היינו מצפים שמתמטיקאים או סטטיסטיקאים ואולי אף כלכלנים יהיו אלופים בפוקר – הם לא! המשחק לכאורה הוא סטטיסטי וליניארי. אבל בפועל הוא אנושי. אגב – אני שחקן פוקר גרוע ולכן אינני מתיימר אפילו לרגע לנחש עם הדולר יעלה היום או יירד – עשו לעצמיכם טובה אל תחשבו שמי שמנחש יודע טוב ממכם...

 

אריה מודעי הוא שותף בחברת "אימפקט" לחשבות, ניהול כספים וייעוץ כלכלי. ניתן לשלוח דוא"ל אישי ל-Yehudam7@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לך יש שני אסים? לי יש שלוש כי הדפסתי בבית
צילום: shutterstock
מומלצים